Nova vest
Odbojka 1

28.7.2024.

20:25

Osuđeni pedofil debitovao na Olimpijskim igrama

Holandski reprezentativac u odbojci na pesku Stiven van de Velde u nedelju je bio najomraženija sportska figura na svim borilištima širom prestonice Francuske.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Razlog je opravdan - on je osuđen na četiri godine zatvorske kazne zbog silovanja 12-godišnje devojčice iz Velike Britanije, ali nije odležao celokupnu kaznu.

U tom trenutku imao je 21 godinu.

Većina navijača koja je danas pratila dešavanja na terenu ga je izviždala kada se pojavio da odigra svoj meč, u dublu sa sunarodniko Metjuom Imersom.

Van de Velde je 2016. godine proglašen krivim za silovanje devojčice pošto je priznao tri tačke optužnice za koje se tada teretio.

Van de Velde i Imers su na kraju poraženi od italijanskog para rezultatom 2:1.

Pre samog meča, kada je spiker predstavljao timove čuli su se samo aplauzi, ali kada su igrači predstavljeni ponaosob, osuđeni silovatelj je mogao da čuje i zvižduke i znao je da su samo njemu bili upućeni.

Italijanski odbojkaši su se rukovali sa njim pre meča.

Holandski duo će na teren ponovo 21. jula kada će im sa druge strane biti čileanski par Marko i Esteban Grimalt.

Zbog dolaska Van de Veldea u Pariz da se takmiči pokrenuta je i onlajn peticija da bude izbačen sa olimpijskih igara, koju je na kraju potpisalo 90.000 ljudi.

Profimedia

Njegovo igranje za reprezentaciju su već kritikovale razne organizacije i grupe za zaštitu žesnkih prava.

"On je bio otvoren i iskren o svemu što je uradio, odležao je svoju kaznu, ali ako mene pitate, mislim da nije trebalo da igra", rekao je jedan navijač, prenosi BBC.

Drugi je poručio da "Van de Veldeovo učešće na Igrama ne reprezentuje duh sporta i olimpizma", dok je jedan Nemac bio zgrožen činjenicom da silovatelj igra na olimijskim igrama.

"Zatečen sam, u šoku sam. Njemu ne bi trebalo da bude dozvoljeno da igra uopšte", u neverici je ovaj nemački navijač.

Pojedini holandski navijači brane svog predstavnika rečima "da je odslužio svoju kaznu i da je sada slobodan čovek".

Međunardoni olimpijski komitet se još ranije oglasio po pitanju učešća Van de Veldea u Parizu objasnivši da je njegovo učešće stvar odluke Holandskoh olimpijskog saveza.

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu