Nova vest
Košarka 1

23.8.2024.

13:52

Dragićev put od fudbala do košarke: "Kriva je majka, saigrači su me zadirkivali"

Kratak je put od uspešnog fudbalera do kapitena slovenačke košarkaške reprezentacije i prave svetske zvezde.

Autor: Iva Jevtić

Iva Jevtić
Iva Jevtić
Goran Dragić Foundation

Slovenački košarkaš Goran Dragić je učestvujući na "Business talk-u" govorio o samom početku karijere.

Goran Dragić je prvo bio fudbaler, a kako je istakao u Ljubljani – za prelazak na košarku je kriva majka, ali i najbolji prijatelj.

"Povredio sam nogu i majka je rekla – za tebe više nema fudbala. Najbolji prijatelj je trenirao košarku, otišao sam da gledam trening i falio im je igrač. Samo sam čuo – hej, hajde s nama, fali nam jedan. Eto, tako sam postao košarkaš", istakao je Dragić.

Goran Dragić Foundation

Svi željno iščekuju Dragićev oproštajni meč u "Stožicama", a Slovenac srpskog porekla je istakao da se penzionisao pre godinu dana, te kroz smeh poručio da mu samo treninzi ne nedostaju.

"Sve mi nedostaje. Svlačionice, vožnje autobusom na mečeve, snimanje zabavnih videa. Na početku je bilo teško. Sedeo sam pored dvostrukog MVP-ja Stiv Neša, nisam znao gde se nalazim, ali je važno imati mentora. Moj je bio Neš", objasnio je Dragić.

Da je rođeni lider – tvrdi da nije i veliku zahvalnost duguje Spolstri.

"Moram da priznam da je najveći uticaj na mene imao Erik Spolstra u Majami hitu, pričao mi je šta da radim. Na početku sam imao problema sa jezikom, imam i dan danas akcenat, saigrači su me zadirkivali, prosto moraš da odrasteš", naglasio je on.

Goran Dragić Foundation

Neš mu je pomogao da se prilagodi na početku NBA karijere.

"Ja dolazim iz Slovenije, gde se igra potpuno drugačija košarka. Na treningu je jednom udelio perfektan pas, igrač nije uspeo da uhvati loptu, a on je krivicu svalio na sebe, kao loš je bio pas, njegova greška. Sada razumem zašto je to radio, zbog samopouzdanja", objasnio je Slovenac.

Govorio je potom i o nastupima za reprezentaciju, čiji je bio i kapiten.

"Uvek sam birao da igram za Sloveniju. To mi je bila i dobra priprema za narednu sezonu. Tu su mi drugari, igramo za isti tim, odrasli smo zajedno. Navijači su ovde sjajni. Raša Nesterović mi je bio kapiten, sada je Dončić. Uloga se sama prenosi", poručio je Dragić.

Podsetimo, Ljubljana je za vikend pravi svetski košarkaški centar.

Tu su svi najvažniji ljudi iz sveta igre pod obručima kako bi prisustvovali "Noći Zmaja" – Dragićevoj oproštajnoj utakmici (subota, 20 sati).

Izvor: B92.sport

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu