Nova vest
Košarka 4

13.8.2024.

20:09

"Čuvaj sudiju, to im je najbolji igrač"

Legendarni "Grk" je preminuo. Lazar Lečić je iza sebe ostavio dubok trag u svetu košarke i prisetićemo se nekih momenata iz njegove karijere.

Stefan Nikolić
Screenshot/Youtube/Podcast Yugoslavia - 2

Košarkaški svet je dobio žalosnu vest u utorak: Preminuo je Lazar Lečić, legenda jugoslovenske košarke, u 86. godini.

Bio je pomoćni trener u reprezentaciji Jugoslavije, koja je osvojila zlatnu medalju na SP 1970. u Ljubljani, a u svojoj bogatoj trenerskoj karijeri vodio je Rabotnički, Borac iz Čačka, Olimpiju iz Ljubljane, Vojvodinu, MZT Skoplje, Aris, Nikol Firt.

Najdublji trag je ostavio u Arisu sa kojim je četiri puta igrao F4 Evrolige, ali jedna od najzanimljivijih anegdota nam dolazi iz sezone 1975/76 kada je vodio Rabotnički iz Skoplja.

Ekipa je predstavljala Jugoslaviju u Kupu pobednika kupova, a igrali sa francuskim ASPO Turom 7. januara 1976. godine u prvom meču i gubili 53:38 na poluvremenu, a da stvar bude još gora, jedini centar Dragan Radosavljević je imao četiri lične greške.

Lečiću je palo na pamet da momentalno obriju brkove Draganu Radosavljeviću i nakon toga zameni dres sa Nikiforovićem koji je nosio broj 4, što su i učinili i Radosavljević se vraća na parket sa drugim brojem na dresu i bez ličnih grešaka.

Ni protivnički treneri, ni igrači ni sudije nisu reagovali jer niko ovo nije ni primetio. Nikiforović je umalo sve unišio kada je dobio petu ličnu grešku, a ubeđivao sudije da mu je to prva...

"Umesto da mirno podigne ruku i izađe, Nikiforović je počeo da juri sudije po terenu i da tvrdi kako je njemu to prvi faul. Jedva sam ga uhvatio i smestio na klupu", pričao je Lečić.

Rabotnički je izgubio 99:83 uz 16 poena Radosavljevića, a u revanšu su slavili sa 107:90 i zahvaljujući genijalnom potezu Lazara Lečića uspeli da prebace razliku i ponište poraz.
 


Meni lično omiljena anegdota je vezana za sudiju Milorada Bibića-Mosora, pokojnog splitskog sudiju, koji je bio akter neverovatne utakmice.

Zajedno sa Dragašem Jakšićem je sudio meč Olimpije i Rabotničkog u Ljubljani, a Rabotnički gubio od prvog minuta i Lečić je bio nezadovoljan kriterijumom i konstantno se bunio.

Jednog momenta je igrač prišao sudiji Jakšiću i poput flastera se zalepio za njega i krenuo da ga čuva, da bi se utakmica prekinula i sudija pitao Lazara Lečića i igrače Rabotničkog o čemu se radi.

"Pa pošto si ti do sada bio njihov najbolji igrač odlučio sam da te malo bolje čuvamo", odgovorio je Lečić. Svi su se glasno nasmejali i utakmica je nastavljena.

Jednom prilikom je pregovarao sa igračima koje je želeo u Rabotničkom i nudio stan u zgradi na petom spratu. Problem je bio što su to bile četvorospratne zgrade, a igrači nisu znali i potpisivali bi ugovore neznajući da od stana nema ništa.


Neverovatno je i bilo u utakmici Rabotničkog kada su u Beogradu pobedili Partizan, a Lazar Lečić pred kraj utakmice pozvao tajm-aut i sačekao da kamere i mikrofoni priđu klupi.

"Momci, ovaj tajm-aut sam pozvao da vam čestitam pobedu i da svi zajedno pozdravimo familije u Skoplju jer se naši sigurno mnogo raduju", rekao je Lečić i oduševio sve.

Znao je popularni "Grk" da na klupi sa sobom ima i po dve lopte i da ih samo ubaci na teren kada bi protivnik trčao u kontra napad pa bi prekinuo meč i sprečio lake poene.


 

Podeli:

Komentari 4

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu