Nova vest
Košarka 0

11.8.2024.

17:22

Neuništiva Amerika: Bez poraza 32 godine – 61. pobeda u nizu za olimpijsko zlato!

Košarkašice Sjedinjenih Američkih Država osvojile su zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
FIBA

Košarkašice SAD su bile glavni favorit za osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu, čak i veći favorit nego muška reprezentativna selekcija.

One su u finalu posle mnogo drame pobedile Francusku rezultatom 67:66 i postale olimpijske šampionke.

Amerikankama je ovo je 61. pobeda u nizu, a poslednji put su poražene 5. avgusta 1992. godine na Olimpijskim igrama u Barseloni.

Niko ih nije pobedio već 32 godine!

Sada su uspele da se maltene prošetaju do zlata jer sve do finala nisu imale problema, ali je Francuska lako mogla da ih "saplete".
 

Tanjug/AP Photo/Michael Conroy




Posle prvog poluvremena nije bilo mnogo poena i nakon 20 minuta košarke na semaforu je stajalo 25:25.

Francuskinje su bile bolji rival u određenom delu meča, čak su imale i dvocifrenu prednost sredinom treće četvrtine (kada je bilo 35:25), ali se vođstvo brzo istopilo.

Za to su bile zaslužne Ejdža Vilson i Kelsi Plam prevashodno, ali su i ostale košarkašice dale svoj doprinos.

Igrala se rezultatska klackalica, koš za koš, do samog kraja utakmice. U poslednjih 30 sekundi su Amerikanke vezale šest slobodnih bacanja bez promašaja, a Gabi Vilijams pogodila dva ključna šuta.

U poslednjoj sekundi je sa distance pogodila šut, ali je celim stopalom nagazila liniju za tri poena i nismo gledali produžetak već pobedu Amerikanki 67:66.

U muškom finalu su igrali Francuska i SAD, a u ženskom smo dobili reprizu i utakmica je bila dosta drugačija i dramatičnija, pa su Amerikanke čuveni niz morale da nastave na teži način.

Najefikasnija je bila Ejdža Vilson sa 21 poenom i 13 skokova, dok su po 12 dodale Kejla Koper i Kelsi Plam. Na drugoj strani, 19 poena je imala Gabi Vilijams i uhvatila 7 skokova, a 9 poena je imala Valerijana Ajaji (Vukosavljević).

Meč ste mogli da pratite UŽIVO putem našeg LIVE BLOGA.

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

5 h

Novo Sport Video Menu