Nova vest
Košarka 10

10.8.2024.

12:47

Bronza kao zlato i osveta šampionu sveta: Bogdana ni povreda ne sputava, tripl-dabl Jokića

Košarkaši Srbije osvojili su bronzano odličje na Olimpijskim igrama u Parizu!

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Tanjug/AP Photo/Michael Conroy

Olimpijske igre, meč za 3. mesto

Nemačka – Srbija 83:93
(21:30, 17:16, 25:26, 20:21)
Hala: Bersi (Pariz)

Selekcija Svetislava Pešića je u meču za treće mesto nadigrala Nemačku rezultatom 93:83 (21:30, 17:16, 25:26, 20:21).

U reprizi prošlogodišnjeg finala Mundobasketa, Srbija je uspela da se revanšira "pancerima" i osvoji prvo olimpijsko odličje od Rija 2016. godine.

Sofascore

Istorijski meč za Nikolu Jokića koji je postao četvrti košarkaš ikada koji je ostvario tripl-dabl na Igrama. Srpski centar je imao 19 poena (7/15 iz igre), 12 skokova i 11 asistencija za 38 minuta na parketu.

Vasilije Micić je ostvario identičan poenterski učinak kao nekadašnji saigrač iz Mege, Bogdan Bogdanović je stao na 16, a Aleksa Avramović je imao 13 poena, pet skokova i četiri asistencije.

Sofascore

Nemačka: Bonga 6, Da Silva, Lo, Gifi, Vajler Beb 5, Vojtman 3, F. Vagner 18, Tajs 2, M. Vagner 16, Šreder 13, Tima 111, Obst 9

Srbija: Plavšić, Petrušev 11, Jović, Bogdanović 16, Marinković 10, Dobrić 5, Jokić 19p, 12sk, 11as, Micić 19, Gudurić, Davidovac, Avarmović 13, Milutinov

Franc Vagner je sa 18 poena, devet skokova i četiri asistencije bio najbolji kod Nemačke, a nije mnogo zaostajao ni njegov brat Mo sa 16. Dvocifreni su bili još Denis Šruder sa 13 poena i šest asistencija, odnosno Johanes Timan sa 11.

"Orlovi" su bolje ušli u meč i bili u ulozi tih koji diktiraju tempo. Ovoga puta, preokreta nije bilo, pa smo stigli i do zasluženog odličja. Da li je moglo i više, sada nije važno.

Ono što jeste je to da nam se drugi put nije ponovilo da prokockamo veliku prednost. Protiv tzv. "drim tima" smo u jednom trenutku imali 14, a ovde +19 što je na kraju bilo sasvim dovoljno.

Štaviše, Nemci niti u jednom trenutku meča nisu vodili. Nerešeno su imali samo pri rezultatima 0:0 i 3:3. Kada tako odigrate protiv aktuelnog šampiona sveta, jasno je da ste verovatno i više od bronze zaslužili.

U nemogućnosti da bilo šta urade u "reketu", košarkaši Nemačke su pokušali da ispucavanjem trojki naude Srbiji. Na njihovu žalost, to im ovoga puta nije prošlo.

Čak 34 pokušaja, solidnih 13 ubačenih, ali to nije bilo dovoljno protiv Srbije koja je uspela u onome što je bio cilj i put ka pobedi – da ima manje izgubljenih lopti.

Kako smo već utvrdili da tokom meča rezultatske brige nije bilo, postojale su samo one u vezi sa povredama naših igrača. Dobrić se u jednom trenutku našao na zemlji, Micić dobio lakat u nos, ali je ponajviše zabrinuo Bogdanović koji je povredio šutersku ruku i činilo se u jednom trenutku da neće moći da nastavi.

Nastavio je i to na kakav način. Čini se, Bogdan je jedan od onih kojima je ova pobeda najviše značila.

"Šta da kažem? Šalim se. Presrećan sam, majke mi, što smo dobili ovo. Toliko je teško bilo oporaviti se od one utakmice, ustati u sedam... Nismo ni spavali lepo. Pokazali smo karakter, ujedinjenost koju imamo. Pobednički mentalitet", rekao je Bogdanović posle meča.

Srbiji je ovo četvrta medalja u Parizu, a osma u istoriji našeg nacionalnog tima, računajući i Jugoslaviju (jedno zlato, pet srebra, dve bronze).

Sledi meč koji će odrediti pitanje šampiona. SAD i Francuska od 21 čas igraju u finalu.

Cup Tree provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 10

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Apps

"Dva plus dva je jednako šest"

Bliži se rok do kojeg bi TikTok trebalo da bude prodat nekoj američkoj kompaniji, a u suprotnom kompanija će biti zabranjena u Americi.

Forbes

10:00

2 h

Novo Sport Video Menu