Nova vest
Košarka 65

10.8.2024.

12:52

"Orlovi na skeneru": Kako je Pešić "demolirao" Nemce – Srbija osvojila medalju!

Košarkaška reprezentacija Srbije ubedljivo je pobedila Nemačku rezultatom 93:83 i osvojila bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

Stefan Nikolić
Profimedia/Julien Mattia / Le Pictorium

Srbija je bila veoma blizu senzacije i pobede nad Sjedinjenim Američkim Državama, ali je u polufinalu poražena rezultatom 95:91 i preostala je borba za treće mesto.

Tamo je protivnik bila Nemačka, selekcija koja je izgubila od Francuske u prvom polufinalu, a sada je izgubila od Srbije koja je osvojila bronzu posle "ljute" borbe koja je podsetila na finale u Manili.

Nemačka je 2023. godine pobedila Srbiju i postala svetski šampion u Lilu, da bi se Srbija osvetila u pariskom Bersiju (tačnije Akor Arena).

Svetislav Pešić je utakmicu krenuo petorkom Avramović, Bogdanović, Dobrić, Petrušev i Jokić dok je Gordon Herbert na parket izveo Denisa Šrudera, Andreasa Obsta, Franca Vagnera, Johanesa Timana i Johanesa Vojtmana.
 

Aris Messinis/Pool Photo via AP



Zamišljena odbrana je bila da se pikenrol brani tako što se Nemcima sprečava šut i otvara prostor jer su srpski košarkaši brži i mogu to da isprate, a opasno bi bilo da se Vojtman i Timan "našutiraju".

Odmah je Vagner krenuo da prilazi Avramoviću i da ga pritiska preko celog terena, ali to nije preterano uspešno jer je Avramović neuporedivo brži.

Pešić je istu stvar primenio na Denisu Šruderu, što je bilo učinkovitije zbog pariranja fizikalnih karakteristika. Naljutio se selektor na Petruševa koji se kockao u odbrani i dozvolio Vojtmanu da se otvori u širinu i pogodi trojku, ali je Filip trojku momentalno vratio u narednom napadu.

Avramović i Bogdanović su u bekovskom tandemu lako neutralisali tranziciju, ali je ključno u odbrani bilo što je Srbija pustila Nemcima šuteve sa polu distance, a branila prodor i šut za tri – "flat pick n roll defense" taktika koja je Panatinaikosu donela šampionsku titulu u Evroligi pre nekoliko meseci.

Orlovi su otvarali reket, često dodavanjima sa visokog posta i u odbrani je Pešić želeo da odmori igrače i već sredinom prve četvrtine stao u zonu.
 

AP Photo/Mark J. Terrill


Promenili smo odbranu iz 2-3 u zonu 1-3-1 i Nemci su tada počeli da pogađaju iz maltene svih pozicija spolja i to radili u velikoj meri jer je odbrana Srbije popustila i otvorila Nemačkoj šuteve za tri.


U slučaju ovog duela Srbije i Nemačke, napad je pobedio odbranu i Micić bez promašaja sa 8 vezanih poena podiže Srbiju na 30:21 u momentima kada su svi brinuli zbog povrede Bogdana Bogdanovića, koga je zabolela ruka i tražio je izmenu.

Jokić je već imao 6 asistencija i izgledao kao Pejton Mening (nekadašnji kvoterbek Denvera i šampion NFL), a kada već spominjem NFL reference, Gudurić je odbranom poput vrhunskog kornerbeka osujetio prvi posed Nemačke na startu druge četvrtine.

Nemci su postavljali zamke na sredini terena i u ćoškovima čim se lopta izvede i udvajanjima na lošim pozicijama po Srbiju hteli da ukradu loptu, a isto su radili i u reketu pa kada god bi Milutinov dobio loptu svi bi ušli unutra i napravili gužvu.
 

Aris Messinis/Pool Photo via AP


Pešić je imao rešenje na njihovu igru i potpuno odsekao reket Nemačkoj. O tome dovoljno govori podatak da su od 20 poseda samo 5 puta šutnuli za dva od čega su dva šuta bila sa polu distance.

Kristalno jasno, poenta zonske odbrane i jeste da se protivniku dozvoli da šutira, a spreči unutrašnja igra i Srbija je imala nekoliko vrsta zonskih odbrana na šta Šruder, Vagner i ostali nisu mogli da se naviknu.

Svetislav Pešić je promenio odbranu na neku vrstu kombinovane zone gde dvojica "jure" šutere i bekove, a trojica iza koriguju, a videli smo i "box and one" (četiri u zoni, jedan "slobodan" koji "juri" igrača s loptom) u jednom trenutku i stvarno je delovalo da Srbija apsolutno sve pod kontrolom.

Krajem prvog poluvremena je Srbija imala malo problema da poentira. Nisu iskoristili to što Nemci izlaze visoko na Jokića i ostavljaju ogroman prostor u reketu, ali je poslednji talas odbijen trojkom Vanje Marinkovića i prekinuo sušu od pet minuta bez poena iz igre!

Nastavila je Srbija da radi iste stvari i u trećoj četvrtini. Pešić je tražio da se odbrana menja iz kombinovane zone "box and one" na čoveka uz pritiskanje bekova čim pređu polovinu terena.

 


Avramović je imao svoj šou sa sedam vezanih poena, a onda je posle nove sjajne odbrane Jokića trojku pogodio Ognjen Dobrić za 64:48 i najavio demoliranje Nemačke.

Počeli su da kažnjavaju zonu Srbije krajem četvrtine. Serijom Vagnera, Bonge i Timana spustili su se na 10 razlike kada je na semaforu stajalo 67:57 i iskoristili što "Orlovi" nisu uzimali neke otvorene šuteve.

Jednostavno, nema se šta reći. Srbija je uspela da slomi otpor Nemaca i da bitnim koševima u četvrtoj četvrtini ode na 93:78 na 3:30 pre kraja utakmice.

Koncept odbrane se nije menjao, a kada šut služi onda Srbija sigurno korača ka pobedi. Ušlo se u neku nepotrebnu nervozu na kraju, šutevi nisu bili rezonski i pogubile su se neke lopte pa su Nemci na 1:30 pre kraja prišli na 93:83.

Srbija je pobedila Nemačku rezultatom 93:83 i osvojila bronzu. Jokić 19 poena, 12 skokova, 11 asistencija, Micić 19 poena, 2 skoka i 2 asistencije, Bogdanović 16 poena, 2 skoka, 3 asistencije, 1 ukradena lopta, Avramović 13 poena, 5 skokova, 4 asistencije i 4 ukradene lopte, 11 poena je imao Petrušev uz 2 skoka i 1 blokadom, a 10 je postigao Vanja Marinković i uhvatio je 2 skoka uz po 1 asistenciju i ukradenu loptu.

Verovali ili ne, Nemačka u ovoj utakmici nije vodila nijednom! Svih 40 minuta je Srbija imala prednost i zasluženo osvojila medalju pobedivši svetskog šampiona.

 

Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill




Nikola Milutinov – Igrao pod temperaturom protiv Amerikanaca i Nemaca, zbog toga imao manju minutažu i pokušavao da pomogne u kontroli skoka kada bi bio na parketu, a beležimo i jednu blokadu.

Aleksa Avramović – Počeo je dobro, šut ga posle nije najbolje služio, ali je jurio za nemačkim bekovima tokom čitave utakmice. Posebno se izdvaja serija u trećoj četvrtini kada je Srbija napravila najosetniju prednost. Bio je jedan od najefikasnijih i zaslužuje pohvale.

Dejan Davidovac – Nije igrao

Marko Gudurić – Malo minuta, pokazao se u odbrani, a minus je što opet nije uzimao otvorene šuteve.

Vasilije Micić – Najbolji strelac na poluvremenu, a i na kraju utakmice. Prvu četvrtinu završio bez promašaja. Kontrolisao je tempo najbolje što je mogao i trojkom krajem treće deonice prekinuo seriju Nemaca.

Nikola Jokić – MVP u NBA ligi je bio dvocifren posle dve deonice,a 6 asistencija je imao samo u prvom desetominutnom periodu. Čovek je prvi po poenima, skokovima, asistencijama i ukradenim loptama na Olimpijskim igrama, a imao je i tripl-dabl i četvrti je igrač ikada kome je to pošlo za rukom. Imao je 19 poena koliko i Micić i bio najefikasniji u tandemu sa njim.

Ognjen Dobrić – Zadužen za fizičku igru. Iznudio Nemcima dve lične greške u napadu i umalo se povredio nakon sudara sa Vojtmanom. Trojka koja je izašla protiv SAD, sada je sa iste pozicije ušla u koš.

Vanja Marinković – Solidan posao u defanzivnim zadacima, ali je glavna stvar pogođena trojka nakon pet minuta bez poena iz igre za tim Srbije, a prethodno pogodio dva bacanja bez greške. Dvocifreni učinak i sve pohvale Marinkoviću.

Bogdan Bogdanović – Kapiten Srbije je povredio lakat u prvoj četvrtini i tražio izmenu, ali je pogodio dosta bitnih šuteva. Brzo je ušao u problem sa faulovima i na poluvremenu već imao tri. Na kraju su samo Jokić i Micić imali više poena od njega.

Nikola Jović – Nije igrao

Filip Petrušev – Ubacio je 7 poena za poluvreme, ali su mu Vojtman i Timan napravili mnogo problema. Znao je da bira svoje šuteve tokom celog turnira, bio veoma pouzdan za Svetislava Pešića i Nemcima ubacio 11 poena.

Uroš Plavšić – Nije igrao


Meč pratite UŽIVO putem našeg LIVE BLOGA.

Podeli:

Komentari 65

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu