Nova vest
Košarka 2

8.8.2024.

23:01

Srpska svemirska košarka nedovoljna za drim tim i finale

Sanjala je Srbija san da može u finale Olimpijskih igara, ali je samo pet minuta bilo dovoljno SAD da te snove sruše.

Dejana Popović
OKS/Ivica Veselinov

Imala je Srbija plus 17, bolji početak, energiju, želju... Odigrala skoro savršenu utakmicu, ali 300 sekundi bilo je dovoljno da Amerikanci pokažu zašto su došli u Pariz.

Idealan početak, tragičan kraj, a između te dve krajnosti, našim košarkašima nema šta da se zameri. Bilo je ovo srpska svemirska košarka, ali i ona je bila nedovoljna za američki drim tim. Bolan poraz od 95:91, ekipu Svetislava Pešića poslao u borbu za bronzu.

Sve je bilo lepo, ali i nerealno, a 35 minuta sanjali i živeli najveće snove.

Iako je Stef Kari za tri minuta meča postigao 14 poena, Srbija je prihvatila brzu tranzicionu igru i takvim pristupom potpuno poremetila američki drim tim.


Izbor Svetislava Pešića bio je juriti se sa Amerikancima, pa su uvodni minuti polufinala izgledali kao "ol-star" meč.

Snalazio se vicešampion sveta u tome jako dobro, šuteri su namestili ruke, pa je za SAD za prvih 10 minuta primila 31, a postigla samo 23.

Za prvih 15 minuta Srbija je imala gotovo 60 posto ukupnog procenta šuta, u odnosu na Ameriknace koji su se vrteli oko 48.

Boje procente imali su i sa poludistance, dok su se za tri poena ravnopravno nosili sa američkim zvezdama.

Deset trojki za poluvreme iz 19 pokušaja, naspram devet američke čete, koja je takođe 19 puta podigla šut sa linije 6.75.

OKS/Ivica Veselinov


Koliko su košarkaši Srbije odigrali fantastično prvo poluvreme govori i to da su imali 20 skokova, šest više od ekipe Stiva Kera, a smirenost i koncentracija u igri pokazala se i u koloni za izgubljene lopte.

Samo tri puta Srbi su "prodali" loptu.

Timska igra i čak 14 asistencija za 20 minuta bili su još jedan razlog zašto su Amerikanci izbačeni iz zone konfora.

Govor tela srpskih košarkaša odavao je utisak samopouzdanja, straha nije bilo, tražilo se najbolje rešenje bez nekih sebičnih soliranja.


Aleksa Avramović podesetio je na dane iz Manile bio je pokretačka energija, borio se sa spoljnom linijom Amerike agresivnom odbranom, zbijao "fore" sa Stefom Karijem i udarao pesnice, a onda nije bilo straha da u napadu uzme šuteve i pogodi.

Kapiten Bogdan Bogdanović bio je podrška, a Jokić, kao alfa i omega tima, za poluvreme je imao sedam asistencija, pola od ukupnog broja.

Velikih plus 11 sa poluvremena (54:43) trebalo je zadržati i u nastavku meča, ali košarkaši Srbije još motivisaniji su ušli u drugi deo meča. 

Sve je počelo trojkom Dobrića na asistenciju Jokića, pa se dvorana Bersi zapalila.

I čini se da su Dobrić i Micić u trećoj deonici bili su Pešićev kec iz rukava, jer su sa Jokićem odlično funkcionisali na parketu.

OKS/Ivica Veselinov



Probali su Kari i Lebron da vrate svoj tim u egal, uključio se Holidej, ali i publika pa su Amerikanci uspeli da se spuste na minus šest, ali novi džoker bio je Marko Gudurić - dve trojke u nizu, od čega je jedan bila uz faul i pogled na semafor je bio neverovatan - plus 15 za Srbiju.

Znalo se da drim tim neće lako odustati, pojačali su tempo u samoj završnici meča i to je bio dovoljna da se prednost Srbije lagano istopi.

Stef Kari i Leborn Džejms zagospodarili su parketom, nizale su se kontre, pogađali otvoreni šutevi, pa je SAD na minut i po pre kraja otišla na plus pet i na krju rešila meč u svoju korist.

Uz distutabilne sudijske odluke, Amerikanci su otšli u novo finale, gde će braniti olimpijsko zlato protiv domaćina Francuske.

Nikola Jokić - Alfa i omega tima, ono što je tokom sezone u timu Denvera, to je bio večeras protiv Amerikanaca. Kreirao je, lopta je bila u njegovim rukama i većina napada išla je preko aktulenog MVP NBA lige. Susret je završio dabl-dabl učinkom od 17 poena i 11 aistencija.

Bogdan Bogdanović - Odigrao pola sata i za to vreme ubacio 20 poena, u procenat šuta iz ige 8/18. Druga sprska violina u napadu imala je kapitensku partiju i napravi način vukla je Srbiju zajedno sa Jokićem.

Aleksa Avramović - Još jednom je pokazao zašto mu Svetislav Pešić veruje i zbog čega je potpuno drugačiji igrač kada igra za nacionalni tim. Patrija u njegovom stilu na obe strane parketa i doza energije koja je Srbiji  bila potrebna u ovom suretu. Viiše se istakao u prvom delu.

Ognjen Dobrić - Jedan od trojice Pešićevih skrivenih aduta kojim je iznenadio Amerikance. Sa tri trojke u trećoj deonici odradio je veliki posao.Otud i suze na kraju meča, jer dao je sve od sebe kao i ceo tim.

Marko Gudurić - Gudrić kakvog smo čekali. Zrela partija odigrana bez straha, uz pogođenu trojku uz faul u finišu treće deonice, kojom je Srbije otišla na + 15.

Nikola Milutinov -Nije se mnogo naigrao u ovom susretu, samo 13 minuta. Ispostavilo se da je igrao pod temepraturom i da zdravstveni momenat odredio minutažu i ulogu.

Vasilije Micić - Iskoristio svoje minuta na pravi način, za možda najkvalitenije izdanje ovog leta.


Filip Petrušev - Za nešto više od 25 minuta pomogao sa devet poena, ali je imao manje zapaženu ulogu.

Vanja Marinković - Dobio osmominutnu priliku.


Dejan Davidovac - Nije igrao.

Uroš Plavišić - Nije ulazio u igru.


Nikola Jović - Odigrao nepuna tri minuta i ostao bez učinka.

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

5 h

Novo Sport Video Menu