Nova vest
Košarka 4

8.8.2024.

23:02

Istorijski poraz otpisane Srbije

Košarkaši Srbije su poraženi od Amerike u polufinalu Olimpijskih igara rezultatom 95:91 i čeka ih meč za bronzu.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Tanjug/AP Photo/Michael Conroy

Srbija je 37 minuta vodila protiv Amerike i bila na korak od najvećeg uspeha svih vremena, jer Amerikanci u najjačem sastavu nikada ne gube na Olimpijskim igrama.

Sada su "Orlovi" bili blizu, a Bogdan Bogdanović je sa 20 poena bio predvodnik Srbije i uz to imao 4 skoka i 3 asistencije.

Nikola Jokić je ubacio 17 uz 5 skokova i 11 asistencija, dok je Aleksa Avramović imao 15 poena, dok su po 9 poena postigli Petrušev i Dobrić.

Amerikance je predvodio Stef Kari sa 36 poena, 19 je imao Džoel Embid, a 16 Lebron Džejms.

Izabranici Svetislava Pešića odradili su maestralan posao u prvom poluvremenu utakmice protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Od samog starta je bio jasan plan Srbije – šut spolja mora držati "orlove" u igri i to se i dogodilo. Sjajan je bio Aleksa Avramović, kao "x faktor" koji Amerikanci nisu očekivali, ali su ipak glavnu produktivnost imali Nikola Jokić i Bogdan Bogdanović.
 

FIBA



Stef Kari je imao 5 ubačenih trojki u prvoj četvrtini i prvih 15 poena svog tima je uspeo da postigne, a onda ga je neshvatljivo Stiv Ker poslao na klupu i pošto je bio jedini raspoloženi igrač, Srbija je to znala kako da kazni.

Mečap zona je radila posao i zbunjivala Amerikance, a čim se igra usporila i lopta krenula više da kruži i da ide u reket, tako je prednost Srbije i rasla, pa je na poluvremenu bilo 31:23 u korist Srbije.

Da, izabranici Svetislava Pešića su pokazali da znaju kako da odigraju i da plan sprovode u delo, a selektor je još jednom iznenadio Amerikance i drugu četvrtinu počeo sa dva centra – Nikolom Jokićem i Nikolom Milutinovim.

I u toj deonici je Srbija izašla kao pobednik i na poluvremenu uvećala vođstvo, pošto je bilo 54:43, odnosno senzacionalna dvocifrena prednost "orlova".

Iako je Kari imao 20 poena, bio je jedini raspoloženi igrač Amerikanaca i to je bila pretnja po Srbiju u nastavku koja se nije oslanjala samo na Jokića i Bogdanovića, već i na sve druge igrače što je najbolje pokazao Avramović sa spektakularnih 15 poena na poluvremenu.
 

OKS/Ivica Veselinov

Odlična treća četvrtina je usledila... Srbija je pre početka meča bila otpisana od strane javnosti, a posebno se oglasio Kevin O'Konor, novinar Ringera koji je već zakazao finale SAD i Francuske.

Srbija je imala maksimalnih +17 u drugoj četvrtini, a i u trećoj je imala lepu prednost čak i dvocifrenu tokom skoro čitave deonice, a završena je sa 76:63 u korist Srbije.

Kada je Dobrić vezao dve trojke, delovalo je da je Srbija spremna da "ubije zmaja", a onda je Gudurić za kraj četvrtine pogodio uz faul Dukenta i svi su mislili da je Srbija jako blizu pobedi i senzaciji.

Lebron je bio besan, Ker zabrinut, a Đinobili tvrdi da se nije pomerio sa kauča dok je gledao spektakularnu utakmicu.

Reklo bi se da je ključno bilo što su Amerikanci četvrtu četvrtinu igrali svih 10 minuta sa Durentom, Karijem i Lebronom i uz Embida napravili seriju 19:8 na početku deonice što ih je i poguralo ka pobedi.

Srbija je dala sve od sebe, Jokić je imao i 4 lične greške i bio na ivici eliminacije, ali nikome nije palo na pamet da se preda.

Zbog toga je Srbija ponosna na reprezentativce, borili su se do poslednje kapi znoja i dali sve što su imali da dođu do borbe za zlato.

Na kraju su Amerikanci slavili rezultatom 95:91, na kraju su oni ti koji idu u finale i boriće se za zlato, a Srbija? Njoj ostaje borba sa Nemcima za bronzu.

Olimpijski šampion je umalo srušen, a videćemo da li je Srbija dovoljno jaka da sruši svetskog šampiona.

 

Podeli:

Komentari 4

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
iOS

Naplaćivaće više

Apple je povećao cene za svoju uslugu zamene baterije, ali ne za sve iPhone 16 modele.

MacRumors

8:10

1 h

Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

17 h

Novo Sport Video Menu