Nova vest
Košarka 72

7.8.2024.

13:23

Kraj i bolan "šamar" za "lavice": Srbija na kolenima pred Australijom

Košarkašice Srbije su završile učešće na Olimpijskim igara u Parizu pošto su u četvrtfinalu pretrpele poraz od Australije rezultatom 85:67 (36:19, 22:13, 24:16, 13:19).

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Bolan poraz u četvrtfinalu od Australije definitivno označava kraj za košarkašice na najvećoj sportskoj smotri.

Australijanke su bile prejake, ali bez obzira na eliminaciju i veliku razliku, izabranice Marine Maljković su do poslednjih sekundi davale sve od sebe.

Najefikasnija je među našim devojkama bila Jovcana Nogić sa 17 poena, a pratile su je Anđela Dugalić sa 14 i šest skokova, odnosno Ivana Raca sa 10 pogodaka.

U redovima Australije je dominirala Alana Smit sa 22 poena, a dvocifrene su bile još i Džejd Melburn i Kajla Džordž sa po 18, odnosno Sami Vitkomb sa 15 pogodaka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by B92 Sport (@b92.sport)


Od samog strata su Australijanke nametnule svoj ritam. Igrale su čvršće, preciznije, a kad je lopta krenula da ulazi u koš i sa distance, bilo je jasno da će se "lavice" i te kako pomučiti.

Mnogo faulova sa naše strane obezbedili su i dosta "lakih" poena rivalkama, pogotovo ako se u obzir uzmi "2+1" situacije iz kojih su Australijanke bile skoro pa nepogrešive.

Ivon Anderson je dobro otvorila susret. Pogodila je dva vrlo teška šuta, ali je onda u potpunosti stala.

Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Ivana Raca je preuzela odgovornost u napadu na sebe, sa linije za tri poena nije bila uspešna, ali je pronalazila prostora da protivnicama muke zada iz reketa.

S druge strane, Melburn, Smit i Džordž su dominirale. Iako je prvi šut promašila, Džejd Melbun je namestila ruku, Smitova i Džordžova su uspešno realizovale svaku "2+1" situaciju.

Čvrste su Australijanke bile i u reketu, pokušala je Marina Maljković sa dva tajm-auta da prekine njihovu dominaciju, ali je to urodilo plodom samo na momente.

Sofascore

I kada se činilo da su naše devojke na korak do razigravanja i hvatanja ritma, kao što je to na primer bilo onda kada je Saša Čađo pogodila trojku za 30:40, euforija je kratko trajala...

Izgubljene lopte su "lavice" koštale ogromnih -16 na poluvremenu – 32:48.

Petnaestominutna pauza očigledno nije mogla da promeni raspoloženje u redovima Australije. Nizale su se greške na strani naših reprezentativki.

Jesu drugih 20 minuta otpočeli serijom Nogićeve od 5:0, ali odgovor se nije pronašao na neverovatne šuteve Smitove, Džordžove i Vitkombove.

Profimedia

Na sve to, Tina Krajišnik je vrlo rano zaradila i četvrti faul, te Marina nije imala prostora za rizik, već ju je izvela iz igre.

Na trenutak su nadu ulile trojke Dugalićeve i Nogićeve u četvrtoj četvrtini, borile su se sprske košarkašice do samog kraja, ali je Australija zaista bila prejaka. 

U polufinalu će megdan podeliti sa pobednikom meča između Nigerije i Sjedinjenih Američkih Država.

Tok četvrtfinalnog duela iz Pariza pratili smo u našem LIVE blogu.

Završeno

10:11

(26:19, 13:22, 16:24, 19:13)
  SRB   AUS  
  67 : 85  

13:21

Hvala na pažnji!

To bi bilo sve za danas što se tiče ženske košarke i naše reprezentacije.

Hvala što ste bili uz B92.sport.

13:18

Jovana Nogić utučena

"Meni je samo žao saigračica koje završavaju reprezentativnu karijeru, što nisam mogla da uradim više, da im pomognem. Moglo je bolje i trebalo je. Morate starije da razumete, ceo život se radi za ovo i puno smo radile preko leta. Razočaranje i tuga, trenutno je osećaj da smo mogle da pružimo više i to je to. Bićemo ponosne kada odemo kući i emocije se slegnu", iskrena je bila Nogićeva.

12:56

Tina Krajišnik se oprostila od reprezentacije

"Pomešane su emocije jer nismo uspele ono što smo htele. Nije bio naš dan, pretrčale su nas i to je bio najveći problem. Koristile su naše greške u napadu, igrale kontre, a naša odbrana nije funkcionisala. Ne treba zanemariti to što smo uradili ove devojke su dobre i u narednim godinama će osvajati medalje. Ovo je bila moja poslednja utakmica, suze su jer nema borbe za medalju. Na kraju mi je došla misao da nemam tu šansu i to je to", poručila je Tina.

12:55

Prve reči Saše Čađo

"Neosporno je da su se cure potrudile da daju maksimum i da smo tu gde smo, ali uvek želiš više. Sada nije moglo. Ponosna sam na svaku devojku i one koje nisu tu, znamo koliko smo se dale za ovo. Normalno, uvek ti je žao, hoćeš da pobediš ali šta je tu. Ponosna sam na devojke, hoću da ih zagrlim i poljubim. O kraju reprezentativne karijere nikad ne razmišljam, pojam da treba da se oprostim mi nije u glavi i teško mi je, meni je igranje košarke reprezentacija i želim da još da budem uz ove devojke", poručila je Čađo.

12:34

4/4 38' I dalje 20+ razlike

Jovanovićeva postiže prvu trojku na meču, a onda serija Smitove i Mekbegerove.

Anderson je ponovo izgubila loptu, Čađo promašuje trojku, pa pravi faul. Talbot postiže još poena sa linije penala.

12:29

4/4 36' Marina tražila tajm-aut

Ispromašivale su se i Srpkinje i Australijanke, Nogić je ukrala loptu ali se ni taj napad nije završio poenima.

Džordž na drugoj strani ne greši, te je Marina sazvala novi tajm-aut.

12:26

4/4 34' Smeši se poraz "lavicama"

Otvorila je Raca poslednji kvartal dvojkom, usledila je serija promašaja, a "post" je prekinula Džordževa sa novom trojkom. 

Dugalićeva i Nogićeva konačno postižu trojke, i Australija traži tajm-aut.

12:26

3/4 30' Ogromna prednost, deluje nedostižno

Jankovićeva sada polovična sa linije penala, odlično je Dugalićeva pročitala napad rivalki i ukrala loptu tik kod koša, asistirala Katanićevoj i došli smo do lakih poena.

Melburn i Smailbegovićeva su polsate na liniju penala i obe su bile uspešne.

Kraj treće četvrtine i +24 za Australijanke.

12:09

3/4 29' Prednost samo raste...

I ponovo Vitkomb. KIažnjava promašaj Katanićeve, a nakon njenog preciznog šuta Jankovićeva nastavlja loš niz... Promašila je sve – i za dva, i za tri, i dav penala.

Dugalić bkonačno postiže trojku, ali istom merom uzvraća i Džordž.

Podeli:

Komentari 72

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu