Nova vest
Košarka 8

7.8.2024.

8:00

Kad se Karijevi "orlovi" na parket vrate...

Od -24 do +5 je linija tanka, ako pitate Pešića i njegove izabranike. Ako pitate nas smrtnike, takva linija je, vala, smrtonosna.

Autor: Iva Jevtić

Iva Jevtić
Iva Jevtić
EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Četvrtfinale Olimpijskih igara i pobeda Srbije nad Australijom posle triler završnice nam je definitivno skratilo po koju godinu života.

Izabranici Svetislava Pešića su u prvom poluvremenu gubili sa čak 24 razlike, a onda se u drugom poluvremenu izdigli kao feniks iz pepela, ražirali dramu i istorijsku pobedu, te obezbedili polufinale i – u najgorem slučaju – borbu za bronzano odličje.

Sofascore

Znalo se od samog početka kakav je protivnik Australija. Izgubili su već košarkaši od te selekcije u priremnom meču pred dolazak na Olimpijske igre i delovalo je da se sve poklapa baš tako da im se, kako bi rekao Bogdanović, u "najtežem meču na turniru" servira osveta.

Međutim, daleko od toga da je sve išlo po planu. Naprotiv, prvih 20 minuta srpski reprezentativci delovali su potpuno izgubljeno...

No, kako je rekao i sam Pešić, "hvala Bogu pa postoji i to drugo poluvreme".
 

Kad Kari "zagrmi"...

Srpski inat. Dovoljne su te dve reči da opišu šta se to zapravo desi u najtežim mogućim momentima.

Delovalo je kao da nema odgovora na neverovatnog Petija Milsa, koji je u prvoj četvrtini i prvom minutu druge ubacio apsolutno sve, te u jednom momentu sam imao 18 poena, dok je na drugoj strani čak ceo tim Srbije upisao jedan manje – 17.

I tu je Pešiću "pala klapna". Sazvao je tajm-aut i u nekoliko rečenica probudio onaj šampionski duh za koji smo znali da postoji, samo se dobro sakrio.

"Pet puta prolazi, nijedan faul. Koliko puta je Mils šutirao penale. Dva put od 20 poena. Dvadeset poena vam daje, nijedan faul ne pravite. Vi ga gledate, koji ku*ac. Hoćete da dobijemo? Na koji način? Udarite malo, pravite faul", vikao je na "orlove" Kari, a to je očigledno i te kako urodilo plodom...


Proradile su stare veze

Priznajte – kad ste videli zajedno na parketu Aleksu Avramovića i Dantea Egzuma bilo vam je nešto toplo oko srca. Crno-beloj strani, naravno...

Nekoliko puta je u razgovoru sa medijima Avramović isticao Egzuma kao omiljenog saigrača iz Partizana. U utorak uveče smo bili svedoci on čuvene rečenice na delu – služba je služba, družba je družba.

U jednom od prelomnih trenutaka meča su proradile baš te stare veze. Avramović je pokazao da i te kako poznaje bivšeg saigrača i stotinku pre njega krenuo udesno u odbrani, te je Egzumu sviran faul u napadu.

Uvukla se tad već nervoza u kosti Australijanaca, minus je počeo da se topi, a krajem treće četvrtine smo videli i duel bivših prvotimaca kluba iz Humske.

Aleksa Avramović je napravio jači faul nad Danteom Egzumom, koji je odleteo u reklamu. Zbog toga je plejmejker Srbije zaradio i nesportsku grešku.

Baš u tom momentu se Srbija u potpunosti vratila u meč, a Avram nije časio ni časka, već je prišao Egzumu i uputio mu iskreno izvinjenje.

"Izvinjavam se Egzumu, to je moj brat, najbolji moj saigrač kojeg sam imao u životu. Imam sjajan odnos sa njim. Popričao sam sa njim, sve je u redu. Sad razmisljamo da se oporavimo. Emotivno je bilo, ne znamo gde se nalazimo", rekao je Avramović.

"Sombor šafl, bejbi"

Ništa bez najboljeg na svetu... 

Odlučujući poen je postigao Nikola Jokić. U poslednjim trenucima ovog meča je pogodio svoj prepoznatljivi šut "Sombor shuffle" koji je prelomio da Srbija odnese pobedu na ovoj utakmici. 
 

Sada već može da se kaže da Jokić vuče ekipu kroz čitavo prvenstvo. Ovog puta su mu falile samo dve asistencije da dođe do tripl-dabla, a njega verovatno ponovo nije bilo briga za to.

Sofascore
 

Centar Denvera je u finišu meča bio prevaga na strani Srbije, doneo je neverovatne poene, imao ukradene lopte, skokove i asistencije, što je na kraju i odvelo izabranike Svetislava Pešića među četiri najbolje reprezentacije na ovom turniru.  

Podeli:

Komentari 8

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu