Nova vest
Košarka 31

6.8.2024.

16:50

Srbija na skeneru B92.sport: Utakmica za (ne)zaborav!

Košarkaši Srbije savladali su Australiju posle neverovatnog preokreta. Evo kako je redakcija B92.sporta videla taj meč.

Autor: Luka Nikolić

Luka Nikolić
Luka Nikolić
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

"Orlovi" su se plasirali u polufinale Olimpijskih igara u Parizu posle neverovatnog preokreta.

Srtbija nije igrala dobro u prvom poluvremenu, pre svega u prvoj četvrtini.

U odbrani su naši košarkaši ispadali kao od šale, dok su u napadu stvari koliko-toliko funkcionisale, ali daleko od idealnog.

Nije pomoglo ni kada su Milutinov i Jokić igrali zajedno ni kad nisu, a Peti Mils je izgledao kao... Pa, kao Peti Mils kad god igra za Australiju na nekom velikom takmičenju.

Ali Srbija je Srbija, a Nikola Jokić je Nikola Jokić.

Utisak je da skoro niko od naših reprezentativaca nije odigrao odličan meč od prvog do poslednjeg minuta, ali su se svi budili u nekim trenucima i radili fenomenalne stvari. Bilo je toplo-hladno, ali na kraju se osetila vrelina.

Aleksa Avramović – Odlično je počeo meč, ali nije imao odgovor za raspoložene australijske bekove. Po povratku u igru u drugoj deonici doneo je bitnu energiju na obe strane terena i bio najzaslužniji za kakvu-takvu nadu Srbije u tim momentima meča.

U trećoj četvrtini dodatno dodao gas, pa uz svoju ludačku energiju pokazao i izuzetan kvalitet koji poseduje, te jedini uspeo da maltretira Petija Milsa. Jeste imao onaj glup faul nad Egzumom, ali to je Aleksa – daje i uzima.

Sve u svemu, danas je mnogo više dao nego što je uzeo, ali ga je pomenuta nepromišljena odluka zakucala za klupu, a odlična rola Micića u nastavku na istoj utakmici i ostavila skoro do kraja utakmice. On je svakako svoje odradio, dok je u produžetku ponovo zaigrao, ali ovog puta je igrao dosta staloženije, pustivši Jokića da nastavi svoj doktorski rad.

Bogdan Bogdanović – Verovatno najteži igrač za ocenjivanje danas. Statistički dobar, pogađao kad je bilo bitno, ali nekako se od Bogdana očekuje više. Jer je to Bogdan. Nije ga bilo kad se lomilo, na trenutke kao da je bežao od lopte, a njegov najveći doprinos kao da je bio defanzivan kod nekih prljavih poslova.

Na kraju, ipak, kapiten – kapitenski. Dva pogođena bacanja, hladan kao špricer.

Ognjen Dobrić – Izvanredno kretanje u napadu, grize kao lav, definitivno jedan od najboljih igrača Srbije danas. Napravio je dva brza faula i rano izašao, a tad su problemi Srbije drastično postali veći.

U trećoj četvrtini ponovo nastavio u svom ritmu, pa i pogodio nekoliko veoma, veoma bitnih trojki, pa onda i u produžetku. Po našem mišljenju, jedan od najbitnijih igrača danas – što zbog pogođenih šuteva, što zbog stvari koje se ne vide u statistici... Ma, zbog svega!

Filip Petrušev – Definitivno mnogo bolje funkcioniše sa Jokićem na parketu nego Milutinov, samo ga je Pešić malo zaboravio u drugoj četvrtini. U odbrani često uspe da zaspi, ali je u defanzivnom skoku uglavnom na visini zadatka. U napadu danas bio pomalo nesiguran, ali se i dalje dobro kretao i često pravio probleme Australijancima kada niko drugi nije znao kako.

I na kraju, šta god da je uradio, pa i da je bio najgori na terenu (a daleko od toga), ona ukradena lopta u produžetku – potez velikana!

Nikola Jokić –Najbolji igrač na svetu. A sigurno je da može pa možda i dvostruko bolje od ovoga danas. Kad ne znamo šta ćemo, kada su svi pogubljeni – tu je Jokić. Bez njega ova Srbija nije ova Srbija. Doduše, današnja odbrana baš i nije morala da bude toliko loša u prvom poluvremenu, ali je u drugom NBA MVP to nadoknadio, posebno u produžetku.

Sve u svemu, igrač utakmice bez premca. I, naravno – Sombor Shuffle Baby!

Vasilije Micić – Ionako loša prva linija odbrane Srbije pre njegovog ulaska nikako nije postala bolja po njegovom ulasku. U napadu igra Srbije je izgledala tečno kada je on bio na parketu na prvu, ali je onda u igru ušao Metju Delavedova i potpuno ga pojeo.

Vasino buđenje videli smo konačno u četvrtoj četvrtini. Bio je bitan u organizaciji i tranziciji u trenucima kada nam je to bilo potrebno dok Jokić nije bio na terenu, a dalekometna trojka na isteku napada bila je bitnija nego išta u poslednjoj deonici. To kao da mu je dalo samopouzdanje da nastavi da trpa u koš protivnika, pa Pešiću nije ni palo na pamet da ga vadi iz igre.

Bek Šarlot hornetsa bio je danas najbolji kada je bilo najpotrebnije, kada se lomilo, i zbog toga dobija visoku ocenu (zanemarićemo ono promašeno bacanje u poslednjem napadu regularnog dela...).

Vanja Marinković – U odbrani se nije video doprinos, a u napadu je više štetio nego što je doprinosio. Promašio je nekoliko otvorenih šuteva, zabrljao u nekoliko napada. Doprinos apsolutno nikakav.

Marko Gudurić – Vrlo nesigurno je počeo meč, i kada je dobijao da kreira i pri šutu, ali  krajem druge deonice veoma bitna sekvenca – solo prodor, pa ukradena lopta, pa pogođena trojka, koji su Srbiju vratili koliko-toliko u meč, a dali i nadu za čudo.

Sve u svemu, jedna toplo-hladna partija Gudurića, ali se dodatno vrednuje to što je povukao kada niko nije mogao.

Nikola Milutinov – Australijanci su u prvom poluvremenu svojom agresivnošću na obe strane terena obesmislili Milutinova, pa njegovi kvaliteti nisu ni viđeni. Kada je igrao s Jokićem u petorci, defanzivni skok je bio lošiji nego ranije, a istini za volju, sudije ga danas baš nisu volele. Utisak je kao da Milutinov danas nije ni imao priliku da odigra preterano bolje od viđenog, iako je proveo desetak minuta na parketu.

Dejan Davidovac –Na terenu proveo sedam i po minuta, a da nam je neko rekao da nije igrao ni minut, verovatno bismo mu poverovali. Utopio se u sivilo ekipe koje je bilo na terenu u trenucima kada je on igrao.

Uroš Plavšić – nije ulazio.

Nikola Jović – nije igrao zbog povrede.

Podeli:

Komentari 31

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu