Nova vest
Košarka 10

6.8.2024.

16:45

Srbija odbila da "umre" – od -24 do polufinala!

Košarkaši Srbije pobedili su Australiju rezultatom 95:90 u četvrtfinalu na Olimpijskim igrama.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
FIBA

Srbija je posle minusa od 24 poena u prvom poluvremenu uspela da se vrati na najbolji način i pobedila Australiju pa obezbedila polufinale Olimpijskih igara.

U pobedi 95:90 nad Australijom, istakao se Nikola Jokić sa 21 poenom, 14 skokova i 9 asistencija, ali i "Sombor shuffle" šutem koji je maltene doneo trijumf.

Bogdan Bogdanović je imao 17 poena, 5 skokova i 6 asistencija, Vasilije Micić 14 i seriju od 9 poena koja je vratila Srbiji vođstvo i samopouzdanje, po 11 imali su Dobrić i Gudurić, a 10 Aleksa Avramović.

U redovima Australije, Peti Mils je imao 26 poena i bio najefikasniji, 25 je ubacio Džoš Gidi, 13 Džek Mekvej i 12 Dante Egzum uz 2 skoka i 5 asistencija.
 

Sofascore



Košarkaši Australije nisu izdržali pritisak velikog turnira i još jednom zasluženo eliminisani korak pre borbe za medalje, ovoga puta na Olimpijskim igrama.

U prvoj četvrtini smo videli dve trojke Bogdana Bogdanovića i to je bilo manje-više sve što je Srbija spolja pogodila. Kada je glavna petorka izašla iz igre, Australija je napravila osetnu razliku i seriju 21:4 kada je na semaforu stajalo 31:17 u njihovu korist.

Posebno je bolno bilo u jednom trenutku kada je Peti Mils imao 18 poena, a ceo tim Srbije 17...

Druga deonica je "ubila" Srbiju. Makar početak ovog dela meča. Svetislav Pešić je iskoristio oba tajm-auta, a Australijanci prešli i 20 poena prednosti.
 

FIBA


Od tog momenta ništa više nije bilo isto. Srbija je odigrala meč za pamćenje i preokrenula tih 24 poena zaostatka.

Posebno se ističe serija Vasilija Micića od 9 vezanih poena, serija koja je pokrenula Srbiju i pomogla joj da prestigne Australijance.

Stao je šut "kengurima", upali su u seriju promašaja i pogubili silne posede što su Micić, Bogdanović i ostali znali kako da iskoriste.

Tu treću deonicu Srbija dobila rezultatom 25:11. Podsetimo da je pored Micića i Dobrić imao neke bitne trojke, kao i Bogdanović i na 6 minuta pre kraja, na semaforu je pisalo 60:56, a onda stiže nova trojka Dobrića za 60:59 i Australiji "ulazi voda u uši".

Preokrenula je Srbija, vodila 67:65, a posle mnogo "ljutih bitaka", Micić je izborio tri slobodna bacanja, pogodio ih sve za 81:78 na 2:52 do kraja!

Imala je Srbija 82:80 na 10 sekundi pre kraja i Mils pogađa sa polu distance pa meč ide u produžetke. Tamo je bilo rezultatske klackalice, ali je bolji momentum imala Srbija.

Sjajna odbrana o kojoj će se pričati, ukradene lopte koje su pomogle da se dođe do preokreta i koševi Nikole Jokića u finišu susreta uz "Sombor shuffle" kojim Srbija pobeđuje.

Rezultatom 95:90 su izabranici Svetislava Pešića obezbedili polufinale na Olimpijskim igrama u Parizu!

Podeli:

Komentari 10

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

16 h

Novo Sport Video Menu