Nova vest
Košarka 58

6.8.2024.

12:40

Janis "na kolenima", Grčka eliminisana – Nemačka u polufinalu!

Košarkaši Nemačke pobedili su Grčku i plasirali se u polufinale na Olimpijskim igrama.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
FIBA

Aktuelni svetski prvak je grupnu fazu završio sa maksimalnim učinkom – pobeđeni su Japan, Brazil i Francuska, a sada i Grčka rezultatom 76:63.

Grci su prošli kroz "iglene uši", kao jedna od dve najbolje trećeplasirane selekcije, nakon poraza od Kanade i Španije, odnosno pobede nad Australijom.

Najefikasniji pojedinac susreta bio je najbolji igrač poražene ekipe i najveća zvezda na parketu, Janis Adetokumbo. On je postigao 22 poena uz 2 skoka i 3 asistencije, a ispratili su ga Vokap sa 12 i Papanikolau sa 10 poena.

U pobedničkom timu, videli smo 18 poena Franca Vagnera, 13 Denisa Šrudera i 10 Johanesa Timana, dok je 9 poena uz 6 skokova i 2 asistencije imao Isak Bonga.
 

FIBA


Sada su Grci imali veliku prednost u prvoj četvrtini, ali nisu mogli da ponove partije iz prvog kvartala, Janis Adetokumbo je ostao bez prave podrške i selekcija Grčke je takmičenje na Olimpijskim igrama završila u četvrtfinalu.

Nemci su veoma loše počeli utakmicu i za četiri minuta košarke imali samo dva poena, a Grčka je to iskoristila maksimalno dobro i povela sa 10:2, a potom i 16:6 i rano imala dvocifrenu prednost koja nije išla preko 12 razlike, a pred ulazak u drugi kvartal glasila je 21:11.

U drugoj deonici su Nemci polako počeli da se vraćaju u meč. Ubrzali su igru, zaustavili sve igrače Grčke osim Janisa Adetokumba, a s vremena na vreme im je Tomas Vokap napravio po koji problem.

Vratili su se Nemci na samo pola koša zaostatka, a onda Vokap pogađa šut u padu, da bi se na poluvreme otišlo sa 36:36 i egal rezultatom.
 

FIBA

U trećoj četvrtini, gledali smo pravu dramu i rezultatsku klackalicu sve do samog finiša deonice kada su se Nemci odlepili na 7 poena prednosti zahvaljujući sjajnim potezima Johanesa Timana koji je doneo +4, a onda uz zvuk sirene stiže trojka Isaka Bonge.

Popuštala je igra Grčke, Janis je u par navrata viđen kako hramlje, a Spanulis kako se nervira i svima je bilo jasno da će uslediti poraz ukoliko se nešto drastično ne promeni.

Nisu mogli da razbiju obrazac koji je donosio prednost Nemcima. Nisu mogli da reše ništa u svoju korist i Denis Šruder je poput komandanta uveo ovaj susret u mirne vode.

Nemačka će, kao pobednik ovog meča, u polufinalu igrati sa boljim iz susreta Francuska – Kanada.

Tok meča iz "Bersija" mogli ste da pratite UŽIVO u LIVEBLOGU B92.sport.

Sofascore

Završeno

10:13

(11:21, 25:15, 23:16, 17:11)
  GER   GRE  
  76 : 63  

12:44

KRAJ

Nemačka ide u polufinale, Grčka ide kući. Janis sa 22 poena predvodio Grke, a Vagner sa 18 Nemce.

12:39

40' Poslednji minut utakmice

Samo čudo će sprečiti Nemce da odu u polufinale.. Šruder lepo prolazi i poentira posle mismeča sa Mitogluom, 76:61

12:39

39' Nemci pred odlaskom u polufinale

Napokon poeni za Grke. Kostas Papanikolau se lepo snašao u reketu, 72:59 i čini se da je ovaj meč gotov... Janis je hramljao maločas i videćemo koliko je to ozbiljna povreda.

Tajs pogađa oba slobodna bacanja, 74:59
 

12:36

38' Ogromna prednost Nemačke!

Potpuna zamena uloga u odnosu na prvo poluvreme. Nemci su odigrali mnogo zrelije i bolje, pogotovo u četvrtoj četvrtini i posle nove trojke Denisa Šrudera rezultat glasi 72:57 u korst aktuelnog svetskog šampiona

12:30

FIBA

12:29

36' Drama, Nemci bliži pobedi

Grci posustaju. Dugo već nema tečne akcije i lakih poena za njih, ali pomaže im što Nemci mnogo greše i promašuju. Mitoglu potom gubi loptu, pa u reketu faulira Timana

12:26

34' Janis poentira!

Faulirao je Toliopulos Bongu na skoku i prilično naljutio Vasilisa Spanulisa... U nastavku sjajna "ram pnr" akcija Nemačke i ali up Vajler Beba za Tajsa... Ipak, Tajs je dirao obruč dok je lopta bila u silaznoj putanji i koš je ponište.

Grci potom gube loptu, a Vajler Beb fauliran na početku tranzicije da se spreče laki poeni i onda Šruder promašuje trojku, a Janis lepo napada obruč. 61:56
 

12:21

31' Još jedna četvrtina

Sve je manje vremena na ovom meču, a gledamo sjajnu košarku Nemačke i Grčke. Sada je Papanikolau udario po ruci Vagnera koji je izbacio noge prilikom šuta za tri i šutnuo Kostasa. Sudije kažu da je to faul u napadu, što po novim pravilima i jeste i Grci su se odbranili.

12:13

29' Sjajni Timan

Prvo je Johanes pogodio bitan koš za Nemce i vođstvo, a onda se sjajno postavio i iznudio ličnu grešku u napadu Dinosa Mitoglua. Nemačka vodi, 52:50

Trče Nemci u kontru, Šruder predvodi napad i onda gleda u levo, a pas šalje desno gde je niko drugi do Johanes Timan koji zakucava, 54:50,  Grci moraju da reaguju tajm-autom

Podeli:

Komentari 58

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu