Nova vest
Košarka 4

3.8.2024.

22:55

Srbija izbacila Južni Sudan – dabl-dabl Jokića i Džonsa, Bogdanović ušao u istoriju

Košarkaši Srbije su savladali Južni Sudan rezultatom 96:85,u poslednjem meču grupne C na Olimpijskim igrama u Francuskoj.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
FIBA

Srbija je pobedom obezbedila plasman u narednu fazu takmičenja, gde će se sastati sa Australijom, drugoplasiranim timom iz grupe A.

Najraspoloženiji u pobedi srpskog tima je bio Bogdan Bogdanović, koji je uspeo da prestigne Miloša Teodosića po broju poena na večnoj listi strelaca reprezentacije. Upisao je 30 poena uz četiri skoka i osam asistencija.

Pratio ga je Nikola Jokić sa dabl-dabl učinkom, odnosno 22 poena, 13 skokova i četiri asistencije. Dvocifreni su bili još Vasilije Micić sa 15 poena uz po sedam skokova i asistencija, kao i Filip Petrušev sa 10 poena.

Kod Južnog Sudana se istakao se Karlik Džons koji je ostvario dabl-dabl učinak sa 17 poena, pet skokova i 10 asistencija, pratio ga je Marijal Šajok, koji je takođe ubacio 17 poena.

Dvocifreni su bili još Nuni Omot sa 14 i Kuol sa 11 poena.

Posle egala na startu meča, gde je mahom za Srbiju poene donosio Filip Petrušev, Srbija je napravila seriju 7:0 sredinom prve četvrtine i došla do +6 (12:6).

Ipak, u nastavku se dobrim šutom za tri poena Južni Sudan vratio u egal, a potom došao i do prednost na tri i po minuta do kraja (15:16). Bilo je neizvesno do samog kraja prve četvrtine, ali je Srbija je uspela ponovo da pređe u vođstvo, poenima Vasilija Micića za 23:22.

Sofascore

Južni Sudan je u drugu četvrtinu ušao trojkom Tora i ponvo je preuzeo vođstvo (23:25), ali u nastavku je je Srbija napravila 11:0 seriju na krilima Bogdanovića i Milutinova i došla do najveće prednosti do tada +9 (34:25).

Ekipa Rojala Ajvija je ponovo uspela da se vrati u egal i nadoknadi minus, najviše zahvaljujući dobroj igri Džonsa, i šutu za tri poena celokupne ekipe. Na tri minuta pre poluvremena, vratili su se u egal (39:39). 

Na kraju je Srbija ipak došla do minimalnog vođstva i poseda prednosti pred pauzu +3 – 47:44.

Držao se Južni Sudan u egalu i tokom treće četvrtine, koliko god je pokušala Srbija da se "odlepi", Sudanci bi se vraćali trojkama. Dobru rolu imao je kapiten Srbije Bogdan Bogdanović, sa dve uzastopne trojke sredinom kvartala, akada je doveo Srbiju do +7 (65:58). 

Išla je prednost do ponovo maksimalnih +9, kada je Srbija napravila 7:0 seriju na minut do kraja, ali ponovo su Sudanci imali odgvor i u poslednji kvartal ušli sa pet poena zaostatka – 72:67.

Ipak, stalo je napad Južni Sudan u poslednjem kvartalu. Od šestog minuta, Srbija je napravila seriju 13:0 i konačno uvela meč u miran završetak (91:74). Tada su najviše blistali Micić i Jokić.

Pokušao je Sudan još jednom da se vrati, ali je bilo kasno, na kraju sa penal serije presudio je Bogdan Bogdanović i postavio konačan rezultat – 96:85.

Srbija se sada seli u Pariz na završni turnir, gde će odmeriti snagu sa Australijom, dok je Južni Sudan završio sa takmičenjem.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 4

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

15 h

Novo Sport Video Menu