Nova vest
Košarka 54

2.8.2024.

19:04

Kanada eliminisala Španiju – kraj za evropskog šampiona!

Košarkaši Kanade pobedili su Španiju rezultatom 88:85 u poslednjem meču grupne faze na Olimpijskim igrama.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
FIBA

Košarkaši Grčke pobedili su Australiju na Olimpijskim igrama rezultatom 77:71 u poslednjoj utakmici grupne faze što je uticalo i na ovaj meč.

Australija i Grčka su gledali susret Španije i Kanade sa posebnom pažnjom jer im je trebala pobeda Kanađana za njihov prolaz u narednu rundu takmičenja.

Kanadska selekcija je uspela da ih obraduje i savladali su Špance rezultatom 88:85, a sada se čeka duel Srbije i Južnog Sudana u subotu uveče kako bi se skroz znali svi putnici u nokaut fazu Olimpijskih igara.

 


Ovo je bio poraz koji je "lansirao" Australiju i Grčku ka drugoj fazi košarkaškog turnira Olimpijskih igara, ali da bi se tamo i našli potrebno im je da Srbija pobedi Južni Sudan u subotu.

Što se tiče Kanade, njih je do ove pobede i prvog mesta u grupi vodio Šej Gildžes Aleksander sa 20 poena, 3 skoka i 2 asistencije, 18 poena upisao je Endru Nembhard, a 16 Ar Džej Beret i treba spomenuti Dilona Bruksa koji je postigao 13 poena.

U redovima Španije, videli smo sjajnog Darija Brisuelu koji je za 14 minuta na parketu imao 17 poena, bio najefikasniji i bio glavni "krivac" za veliki povratak Španije.

Ispratili su ga Serhio Ljulj sa 13 poena, Aleks Abrines sa 12, odnosno Vili Ernangomes i Haime Pradilja sa po 10 postignutih poena.

Ovo je bio poslednji meč u karijeri Rudija Fernandesa, dok je Serhio Ljulj odigrao poslednju utakmicu u reprezentaciji Španije.
 

Što se same utakmice tiče, jasno je bilo koliko je značila i jednoj i drugoj ekipi kao i šta je donosila Grčkoj i Australiji, što smo sve spomenuli na početku teksta.

Prva četvrtina je bila najmanje efikasna i nekako su obe ekipe i dalje bile u grču o čemu i govori podatak da su ubacili po 19 poena za 10 minuta košarke.

Rano su Španci stali u zonu na instrukcije Serđa Skariola, da bi Đordi Fernandes (selektor Kanade) to brzo prepoznao i pronalazio način da kazni "Furiju".

Menjali su zone španski igrači, Skariolo je iz "2-3" zone prelazio u "3-2" zonsku odbranu, a gledali smo i neke kombinovane (mečap) zone na koje su sve Kanađani imali spreman odgovor.
 


Najveća prednost kanadskog tima bio je Šej Gildžes Aleksander, koji je od početka do kraja bio nezadrživ, ali treba istaći i Endrua Nembharda koji je na obe strane terena bio fantastičan.

U drugom kvartalu su Španci primili čak 30 poena i Kanada je već tu krenula da se opušta i ulazi u mirnije vode, ali su Španci nekako uspevali da se vrate.

Kada je delovalo da im je moral opao i kada je razlika otišla na preko 12 poena, tada se pojavio sjajni Brisuela koji je serijom 9:0 za nekoliko minuta vratio Špance u život.

FIBA

Probudili su se "divovi" Ljulj i Rudi i pokušali da "ukradu" utakmicu Kanadi u samom finišu. Ipak, pribrani su bili Beret i Gildžes-Aleksander, ali su Dort i Bruks u odbrani dali doprinos, kao i Nembhard koji je na kraju izblokirao Ljulja.

Ovom pobedom Kanade nad Španijom rezultatom 88:85 znamo da je Australija prošla u narednu fazu i da je "Furija" eliminisana kao poslednja u grupi dok će Grci zavisiti od Srbije i Južnog Sudana.

Meč Kanade i Španije pratite UŽIVO putem našeg LIVE BLOGA.

Završeno

15:55

(19:19, 30:19, 15:18, 24:29)
  CAN   ESP  
  88 : 85  

19:07

19:06

K R A J

Poraz Španije koji ih šalje na poslednje mesto u grupi i oni su eliminisani sa Olimpijskih igara. Evropski šampion Španija završava takmičenje u neslavnom maniru.

Rudi Fernandes je odigrao poslednju utakmicu u karijeri, a ovo je bio poslednji meč Serhija Ljulja u dresu reprezentacije Španije.

On će narednog leta završiti karijeru kada sa Real Madridom odradi poslednju sezonu.
 

18:59

40' Poslednji minut!

Abrines je odigrao dobru odbranu i naterao Šeja Gildžesa Aleksandera da promaši šut za tri ponea, a potom je sviran faul u napadu ŠGA zbog izbačene noge na šutu.

Abrines daje dva bacanja, a "Maple Mamba" Ar Džej Beret pogađa trojku iz levog kornera, 85:80 i čini se da ovo taj šut koji će "uspavati" Španiju.

Španci nisu pravili faul, pustili su vreme da teče i hteli da odbrane napad, a Šej izvukao dva bacanja na 16 sekundi pre kraja. 86:82, pogodio je jedno bacanje i deluje da je ovo kraj utakmice

Ljulj za tri... DA! POGODIO JE LJULJ 86:85

Odmah po prijemu lopte jer Ćavi Lopes Arostegi faulirao Šej Gildžesa Aleksandera. Još 2,3 sekunde do kraja.

Pogodio je oba za 88:85, a Ljulj promašio trojku sa pola terena i sve je gotovo

18:55

39' Nemhard, pa Brisuela!

Sjajna utakmica! 82:79 je trenutni rezultat nakon novog koša Darija Brisuele koji je odgovor na dvojku Nembharda.

Španija ima šansu i ceo napad. Brisuela je ovog puta promašio i nije doneo izjednačenje.

18:54

38' Šta se desilo?

Brisuela je probao da pogodi šut za tri poena sa korakom unazad, ali su se Kanađani uspešno odbranili. I deluje da su igrači Kanade odbili i poslednji nalet pošto je Pradilja napravio faul na skoku i dozvolio Beretu da pogodi dva slobodna bacanja za 80:73.

Brisuela za tri! 80:76! Kakva drama, a sada je promašio ŠGA, da bi Ljulj krenuo na koš i dobio rampu od Nembharda!

Španci traže da se koš prizna jer je lopta bila u silaznoj putanji, ali sudije kažu da je rampa čista. Bunili su se Španci žestoko, ali molba nije uslišena.

Ljulj pogađa samo prvo bacanje, 80:77, a posle promašaja je bila mrtva lopta i posed je za Kanadu.

18:44

35' Poslednji trzaji Španije

Nembhard je eksploatisao "box and one" odbranu Španije. Konstantno su Španci ili u zoni ili u mečap zoni i pokušavaju da ukradu loptu Kanađanima. 74:67 na nekih pet minuta pre kraja utakmice, a trenutno je na snazi tajm-aut

Ar Džej Beret pogađa odmah posle tajm-auta, 76:67, a Dario Brisuela pogađa preko njega odmah u narendom posedu, 76:69

Odlična odbrana Španaca donela je i trčanje Pradilje u leđa Kanađanima, prepoznali su to Španci i poslali pas odmah, a on poentirao za 76:71

18:42

33' Vratila se Španija

Pet brzih poena Brisuele vraća Špance u život, a Rudi Fernandes izvlači faul u napadu... Pradilja potom nije pogodio, ali Brisuela pogađa i sedmi poen zaredom, 68:63

I opet Brisuela! Deveti poen zaredom, kakva serija španskog igrača. 68:65 nakon njegovog polaganja.

Pogodio je i Dilon Bruks za 70:65. 10 poena za 7 minuta Darija Brisuele, neverovatno kakva serija

18:35

31' Od koša do koša

Delovalo je kao da su Španci propustili poslednji voz i da im je volja ubijena sada kada su loptu izgubili, a Endru Nembhard istrčao od koša do koša i poentirao.

Stiže možda i tehnička za Usmana Garubu potom koji se posvađao sa Nembhardom.

Ipak ništa, a Brisuela je tu.
 

18:35

Podeli:

Komentari 54

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu