Nova vest
Košarka 42

31.7.2024.

22:52

Partizanov Džons i Južni Sudan daleko od čuda – dominacija Amerike i nova "stotka"

Košarkaši Sjedinjenih Američkih Država pobedili su Južni Sudan rezultatom 103:86 na Olimpijskim igrama.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
FIBA

Sjedinjene Američke Države su u prvom kolu košarkaškog turnira Olimpijskih igara u Parizu pobedile Srbiju rezultatom 110:86 i maltene osigurale prvo mesto u grupi.

Sada su ubedljivo, ali  nešto manjom razlikom od 23 poena (103:86) došli do pobede protiv Južnog Sudana, reprezentacije koja je pobedila Portoriko u prvom kolu.

Najviše poena imao je Nuni Omot koji je utakmicu okončao sa 24 poena, 2 skoka i 2 asistencije. Sjajan je bio Karlik Džons, novi igrač Partizana, koji je ubacio 18 poena, uhvatio 3 skoka i podelio 7 asistencija, dok je 16 imao Kuol i 12 Marijal Šajok.

Najefikasniji u pobedničkom timu je bio Bem Adebajo sa 18 poena i 7 skokova, 14 je imao Durent, 13 Edvards, 12 Lebron Džejms, a po 10 Vajt i Buker dok je Stef Kari imao samo 3 poena i šut iz igre 1/9.

 


Južni Sudan je u sklopu priprema umalo pobedio SAD, kada je novi igrač Partizana Karlik Džons odigrao maestralnu partiju i upisao tripl-dabl.

Sada je Karlik Džons imao slabiju partiju, iako nije odigrao loše, ali je meč počeo sa četiri uzastopna promašaja i dugo mu je bilo potrebno da uhvati ritam.

On je svakako igrao dobru odbranu, kao i ostatak ekipe Južnog Sudana, ali je jednostavno nekada kvalitet Lebrona Džejmsa i ostalih Amerikanaca izbijao na površinu i pokazivao da je to previše za afričku selekciju.

Brzo su Amerikanci uspeli da postignu šest poena zaredom i nateraju Rojala Ajvija da pozove tajm-aut, ali je usledila serija 10:2 i preokret Južnog Sudana, što je malo ko očekivao.
 

Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill


Veoma brzo se tim SAD vratio u vođstvo, kontrolisao tempo i Ajvi je morao drugi tajm-aut da zatraži pri vođstvu Amerikanaca od 31:14.

Džons je otišao na klupu i za to vreme je njegov tim postigao samo dva poena i morao je brzo nazad na parket kako bi se Južni Sudan vratio u život, što se i desilo jer je odmah asistirao Kuolo za novu trojku Južnog Sudana.

Pokušavali su na sve načine da se odupru Amerikancima, ali je kvalitetniji tim uvek izbijao na površnu i posle 36:17 je bilo jasno da povratka ovde neće biti.

Na poluvremenu je Adebajo bio najefikasniji, a u centru pažnje bio Stef Kari koji iz igre nije imao nijedan poen, a interesantno je da Džoel Embid nije dobio ni sekund, dok je Tejtum počeo meč, a protiv Srbije nije igrao uopšte.

U drugom poluvremenu su uspeli igrači afričkog tima da se spuste na 10 poena zaostatka, na 11 poena minusa su i bili duže vreme, ali preko toga ništa dalje nisu uspeli da urade.
 

Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Amerikanci su na čelu grupe, obezbedili su plasman u narednu fazu, a Južni Sudan će u subotu protiv Srbije igrati za prolaz u narednu rundu.

Ukoliko budu igrali kao protiv Sjedinjenih Američkih Država, moraće Srbija dobro da se pomuči kako bi izbegla senzaciju i neželjeni poraz.

Južni Sudan je pogodio veliki broj šuteva spolja, odlično su pratili tranziciju i čitali zonu Amerikanaca, ali ostaje utisak da su dali svoj maksimum.

Za tri poena su šutirali 11/29, imali 41 skok, 17 asistencija, 22 asistencije i 19 ličnih grešaka, dok su promašili samo jedno slobodno bacanje.

Meč ste mogli da pratite UŽIVO putem našeg LIVE BLOGA.

Završeno

21:21

Semafor
(26:14, 29:22, 18:21, 30:29)
  USA   SSU  
  103 : 86  

22:56

22:54

KRAJ

Ubedljiva pobeda Sjedinjenih Američkih Država

22:52

40' Poslednji minut

Džons ima 15 poena i 7 asistencija, ali je Adebajo najefikasniji sa 18 na drugoj strani, 100:83 kucanje Edvardsa za kraj!

22:47

38' Nova asistencija Džonsa

Pas preko celog terena i zakucava Nuni Omot, 94:76

Odbranio se Južni Sudan, ali Džej Ti Tor nije uspeo da bude fokusiran do kraja pa promšuje i on.
 

22:42

36' Lebron zakucava, "gori" u Lilu

Tranzicija Amerike i zakucavanje Lebrona Džejmsa koje je podiglo publiku na noge na ovom prepunom stadionu. Sjajna poseta i odlična atmosfera košarkaške publike u Francuskoj. 
Amerikanci vode 94:72 protiv Južnog Sudana nakon trojke Holideja iz desnog kornera.
 

22:42

22:35

34' Opet Džons muči Karija

Pet poena zaredom ima novi plejmejker Partizana preko Stefa Karija, a izvukao je i faul od njega. 11 poena i 6 asistencija za njega, a Amerikanci vode 84:68

22:33

Nesportska!

Entoni Dejvis je udario laktom centra Južnog Sudana Nunija Omota. Bune se Dejvis i Lebron, ali sudije su jasne – nesportski faul.

Piter Džok ulazi umesto Omota i pogađa oba bacanja i sada je posed za Južni Sudan. Džons se lepo snašao i pogodio! 8 poena sada ima, a izvukao je i faul Stefa Karija!

22:31

32' Nova trojka

Nova asistencija Karlika Džonsa i trojka Bula Kuola. Kuol je prilično namučio Amerikance večeras, 77:61 je rezultat.

Podeli:

Komentari 42

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

12 h

Novo Sport Video Menu