Nova vest
Košarka 5

30.7.2024.

19:15

Japan ispustio seznaciju protiv Francuske – Strazel i Vembanjama spasli domaćina VIDEO

Košarkaši Francuske su upisali pobedu protiv Japana, posle produžetka, slavili su 92:90, u okviru drugog kola Grupe B na Olimpijskim igrama u Francuskoj.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
FIBA

Japanci su mogli su imali pobedu "u rukama", ali su je ispustili u poslednjih 16 sekundi meča.

Kod Franucske, istakao se  Viktor Vembanjama sa dabl-dabl učinkom, odnosno 18 poena, 11 skokova i šest asistencija. Metju Strazel je upisao 17 poena uz tri asistencije.

Pored njih, istakli su se Evan Furnije sa 14 poena, tri skoka i šest asistencija, kao i Geršon Jabusele sa 13 poena. Dobar učinak je imao i Rudi Gober, koji je uz sedam poena upisao 15 skokova i tri asistencije.

Juki Kavamura je bio i najbolji igrač u redovima Japana sa 29 poena uz po sedam skokova i šest asistencija, pratili su ga Rui Hačimura sa 24 poena i tri skoka, a dvocifren je bio i Džoš Hokinson sa 16 poena i osam skokova.

Francuzi su dobro ušli u meč, diktirali su ritam u prvoj četvrtiniu, napravili 8:0 seriju sredinom kvartala i došli do +9 (18:27), ipak u nastavku su Japanci u dva navrata uhvatili priključak, ali na kraju je Francuska imala +7 (32:25).

Održavali su Francuzi stečenu prednost sve do polovine druge četvrtine, kada je Japan došao do vođstva po drugi put u meču (42:40), ali završnica je ponovo pripala Francuzima, koji su na pauzu otili sa +5 (49:44).

Držao se Japan u egalu i tokom treće deonice, u nekoliko trenutaka je imao i vođstvo, ali pred poslednji kvartal Francuzi su ponovo imali +5 (69:64).

Tokom poslednje četvrtine, Japan je preuzeo vođstvo sredinom deonice, ali je ostao bez jedno od najboljih igrača Ruija Hačimure, pošto je napravio drugi nesportski faul i automatski je isključen.

Držali su se Japanci, naajviše zahvaljujući Kavamuri. U poslednji minut su ušli sa +4, ipak on je bio i tragičar, pošto je napravio faul pri šutu Strazera za tri poena u poslednjih 15 sekundi meča.

Siguran je bio Strazel za tri poena, ali i sa linije penala i doveo je Francuze do egala (84:84). Kavamura je uzeo poslednji šut za tri poena, kako bi doneo pobedu Japanu, ali nije pogodio i meč je otišao u produžetak.

Tu je dominirao Vembanjama, koji je doneo Francuzima osam uzastopnih poena i vođstvo +8 (92:84). Pokušao je Japan da se vrati sa dve brze trojke, ali nije uspeo, s obzirom da je malo vremena ostalo – 94:90.

Japan u poslednjem kolu grupne faze igra protiv Brazila za eventualni prolaz kao najverovatnije trećeplasirana reprezentacija, dok se Francuska sastaje sa aktuelnim prvakom sveta Nemačkom.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 5

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu