Nova vest
Košarka 18

30.7.2024.

12:48

Grcima nije dovoljan samo Janis – Španija u triler završnici bolja od Helena

Košarkaši Španije savladali su reprezentaciju Grčke u drugom kolu Olimpijskog turnira rezultatom 84:77.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Ovo je Španiji prva pobeda na ovom turniru, dok je Grčka doživela i drugi poraz i sada se nalazi u teškoj poziciji kada je prolaz u četvrtfinale u pitanju. 

Kod pobedničke ekipe Santi Aldama je sa dabl-dabl učinkom (19p, 12sk) predvodio Španiju do prvog trijumfa, pratio ga je Serhio Ljulj sa 13 poena, dok je Vili Ernangomes upisao 11 poena uz sedam skokova. 

Na drugoj strani u reprezentaciji Grčke Janis Adetokumbo je dominirao i na ovom meču, pa je ovu utakmicu okončao sa 27 poena i 11 skokova. Uz njega jedini dvocifren je bio Vasilis Toliopulos koji je zabeležio 14 poena. 

Španiju u trećem kolu očekuje duel sa reprezentacijom Kanade, dok će Grci morati da slave protiv Australije kako bi ostali u nekoj šansi da se nađu u četvrtfinalu.  

Grčka je imala prednost tokom celom toka prve četvrtine, taj plus se kretaov i do osam poena razlike. Napad Grka je bio tečniji i bolji. Ekipa Vasilisa Spanulisa je bolje ušla u meč i to su brzo pokazali i na semaforu, gde su posle prve četvrtine imali prednost, koja je bila svega pone prednosti (22:21).

Španci su znatno podigli nivo igre na startu drugog kvartala. Košarkaši crvene furije su napravili seriju poena od 9:0 i došli do vođstva od 33:27. Grci se nikako nisu snašli na energičnu odbranu Španaca, pa su u celoj drugoj četvrtini postigli samo 13 poena, pa je prednost ekipe Serđa Skariola iznosila (49:35). 

U tom maniru se nastavila utakmica i u drugom poluvremenu. Španija je održavala dvocifrenu prednost, koja je išla i do 16 razlike (55:39). Grčka je u par navrata uspevala da spusti razliku na devet razlike, ali to je sve od Helena, koji ni tada nisu mogli da se oporave od loše igre koja je krenula od drugog kvartala. Španci su posle treće četvrtine ostali na dvocifrenom plusu (62:53).

EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Međutim u poslednjoj četvrtini se situacija na terenu znatno promenila, Grci su došli do svoje igre u napadu, uspeli su da zaustave Špance u napadu svojom energičnom odbranom i serijom 7:0 priđu na svega tri poena razlike (62:59). U tim trenucima Španija je održavala prednost preko Rudija Fernandesa i Huanća Ernangomesa koji su pogađali trojke.

Razgoropadio se najbolji košarkaš Grčke Janis Adetokumbo u tim trenucima i nagde na 4:30 do kraja meča snažnim zakicavanjem ne samo da je podigao celu halu na noge, već je i Grcima doneo izjednačenje (71:71).  Ali onda je Španija zaigrala znatno bolje i tu se pre svega misli na odbranu, gde Grci nisu mogli da se snađu, Španci su postavili zonu, što je totalno zbunilo rivala, koji je napade reševao iz nekih neizgrađenih pozicija, a u napadu je Španija preko Ljulja i Santija Aldame ponovo stekla veliku prednost od (79:71).Ono što je zabrinulo sve u Španiji je povreda Rudija Fernandesa, on se posle jedne situacije na terenu sudario sa svojim saigračem zbog čega je morao da napusti teren.  

Na kraju smo imali neizvesnu završnicu, gde je Grčka imala napada na minus tri, ali je lopta došla u ruke Janisu koji je šutirao za tri i nije bio precizan, tako da je Španija na suv kvalitet na kraju dobila ovu utakmicu rezultatom 84:77. 

Podeli:

Komentari 18

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

5 h

Novo Sport Video Menu