Nova vest
Košarka 19

28.7.2024.

19:08

Nemoćna Srbija ubedljivo poražena – dominacija Durenta i Lebrona

Košarkaši Srbije su poraženi od SAD sa 110:84, u okviru prvog kola grupe C na Olimpijskim igrama u Parizu.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Starsport

"Drim tim" je odigrao odličan meč na premijeri, ubacili su 17 od 29 trojki (59%), čemu je teško isparirati, kao i odličnom Kevinu Durentu, koji je završio meč sa jednim promašajem iz igre.

Do pobede ih je predvodio upravo Durent sa 23 poena i dva skoka, dvocifren je bio i Lebron Džejms sa 21 poenom, sedam skokova i devet asistencija.

Pratili su ih Džru Holidej sa 15 i Devin Buker sa 12 poena, kao i Stef Kari i Entoni Edvards sa po 11.

Kod Srbije, istakao se Nikola Jokić sa 20 poena, pet skokova i osam asistencija, dvocifreni su bili i Bogdan Bogdanović sa 14 poena i šest skokova, Ognjen Dobrić sa 13, Vasilije Micić sa 11 i Aleksa Avramović sa 10 poena.
 


Srbija je sjajno otvorila utakmicu i napravila seriju 10:2 na krilima Alekse Avramovića i Nikole Jokića. Džoel Embid je u tranziciji bio "žrtva" doskorašnjeg plejmejkera Partizana i to je nateralo Stiva Kera da pozove tajm-aut.

Potom je Stef Kari ostao sam i probudio Amerikance trojkom sa desnih 45 stepeni, da bi dve vezane trojke pogodio Devin Buker i za tren oka se Amerika vratila u meč na 20:20 i imala 5 od 8 za tri poena.

Ništa nije išlo Srbiji od ruke, imali su 1 od 8 za tri poena pre trojke Micića, a onda... Durent je pogodio sve što je šutnuo, a Jokić preuzeo kontrolu i vratio Srbiju u igru. Devet vezanih poena Nikole Jokića donelo je Srbiji zaostatak 36:40, ali su Lebron i Durent još jednom odlepili Amerikance.

Imala je Srbija -2 u jednom trenutku, međutim nije zadržala momentum, tačnije momentum je razbio Kevin Durent sa 21 poenom u prvom poluvremenu, 8 od 8 iz igre i koš u poslednjoj ekundi za 49:60.
 

Tanjug/AP Photo/Michael Conroy

Drugo poluvreme je počelo  promašajem Nikole Jokića za tri poena, a onda je Džru Holidej pogodio trojku za +14 (49:63).

Pogodio je potom Petrušev, a igra zaustavljena zbog blage povrede Stefa Karija. Bio  je Kari koji vidno hramlje u kadru.

Nastavljen je meč, a onda smo mogli da vidimo grubu igru Amerikanaca.Embid je "patosirao" Avramovića, a u isto vreme je Lebron "bacio" Petruševa na parket.

Sudije su gledale čitavu situaciju i pokazale da je Embid koristio prekomernu silu zbog čega je dobio nesportski faul, dok je Džejms prošao blaže, dosuđen je samo običan faul.

U nastavku se na parket vratio i Stef Kari, ali nije bilo ozbiljno i nastavio je meč bez problema. Srbija nije imala pravi odgovor i gotovo da niko nije mogao ništa da pogodi.

Lebron Džejms postao je najstariji američki košarkaš na Olimpijskim igrama u istoriji takmičenja i prestigao Lerija Birda koji je sa 35 godina bio na vrhu.

Kao što je gore rečeno, 21 poen je imao Lebron na ovom meču i pomogao selekciji SAD da razbije Srbiju i da na ubedljiv način počne Olimpijske igre.

Srbiju čekaju mečevi sa Južnim Sudanom i Portorikom gde će tražiti šansu za plasman u narednu fazu takmičenja.

Podeli:

Komentari 19

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu