Nova vest
Košarka 57

27.7.2024.

23:09

Janis nije mogao sam protiv Kanade

Košarkaška reprezentacija Kanade savladala je Grčku rezultatom 86:79 u meču prvog kola na Olimpijskim igrama.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Reč je o duelu grupe A u kojoj je već odigrana jedna utakmica, duel Australije i Španije, u kojoj je selekcija sa najjužnijeg kontinenta pokazala snagu i savladala evropske prvake 92:80.

Janis Adetokumbo bio je daleko najbolji igrač u oba tima, meč je završio sa 34 poena, međutim napadački je bio potpuno usamljen u najvažnijem periodu utakmice.

Tada je igrao sam, gubio dah, a Kanada je imala više raspoloženih igrača koji su podelili breme odgovornosti pri samom kraju.

Kada nije mogao Šai Gildžus Aleksander (21p, 5sk, 7as), umeo je Beret (23p), a kada on nije znao šta će sa loptom, znao je Bruks (14p) i tako redom...

Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Poene Kanadi donosili su još Marej (8p), Dort (8p), sporadično i Pauel (6p), dok je na grčkoj strani, osim Janisa, samo još Papanikolau (17p) doprinosio onako kako je trebalo.

Mada, stao je i šuter Olimpijakosa u poslednjoj četvrtini posle savršenog prvog poluvremena (3/4 za tri), Kalates je standardno imao loše šutersko veče (0/4 penali), dok su ostali potpuno podbacili i njima "na dušu" ide ovaj poraz.

Toliopulos je prijatno izennadio, hrabro je "potegao" u završnici, važnih devet poena je stiglo iz njegove ruke, ali i to je bilo malo za rezultatski veleobrt.

Kanada je vodila svih 40 minuta, imala 13 i 15 razlike no borbeni Grci su na krilima energične defanzive i trojkaškog rafala uspeli da održe priključak do poluvremena, potom još jednim naletom da ponište kanadsku ofanzivu početkom treće deonice, i od tada smo gledali uzbudljivu jurnjavu Helena za rivalom. 

Ali sve vreme prednost je bila na strani Kanade.

Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Pola minuta pre kraja Grčka je uspela da priđe na samo dva poena zaostatka (krađa i kucanje Janisa) međutim stigao je odgovor preko Gildžusa Aleksandera, za mirniji finiš Kanade.

Nije ovaj momak uzalud jedan od najboljih strelaca NBA lige, pokazao je to i ovog puta.

Janis je potom bio "polovično" precizan sa linije penala, zatim je faulirao Mareja koji je bio nepogrešiv sa iste pozicije i Kanada je tada praktično osigurala trijumf.

U narednom kolu Grčka igra protiv Španije dok će Kanada odmeriti snage sa Australijom.

Duel Grčke i Kanade koji ste mogli da pratite uz LIVE BLOG na B92.sport u nastavku.

Završeno

20:00

Semafor
(22:26, 16:22, 22:20, 19:18)
  GRE   CAN  
  79 : 86  

23:01

40' Pobeda Kanade!

Kakav finiš sada gledamo!

Grci su uspeli da osvoje loptu u povoju napada Kanađana, Adetokumbo je brzopotezno finiširao akciju (80:78), a potom je Šai Gildžus Aleksander odgovorio na druoj strani (82:78).

Još 42 sekunde do kraja.

Adetokumbo koristi jedno bacanje (82:79). Kanađani u napadu, Šai sa loptom, ide vreme. Grci prave faul (15 sekundi do kraja). Marej pogađa oba penala (84:79).

Grci promašuju za tri, sledi kazna zakucavanjem - Kanada je pobedila!
 

22:59

39' Grci u transu!

Serija 6:0 grčkog tima. Posle Janisovih poena pogađa i Toliopulos za prilazak na 76:80 pred poslednjih 75 sekundi utakmice.

Sjajan meč i veliak borba Grka.
 

22:53

38' Kalates bacanja 0/4

Ne može da pogodi ništa sa linije penala Kalates, pa ga Spanulis šalje na klupu. Plej Grka danas 4 promašaja iz 4 pokušaja sa slobodnih bacanja. Janis preuzima sve u napadu Grka - njegova serija 4:0 za novi trzaj Helena pred sam finiš.

Kanašani vode 80:72.

22:48

36' Vezane trojke Kanađana

Koliko važan trenutak, konačno poeni za Kanadu koja se ponovo rezultatski distancirala od Grka - 78:68. Dort je pogodio za tri, potom i Šai Gildžus Alekdandar odmah u narednom napadu.


Kanada ide na +10 (78:68).

Da li je ovim utakmica rešena?

22:45

35' Serija grešaka

Janis Adetokumbo ne koristi zicer, promašio je polaganje - pogodio prvi obruč. Kanađani dva vezana napada gube loptu, ali se i dobro brane - stiže rampa ŠGA na Toliopulosu. Lopa ponovo za Grke jer su Kanađani ponovo zasrljali i prodali loptu.

22:41

34' Grci sve bliži poravnanju

Vokap je pogodio novu trojku, iz ćoška, Kanađani ne koriste napad, a Adetokumbo dolazi do novih poena za koje se sam izborio u reketu - pogađa oba penala.

Grci na samo četiri poena zaostatka - 68:72.
 

22:40

32' Trojka nade za Grke

Pogađa je Toliopulos, njegovi prvi poeni večeras. Uzvraća Pauel (72:63). Rampu dobija Beret. Na teren se vraća Adetokumbo.

22:34

30' Kanada na +8 pred poslednju deonicu

Marej je preuzeo odgovornost, poentirao je za 68:60, potom naterao Mitoglua na grešku u "mis meču" međutim u narednoj akciji je zasrljao, pao i prepustio loptu Grcima. Heleni, ipak, ne koriste poslednji napad, malo je bilo vremena za bolji napad.

Kanada - Grčka 68:60, posle 30 minuta košarke u Lilu.

22:31

Žestoka borba!
Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Podeli:

Komentari 57

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

6 h

Novo Sport Video Menu