Nova vest
Košarka 14

24.7.2024.

8:30

Pešić: "Najizazovnije pripreme u mojoj karijeri, većina igrača nisu došli spremni" VIDEO

Selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić obratio se poslednji put pred put naše ekipe u Lil.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Srđan Stevanović/Starsport

Naš tim je odigrao pet pripremnih mečeva, slavio na tri, a taj period je Pešić ocenio kao najteži u njegovoj dugoj karijeri.

"Ciljevi su uvek najveći. Ne samo sa aspekta sportskih rezultata. Dug je to put iza nas. Prvo je trebalo da se kvalifikujemo za Svetsko prvenstvo. Ono je ovoga puta bilo i kvalifikacije za Olimpijske igre. Mi smo to uspeli, da ne bismo morali da igramo kvalifikacije. Na neki način smo možda u prednosti, jer smo imali više dana treninga i priprema. Velika je razlika između priprema za SP i Olimpijske igre koje mesec dana ranije počinju. Košarkaša sezona se završila isto kao i svake godine. Košarkaši su završili veoma kasno. Imamo Milutinova i Petruševa koji su u trećoj nedelji juna završili. Za dodatne napore su potrebni i dodatni odmori. Svi su oni manje-višu noseći igrači. Proces priprema za OI je za mene, kao trenera, najizazovnije za jedno takmičenje do sada u karijeri. Nisam to rekao igračima. Vrlo je teško isplanirati i proces treninga i sve što je potrebno da bi se ekipa pripremila. Većina igrača nije došla odmorna, spremna... Olimpijske igre su poseban izazov. Dodatnim zalaganjem smo pokušali da se pripremimo koliko je moguće", rekao je Pešić.

Važno je ići korak po korak.

"Olimpijske igre se igraju svake četiri godine. Na prethodne se nismo kvalifikovali. Ovo je dodatna motivacija za svakog od nas, za kompletnu ekipu. Igrači znaju da kontrolišu emocije. Svaki ima svoju rutinu i za utakmice i za takmičenje. Važno je pripremati se za sledeću utakmicu. Praviti drugi korak pre prvog, koji nisi uradio, je i teoretski nemoguće. Prvo je cilj da stignemo u Lil. Da iskoristimo ovih nekoliko dana do zvaničnog početka. Ja mislim da ovako izgledamo dosta smireni. Nadam se da će tako i da ostane. Samo kad bi bilo malo više vode, to bi bilo poželjno. Ali, izdržaćemo. Nemate sponzora, je li? (smeh)", našalio se selektor.

Za kraj je govorio i o novom sistemu takmičenja i ulozi koš razlike.

"Koš razlika je veoma važna. Takav je sistem po prvi put. Ne idu svi trećeplasirani, samo dva u četvrtfinale. Sistem je dosta komplikovan. Naravno, sve se zna. Važno je da se kaže, danas kada idemo na Olimpijske igre, ovo je najveća konkurencija koliko pratim do sada. Deset kandidata, a možda i 11, za medalje. To se nikada nije desilo u istoriji turnira. To će biti borba do krajnje granice. Svaka pobeda će biti borba do kraja", zaključio je Pešić.

Tok konferencije mogli ste da pratite putem bloga B92.sporta.

Završeno

08:30

Kraj konferecije za medije

Košarkaši i košarkašice kroz pola sata poleću za Lil.

08:29

Pešić o koš razlici

"Koš razlika je veoma važna. Takav je sistem po prvi put. Ne idu svi trećeplasirani, samo dva u četvrtfinale. Sistem je dosta komplikovan. Naravno, sve se zna. Važno je da se kaže, danas kada idemo na Olimpijske igre, ovo je najveća konkurencija koliko pratim do sada. Deset kandidata, a možda i 11, za medalje. To se nikada nije desilo u istoriji turnira. To će biti borba do krajnje granice. Svaka pobeda će biti borba do kraja."

08:26

Bogdan Bogdanović o sistemu takmičenja.

"Promenjen je sistem takmičenja. Sada ulazi u igru i koš razlika. To nama ne menja pristup i način pripreme. Niti način igranja. Naša najvažnija utamica je sledeća."

Nadovezao se i Milutinov.

"Svaki napad će nam biti bitan na svakoj utakmici. Moramo biti fokusirani."

08:23

Nikola Milutinov

"Grupa nam je stvarno teška. Svi timovi su pokazali. Južni Sudan je umalo pobedio Ameriju, Portoriko je bio sjajan u kvalifikacijama. Za Ameriku ne moramo posebno da pričamo. Nema lakog protivnika. Moramo biti fokusirani na svakoj utakmici da bi došli do cilja koji imamo."

08:23

Pešić o uzbuđenosti igrača kao potencijalnom problemu

"Ne znam u kom smislu. Uzbuđenje? Svako takmičenje je izazovno, ovo posebno. Olimpijske igre se igraju svake četiri godine. Na prethodne se nismo kvalifikovali. Ovo je dodatna motivacija za svakog od nas, za kompletnu ekipu. Igrači znaju da kontrolišu emocije. Svaki ima svoju rutinu i za utakmice i za takmičenje. Važno je pripremati se za sledeću utakmicu. Praviti drugi korak pre prvog, koji nisi uradio, je i teoretski nemoguće. Prvo je cilj da stignemo u Lil. Da iskoristimo ovih nekoliko dana do zvaničnog početka. Ja mislim da ovako izgledamo dosta smireni. Nadam se da će tako i da ostane. Samo kad bi bilo malo više vode, to bi bilo poželjno. Ali, izdržaćemo. Nemate sponzora, je li? (smeh)."

08:21

Pešićeve prve reči

"Ciljevi su uvek najveći. Ne samo sa aspekta sportskih rezultata. Dug je to put iza nas. Prvo je trebalo da se kvalifikujemo za Svetsko prvenstvo. Ono je ovoga puta bilo i kvalifikacije za Olimpijske igre. Mi smo to uspeli, da ne bismo morali da igramo kvalifikacije. Na neki način smo možda u prednosti, jer smo imali više dana treninga i priprema. Velika je razlika između priprema za SP i Olimpijske igre koje mesec dana ranije počinju. Košarkaša sezona se završila isto kao i svake godine. Košarkaši su završili veoma kasno. Imamo Milutinova i Petruševa koji su u trećoj nedelji juna završili. Za dodatne napore su potrebni i dodatni odmori. Svi su oni manje-višu noseći igrači. Proces priprema za OI je za mene, kao trenera, najizazovnije za jedno takmičenje do sada u karijeri. Nisam to rekao igračima. Vrlo je teško isplanirati i proces treninga i sve što je potrebno da bi se ekipa pripremila. Većina igrača nije došla odmorna, spremna... Olimpijske igre su poseban izazov. Dodatnim zalaganjem smo pokušali da se pripremimo koliko je moguće."

08:16

Čekamo selektora

Svoja mesta su već zauzeli kapiten Bogdan Bogdanović i Nikola Milutinov.

08:03

08:01

Košarkaši i košarkašice zajedno putuju za Pariz

Čarter let za prestonicu Francuske za naše košarkaše i košarkašice poleće u 09.00 časova sa aerodroma "Nikola Tesla".

07:56

Pre Pešića, obratila se selektorka košarkašica Marina Maljković

"Vi ispraćate na OI najuspešniju selekciju u 20 godina, ova ekipa brzo zaboravljamo, uzela je dva evropska zlata, bronzu u Riju, ovo je jedina ekipa košarkaška koja je uspela da ostvari te rezultate. Ovo su naše treće OI, to znači da su ove nove devojke dokazale da vrede, jer su 12 najboljih na svetu. Za nas su OI u Parizu važna stanica gde gradimo temelje za Los Anđeles i dalje. Razlika je što je naša generacija 30 godina se takmičila u Srbiji, a ja ove devojčice kupim po svetu. Ova grupa je sastavljena od 6-7 neiskusnih devojčica, koje nemaju reper za evroligaško takmičenje i grupe devojaka kojima je Pariz poslednja stanica pred završetak karijere. Sve to znači samo jedno, da ćemo ići na pobedu bez razmišljanja i da ćemo požrtvovano, kao što ste navikli od ove reprezentacije."

Podeli:

Komentari 14

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu