Nova vest
Košarka 11

19.7.2024.

14:40

Selektor upozorio: Zabrinjavajuće – situacija je alarmantna

Selektor španske košarkaške reprezentacije Serđo Skariolo obratio se njihovim košarkašima.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/MADE NAGI

Košarka u Evropi nije baš u najboljem stanju, pogotovo u mlađim kategorijama i nacije poput Španije nisu nikakav izuzetak.

Iako su imali fenomenalne rezultate u mlađim kategorijama, nedostatak vrhunskih talenata koji prolaze kroz sistem se i te kako primećuje.

Sve češće viđamo, a tek ćemo viđati, mlade igrače koji biraju NCAA put u SAD koji mogu da plate više nego evropski timovi.

Imali smo primer Sava Drezgića koji je nedavno napustio Partizan i otišao u Džordžiju za 400.000 evra, a najpoznatiji je slučaj Adaja Mare koji je na UCLA otišao za milion dolara.

Selektor španske reprezentacije Serđo Skariolo kaže da sve češće primećuje da mladim igračima nedostaje "vatre".

"Nekada je stvar zona komfora, igrači nesvesno ulaze u takvo stanje jer su talentom bili privilegovani i spremaju se za okruženje gde je sve na visokom nivou, dobro su plaćeni i organizovani i kompeititvni insikt nestaje. Ne moraju da se bore ni za šta, hijerarhija sve odrađuje i to im odgovara pa se i ne bore i ne bune ni za šta", rekao je Skariolo.

Serhio Ljulj, Rudi Fernandes i Riki Rubio su ili završili karijeru ili se spremaju za penziju i generacijski talenat na tim pozicijima mnogo nedostaje Španiji.

"Situacija je alarmantna. Pogledajmo ACB ligu gde se važnost španskih igrača drastično smanjila i to je zabrinjavajuće. Na listi 50 igrača po minutima i efikasnosti u ACB ligi samo su četvorica Španci. Kada sam 2009. godine došao bilo je znatno više i to su najniži brojevi u Evropi", poručio je Skariolo.

Pogledajmo to sada malo bliže. Serhi Martines je 5. po broju minuta sa 27 po utakmici, Luis Kosta 7. sa 26 minuta u proseku, Santi Justa je 13. sa 26 minuta i Serhi Garsija 38. sa 23 minuta i jedini su u top 50 u ACB ligi,

Pomenute 2009. godine je bilo deset španskih igrača na ovoj listi, a po efikasnosti u Top 50 su samo petorica bili španski igrači, a u top 10 je bio samo Vili Ernangomes.

2009. godine je 17 španskih igrača bilo u top 50.
 

Podeli:

Komentari 11

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

5 h

Novo Sport Video Menu