Nova vest
Košarka 60

16.7.2024.

21:35

Srbija "na skeneru" – poraz koji ne boli, povreda koja brine

Košarkaši Srbije doživeli su poraz u pripremnoj utakmici od Australije.

Stefan Nikolić
AP Photo/Altaf Qadri

Turnir u Abu Dabiju koji organizuje NBA liga u Etihad Areni kao učesnike ima Srbiju, Australiju i Sjedinjene Američke Države i Australija i SAD su prve igrale u ponedeljak, a u utorak su se susrele selekcije Srbije i Australije.

Srbija i Sjedinjene Američke Države igraće u sredu, a sve tri utakmice su zakazane za 18 časova.

"Orlovi" su prvi otvoreni prijateljski meč igrali protiv Francuske u Lionu i ostvarili pobedu velikom razlikom, a sada su u Abu Dabiju dvocifrenom razlikom (84:73) poraženi od Australije.

Naravno, nije bilo mnogo taktičkih detalja koji "upadaju" u oko, ali treba spomenuti da je Vasilije Micić odigrao bitnu ulogu iako na prvi pogled ne izgleda tako.
 

Peđa Milosavljević/Starsport


Njegova lična statistika nije bila sjajna, ali daleko je od loše jer je imao 6 poena, 8 asistencija, 4 izgubljene i 3 ukradene lopte uz 3 od 9 iz igre.

Ono što je još bitnije od toga jeste što je napokon "uplivao" u ulogu koja je osmišljena za njega. Čitao je kretnje saigrača, pogotovo je znao kada da proigra Nikolu Jokića, ali...

Ponovo ista boljka kao protiv Francuske. Svako blicovanje na piku je Micića zbunilo, iskakanja je teško rešavao, pa čak i kada smo imali timske izgubljene lopte on je učestvovao u tome.

Iako Srbija lako rešava visoki presing uigranim akcijama u nekoliko dodavanja, kada se nađe u situaciji da protivnik igra agresivno na lopti tu nastaju problemi.

Ruku na srce, danas Pešić nije mogao da računa na Bogdana Bogdanovića i Ognjena Dobrića, a da stvar bude još teža, povredio se Vanja Marinković.
 

Peđa Milosavljević/Starsport



Od starta se očekivalo da Marinković ima jaču ulogu sa više minuta i često je bio meta saigrača, ali je tamo sredinom treće deonice morao napolje.

Igrao se 25. minut meča kada je novi-stari šuter Partizana dobio udarac i sa bolnom grimasom je napustio parket i seo na klupu, a kamere su uhvatile momenat na kratko kada dobija potrebnu pomoć od medicinskog osoblja.

Još uvek je rano, pa ne znamo stanje Vanje Marinkovića, ali se nadamo da nije ništa ozbiljnije jer se videlo koliko je Srbiji Marinković bio potreban na ovom meču.

Šut za tri poena je bio tek 3/22, a jedna od tri trojke je delo Vanje Marinkovića dok su jedini igrači pored njega sa pogođenom trojkom bili Filip Petrušev i Aleksej Pokuševski.

Petruševa i dalje muče određeni momenti kada treba da se uradi nešto u odbrani ili na skoku, ali je danas zaslužio pohvale. Bio je konstantan, pametan i dovoljno agresivan i meč završio sa 17 poena kao najefikasniji pojedinac srpskog tima.

Bitno je da hvata ritam, jer u slučaju da zaista neće igrati Nikola Jović, Petrušev bi vrlo lako mogao da bude startni krilni centar i važan šraf u timu Srbije.
 

Peđa Milosavljević/Starsport



Još jednom bih se osvrnuo na problem izgubljenih lopti, baš kao u tekstu nakon duela sa selekcijom Francuske. Ovoga puta čak 15 izgubljenih lopti i samo 6 ofanzivnih skokova dok je bilo 38 promašaja iz igre.

Možda je to i bio deo taktike Svetislava Pešića jer zaista postoje treneri koji ne vole da njihovi igrači idu na ofanzivni skok iz prostog razloga što ne vole hendikep situacije u odbrani i misle da će više profitirati ako se svi vrate, nego ako idu na skok i rizikuju kontru protivnika.

Milutinov je takođe jedan od igrača koji su danas zaslužili pohvale. Podsetiću samo da je petorka Avramović, Micić, Gudurić, Petrušev i Milutinov napravila seriju 7:0 i košem Alekse Avramovića u poslednjoj sekundi prvog poluvremena donela "Orlovima" preokret i vođstvo.

Ne treba na ovaj poraz gledati kao nešto negativno i misliti da će Srbija imati neke neverovatne probleme. Ova utakmica je pokazala manje-više iste stvari kao ona sa Francuzima.

 


Srbija je znala kako da brani reket. Džok Lendejl je protiv SAD imao 20 poena, a protiv Srbije tek 5. Australijanci su za dva poena imali tek 17/38 iz igre odnosno 21 promašaj (4 više od pogođenih šuteva).

Kao što sam tada napomenuo, Francuskoj je nedostajao igrač koji može da kreira poene i da pogodi šuteve spolja u visokom procentu, dok Australija tu ima Petija Milsa koji je ubacio 28 poena od čega 4 trojke.

Nik Kej je takođe bio zatvoren, tek 2 od 9 iz igre, dok sa druge strane Dante Egzum ima 5 od 7 iz igre i čak 15 poena i treći je najbolji strelac ukupno gledano.

Svetislav Pešić i njegovi saradnici nakon ovog poraza imaju dodatne informacije gde škripi i šta tačno ekipi treba da bi bila "ona prava" i verujem da će uspeti i da pronađu prave odgovore i da sve nameste za one bitne utakmice i momente koje Srbiju čekaju prvo u Lilu, a onda i u Parizu kako se svi nadamo.

Stefan Nikolić

Podeli:

Komentari 60

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

Prodat je za 35.000 dolara

Heritage Auctions je prodao prototip Nintendo PlayStation kontrolera za 35.000 dolara, a u pitanju je jedan od najređih komada hardvera iz gejming istorije.

B92

11:00

4 h

Novo Sport Video Menu