Nova vest
Košarka

16.8.2024.

8:38

Čović: "Moja je ideja bila da vratimo Pešića"

Nebojša Čović, predsednik KK Crvene zvezde, gostovao je u jutarnjem programu TV Prva kada je govorio i o nedavno završenim Olimpijskim igrama iz ugla srpske košarke.

Izvor: Prva TV

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Srdjan Stevanovic/Starsport


Jedna od tema su bile i nedavno završene Olimpijske igre

"Nemam pravo, kako bi to rekli, da se palim na takve stvari. Igrali smo dobro, imali smo stabilnu igru. To je nastavak onoga što se događalo u Manili kada je reprezentacija osvojila drugo mesto. Uz dodatak Jokića. Jedan stub, centar oko kog se sve okretalo. Ne umanjujem doprinos drugih igrača, oni su dobar kolektiv. Kari je iskusan. Napravio je korekcije. Za svaku generaciju morate drugačije da pristupite. Sa nekim starijim ste mogli pet sati da pričate, sa novima pola sata ili koliko imaju koncetracije. Malo je falilo da pobedimo nadobudnu ekipu Amerikancu. Videli ste u četvrtoj četvrtini, malo koncentracija ko padne imate problem. Još i sudije... Međutim, nisu one bile ključan faktor. U taktičkom, tehničkom delu, naša košarka je sustigla NBA nivo. U smislu fizičke spreme oni i dalje beže. U svakom slučaju ogroman uspeh. Voleo bih da se dogodila pobeda protiv Amerikanaca zato što su bahati. Sa Nemačkom isto izvanredna utakmica. Ono što me raduje je nova FIBA lista, gde smo drugi. Sve je to gotovo, sad mora da se radi plan. Nas za dve godine čeka Evropsko, za tri Svetsko, a za četiri Los Anđeles. Kada pogledate starosnu strukturu, tu ima pitanja. Mada se ona produžila i ide i do četrdesestih", rekao je Čović.

Govorio je i o budućnosti naše košarke i prelasku mladih igrača u seniorsku košarku.


"To je najteži prelaz. Velika briga su U20 reprezentacija i njihovi rezultati. Ove godine tek 11. mesto. Ženska reprezentacija ispala u B ligi. Mi imamo Topića i Đurišića koji su nažalost povređeni, ali su se dokazali već na seniorskom nivou. Na njih treba računati u narednom olimpijskom ciklusu. Morate da postavite sistem. Juniorska reprezentacija je dobro odradila posao, kadetsku ćemo videti. Mora da se radi 365 dana. Moderan sport isključuje improvizaciju. Struka mora da bude stručna. Stručni treneri moraju da budu pod kontrolom selektora A reprezentacije. On mora da bude angažovan 365 dana. Pedesetak do 60 igrača moramo da imamo već sada u analizi za Los Anđeles. Ne zaboravite da smo jedina zemlja iz regionu koja je otišla na Olimpijske igre u pet kolektivnih sportova i osvojili dve medalje. Rezultat je odličan, pet medalja, ali mora da se povede analiza zašto nije 10. Ulaganje države su ogromna. Kada smo mi mogli da razmišljamo o medalji u atletici? Sa tako velikim ulaganjima dolazimo i do ljudskog potencijala koji se mobiliše za rad. Da bi se sve koncipiralo u program, jako su važni Ministarstva sporta, obrazovanja i finansija i Olimpijski komitet Srbije. U odbojci su dovedeni strani treneri, u rukometu i muški i ženski. Triplirani su budžeti. Mi jesmo najbolji u regionu sa pet medalja, ali ukupno je podeljeno 900 i nešto medalja. Izuzetan je uspeh imati Novaka Đokovića, košarkaši jesu osvojili bronzu, ali... Imate i izvanredan uspeh vaterpolista", nastavio je Čović.

Priča se povela i o formiranju nove domaće lige na kojoj insistira selektor Svetislav Pešić.

"Ja sam sa Pešićem pričao od kako se vratio na mesto selektora. Moja ideja je bila da vratimo Pešića i ja sam je predložio tamo gde treba. Mi smo napravili koncept, to nije ništa sporno. Mi domaću ligu imamo, ona se zove Košarkaška liga Srbije. Nije nikakav problem da se vratimo, ali da vidimo gde vodi domaća liga. Srbija ima domaću ligu.Takva, kakva je, koju Kari malo-malo pominje, ne znam šta mu je problem... Zavide nam u regionu što mi imamo ligu. Brzo možemo da napravimo dobru ligu. U KLS-u imamo 16 klubova, pa drugu fazu Superlige. Vrlo brzo možemo da svedemo na 10,12 klubova. Ona mora da bude profesionalna, da bude finansijsi fer-plej, da bude stručna. Neću da polemišem na tu temu, ja znam da je to atraktivno. Napišite, nacrtajte... Imate problem da napišete, pomoći ćemo", zaključio je Čović.

Podeli:

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu