Nova vest
Košarka 93

4.8.2024.

9:38

Koliko vam košta to četvrtfinale?

Zapišite – istorija, batine, pritisak i emocije. Eto, toliko košta četvrtfinale Olimpijskih igara.

Autor: Iva Jevtić

Iva Jevtić
Iva Jevtić
Profimedia

Košarkaška reprezentacija Srbije je u četvrtfinalu Olimpijskih igara pošto je u poslednjoj utakmici grupne faze savladala selekciju Južnog Sudana rezultatom 96:85.
 

Sofascore


Da je bilo teško – bilo je, da je rival pokazao zube, poremetio taktiku i radio ono što najbolje ume – jeste, ali se na kraju piše samo trijumf koji je pripao odličnim "orlovima".

Dobro, ruku na srce, trag je ostavilo još nešto – ispisana istorija, žestoke batine na koje su sudije umele da zažmure na jedno oko, ali i pritisak koji je vidno uticao na izabranike Svetislava Pešića.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by B92 Sport (@b92.sport)



"Trči u istoriju Bogdan..."

Svi se sećamo čuvene rečenice komentatora Darka Plavšića sa Svetskog prvenstva u Manili. Trčao je Bogdan, i trčao, i trčao. Sada je konačno i utrčao u tu istoriju. Postao je najbolji strelac ikada u reprezentaciji sa ukupno 1.059 postignutih poena.
 



Neverovatnu partiju je odigrao srpski bek. Čekali smo da konačno proradi njegov "rafal", da se zagreju te zlatne ruke i otklone "zimu" u šutu sa distance.

Očigledno je bilo suđeno da to bude baš u subotu uveče. Baš protiv ekipe kojoj je šutiranje trojki najjači adut. Međutim, naš Bogdan je ipak jači.
 



Veliku pomoć su mu na parketu pružali nesebični saigrači, ali pre svega jedan čovek – Nikola Jokić. Fenomenalno funckioniše taj tandem, zagrejao ih je popularni "Kari" već u pripremnim mečevima, te sve ovo čemu svedočimo može da stane u jednu čuvenu rečenicu.

"Sve je ovo normalno..."
 



Svi za Jokića ili svi na Jokića?!

Drugi najefikasniji igrač na utakmici koja je bila od velike važnosti za naš tim bio je, a ko drugi nego Nikola Jokić. Centar Denver Nagetsa je ostvario dabl-dabl učinak. Meč je završio sa 22 poena i 13 skokova, a sa koliko modrica – to ni sam Bog ne zna.

Žestoko su ga tukli prvotimci Južnog Sudana. Bez pardona je u reketu završavao u duelo sa dvojicom, čak i trojicom košarkaša i svim silama se trudio da im vrati istom merom.

U nekoliko navrata je to i uspevao, ali bola je oči činjenica da su sudije umele da zažmure na jedno oko i to više puta u toku utakmice, što je dodatno ulivalo nervozu u redove "orlova".

MVP najjače lige na svetu se na liniji penala našao 12 puta, precizan je bio sedam, što je i razumljivo. Izmučili su ga Sudanci, poremetili i koncentraciju, a kao neko ko važi za najboljeg igrača – pritisak je uvek prisutan.

Srećom, nije ovo prvi put da se Jokić suočava sa takvim stvarima.

 


"Nema pritiska na vrhu"

Žoze Murinjo je rekao da je pritisak biti drugi ili treći. Srbija jeste druga na svetu od 2023. godine, ali je u ovom meču od početka bila apsolutni pobednik.

Istina, bilo je drame u pojedinim momentima. Ipak, osećaj je svima nama govorio da fali tako malo da semafor pokaže osetniju razliku u korist srpskog tima. Do većeg plusa došlo je tek u poslednjem kvartalu, a šta ih je kočilo dotad? Reklo bi se – pritisak.

Možda je ona situacija sa Karijem i Bogdanom na tajm-autu najbolji primer. Malo pre sirene koja je označavala kraj prvog poluvremena rezultat je glasio 47:42 u korist Srbije, selektor Južnog Sudana Rojal Ajvi je zatražio minut odmora.



Baš tad je došlo do eksplozije emocija kod kapitena, koji je očigledno osećao pritisak, ali i odgovornost te pred ekipom i selektorom malo povišenim tonom izrekao sve ono što mu je bilo na duši u tom momentu. Čini se da je smatrao da je više stvari bilo upravo na njemu, ali ga je Kari tu brzo prekinuo prostim pitanjem:

"Šta ti je, bre?"

I možda je baš to pitanje otreznilo i njega i ostale reprezentativce...


Ako je Rojal Ajvi na kraju mogao da kaže da su njegovi momci ostavili dušu i srce na parketu, te da ishod meča okarakteriše kao "lakrdiju", onda i mi možemo da izvedemo sledeći zaključak – nije vam baš jeftino to četvrtfinale.
 

Podeli:

Komentari 93

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu