Nova vest
Košarka 54

17.7.2024.

21:35

Srbija "na skeneru" – Jokić i družina osetili moć "Drim tima" VIDEO

Srbija je bez pobede završila turnir u Abu Dabiju, posle poraza od Australije, usledio je i protiv SAD – 105:79 (28:28, 31:17, 24:13, 22:21).

Aleksandar Stajkovac
Profimedia

“Orlovi” su uspěli da se “mere” 15 minuta, a onda su osetili moć “Drim tima”, lako su nadigrali četu Svetislava Pešića i upisali pobedu.

Ipak, falili su nam kapiten Bogdan Bogdanović i drugi centar ekipe Nikola Milutinov. Sa druge strane, nema razloga za veliko nezadovoljstvo, opao je ritam, Ameri su se raspucali, ali smo mogli dosta stvari da naučimo i izvučemo pouke, s obzirom da je ovo samo prijateljski meč.

Takođe, prošla je birga pošto je u pogonu ponovo bio Vanja Marinković, a uključio se i Ognjen Dobrić, koji je na kraju imao dvocifren učinak (10 poena).

Raspucali su se “Orlovi” na startu, pogađali su redom Aleksa Avramović, Marko Gudurić, Vasilije Micić, ali onda je šut stao, o čemu govori i statistika, svega 29,4% (10/34).

Na startu samo uspostavili “dominaciju” u reketu, Džoel Embid nije ništa mogao Nikoli Jokiću, ali sve promenilo ulaskom Bema Adebaja i Entoni Dejvisa, koji su “zatvorili reket”. Naterali su “Orlove” da uzimaju šuteve spolja, ali srpski reprezentativci nisu bili precizni, o čemu govori gore podatak u šutu za tri poena i 34 pokušaja.

Zanimljivo, košarkaši Srbije su imali više upućenih šuteva od Amera, ali ne tako sjajne procente šuta, svega 40,8% (29/71), naspram 52,9% “Drim tima” (36/68). Takođe i bolji šut za tri poena 44,4% (16/36).

Ubacili su Srbiju u njihov ritam, ili što bi se žargonski reklo u “mašnu” iz koje srpski košarkaši nisu uspeli da izađu. Naterali su “Orlove” da ih jure po terenu, a oni tada najbolje funkcionišu.

Raspucao se Stef Kari (24 poena), za kojeg nisu imali rešenja, nije uspeo da ga sačuva ni Aleksa Avramović, koji važi za jednog od najboljih defanzivca Srbije.

Kari je u jednom momentu stao, uključili su se Entoni Edvards i Bem Adebajo, dok je Devies imao odličnu defanzivnu ulogu, završio je meč sa sedam poena uz po šest skokova i blokada.

Kada je u pitanju učinak srpskih košarkaša, uprkos tome što je Nikola Jokić imao najviše postignutih poena (16) i dabl-dabl učiank sa 11 skokova, nije odigrao na najboljem nivou, o čemu govori šut iz igre 6/19, podbacio je i Vasilije Micić, koji je gađao 2/8 sve za tri poena, kao i Vanja Marinković (2/7).

Dobru rolu su imali Aleksa Avramović, Filip Petrušev i Ognjen Dobrić, sva trojica su imali dvocifren broj peona uz dobar postotak šuta iz igre. Treba pomenuti i da je Marko Gudurić imao dobre momente, poput tri ukradene lopte i tri dobre asistencije.

Kada se sve sabere i oduzme, mogli smo da primetimo u sve tri pripremne utakmice da su "Orlovi" mnogo bolje zatvarali reket, ali su imali problema sa protivničkim spoljnim linijama, kako protiv Francuza, koje su savladali, tako i protiv Australije i SAD (Primer, Adebajo centar, koji je veći deo poena ubacio iza linije 6,75, tačnije 3/5 trojki).

Srbija jeste izgubila oba pripremna meča, a u oba su najveće probleme pravile NBA zvezde koje svima zadaju poteškoće.

Situacija nije sjajna, s obzirom da su "Orlovi" izgubili skoro 30 razlike, tačnije 26, ali ovo je prijateljski susret u kom Svetislav Pešić nije želeo da otkrije sve karte, već je sigurno nešto ostavio za takmičarske mečeve koji slede. 

Posle duela u Abu Dabiju Srbiju očekuju još dve utakmice u Beogradu. U nedelju će „Orlovi“ igrati protiv Japana, a u ponedeljak protiv Grčke.

Podeli:

Komentari 54

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu