Nova vest
Košarka 5

3.7.2024.

10:33

Ristić za B92.sport: "SAD su i test i užitak, ali kada imate jednog i drugog Nikolu..."

Od novembra 2021. godine navikli smo da se ime Dušana Ristića redovno nalazi na spisku Svetislava Pešiča, a košarkaš San Pablo Burgosa nije izostao ni sa priprema za Olimpijske igre.

Dejana Popović
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Vicešampion sveta iz Manile zajedno sa još 15 košarkaša boriće se za mesto u Parizu i olimpijski turnir, koji počinje 28. jula.

"Odlično sam. Baš sam srećan što sam ovde. Pre svega, jer se stvarno uvek radujem kad dođem na okupljanje reprezentacije jer smo u nekom prethodnom periodu napravili jednu stvarno porodičnu atmosferu i svi momci koji su došli ovde su pre svega imali veliku želju da budu ovde. I to je preduslov za sjajan početak i meni je lično mnogo drago što imam priliku da budem u grupi sa najboljim igračima na svetu i u Evropi i što ću imati priliku da treniram i da se takmičim protiv njih svaki dan", rekao je Dušan Ristić za B92.sport.

Posle Evrobasketa 2022. godine i Svetskog prvenstva prošle jeseni, 28-godišnji centar imaće priliku da oseti i kako izgleda igrati na najvećoj sportskoj smotri na svetu.

"Olimpijske igre su vrhunac svakog igrača, iznad ovog nema više, niti bilo šta može da se meri sa ovim. Sigurno da je euforija prisutna, ali ima još vremena do toga. Verovatno će tek rasti kako se vreme bude približilo", kaže Dušan.

U odnosu na tim koji je na Filipinima poražen u finalu SP,  fale samo Stefan Jović i Boriša Simanić, a u ekipu su se ovog leta vratili Nikola Jokić i Vasilije Micić, koji su poslednji put deo reprezentativne akcije bili na Evropskom prvenstvu 2022. 

 
Srdjan Stevanovic/Starsport


Svi olimpijski kandidati već se dobro poznaju, pa će to dodatno će olakšati proces uigravanja.

"O Nikoli ne treba trošiti reči, sigurno će nam značiti što sam tu iako smo napravili sjajan uspeh prošle godine. Na sve to treba da dodamo igrača kao što je Nikola, mislim da će nam to doneti veliki kvalitet u mnogo čemu. Imaćemo taj period od meseca dana da se pripremimo, da ukomponujemo, posložimo sve kockice jer opet svi mi dolazimo iz različitih klubova, sistema i sigurno, koliko god dobro znali, biće potreban jedan period adaptacije i uigravanja. Ali svakako, najbitnije je to da su svi igrači došli s velikom željom i voljom za rad. To je najvažnije", ističe bivši igrač Crvene zvezde, Astane, Breše, Avtodora, Galatasaraja i Fuenlabrade. 

Kada se pogleda centarska linija naše reprezentacije koja radi u Staroj Pazovi, to je najbolje što Srbija ima u ovom trenutku.

Nikoli Jokiću, Nikoli Milutinovu, Filipu Petruševu i Dušanu Ristiću na ovom okpuljanju pridružio se i Uroš Plavšić, bivši centar Mege i novi igrač Crvene zvezde.

"Sjajna stvar. Kad imate jednog i drugog Nikolu (Milutinova) i kad imate priliku da igrate protiv takvih igrača svaki dan na treningu, to je automatski veliki bonus za sve nas. Lično  se radujem tome, jer sam ja do sada u prethodnim okupljanjima uvek izlazio kao neko ko je mnogo dobio. Spremio sam se odlično za sezone, tako da se ja baš radujem tim duelima i jedva sam čekao da počnemo da treniramo", jasan je rođeni Novosađanin.

Starsport


Možda još uvek nismo svesni koliko su veliki posao košarkaši Srbije odradili prošlog septembra  u Manili, jer osim srebra obezbeđena je i olimpijska norma, koja sada izabranciima Svetislava Pešića donosi luksuz jednomesečnih priprema.

Dok će se mnogo reprezentacija u prvoj nedelji jula  boriti za olimpijsku kartu, "orlovi" će brustiti formu za grupnu fazu u Lilu i samo će krajičkom oka pratiti dešavanja na kvalifikacionom turniru u Portoriku, odakle će dobiti trećeg rivala u grupi C.

"Velika stvar, to nam svakako daje malu prednost da imamo više vremena sa pripremom. Što se tiče trećeg protivnika, ne razmišljamo o tome. Ne znam da li je uopšte bilo ko spomenuo te kvalifikacije. Jer pre svega mislim da je fokus na nama, na našoj igri, na našim pripremama. Ko god da dođe kao protivnik imaćemo vremena da se sprememo za njega". 

Pedja Milosavljevic/STARSPORT



Dok se čekaju poslednji putnici za Pariz, ono što je odavno poznato jeste da će Srbija 28. jula Olimpijske igre otvoriti duelom sa Sjednjenim Američkim Državama, koji u Francusku šalju drim tim na čelu sa Lebronom Džejmsom.

"Sastav koji su prijali, ne znamo ko će doći, to je stvarno drim tim. Ne treba trošiti reči na njih, biće to sjajna utakmica za sve nas i jedan celokupan test da vidimo gde se nalazimo. Imam još mnogo vremena do tada, nadam se da ćemo svi biti zdravi i da ćemo uspešno proći ove pripreme. Kad dođe vreme za to mislim da ćemo imati sigurno veliku pomoć od stručnog štaba, koji će kao i do sada, sjajno spremiti utakmicu i to će kada dođe vreme za utakmicu, da će to biti užitak da se igra i da se gleda", poručio je Ristić.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 5

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu