Nova vest
Košarka 5

28.6.2024.

16:00

Petrušev za B92.sport: "Kult reprezentacije je tu, ali jači smo sa Nikolom i Vasom"

Filip Petrušev na okupljanje reprezentacije Srbije došao je sa osmehom, ali i sa željom da se rezultat sa Svetskog prvenstva u Manili nadmaši na Olimpijskim igrama u Parizu.

Dejana Popović
Srđan Stevanović/Starsport

Svetski vicešampion iz 2023. godine, učesnik F4 Evrolige u Berlinu sa Olimpijakosom i posle izazovne sezone, u kojoj je iz NBA lige vratio u evropsku košarku, spreman je da u nacionalnom dresu da svoj maksimum.

"Da, svašta je  bilo ove sezone, ali na kraju se završilo ovako. Moglo je bolje, ali je dobro. Naravno, biću spreman kada krene reprezentacija. Jeste da nije bilo odmora, ali odmorićemo se posle", počinje priču Filip Petrušev za B92.sport.


Zadovoljstvo zbog ponovnog okupljanja sa saborcima pred najveću sportsku smotru na svetu isijavalo je sa lica 24-godišnjeg centra.

"Super, ponovo smo svi na okupu pred jedno mnogo veće takmičenje nego prošle godine, u kompletnijem smo sastavu i svi smo presrećni zbog toga. Imamo šansu da ponovimo, ali i da napravimo još veći uspeh nego prošlog leta", rekao je Petrušev.

U odnosu na tim Srbije koji se prošlog septembra okitio svetskim srebrom, nedostaju Boriša Simanić i Stefan Jović, ali će Svetislav Pešić na putu ka olimpijskim lovorikama ovog leta moći da računa na povratnike Nikolu Jokića i Vasilija Micića i neka nova lica.

Starsport



Nema nepoznanica, a stečeno zajedništvo biće ojačano prisustvom najboljih igrača Srbije u ovom trenutku.

"Mislim da su obe stvari važne, znamo svi kakva je ta atmosfera bila prošle godine i koliko lepo je bilo igrati u reprezentaciji, ali takođe nam trebaju i naši najbolji igrači, pošto će ostale reprezentacija biti kompletne i sa mnogo kvalitetnih igračima. Sigurno da ćemo i mi biti jači sa Nikolom i sa Vasom i sa igračima koji nisu bili tu prošle godine. Tu je ta baza, tu je ta hemija i taj neki kult reprezentacije od prošle godine, tako da koliko god bude došao, biće mu dosta lako da se prilagodi", rekao je centar grčkog Olimpijakosa.

Osim zajedništva, Filip je upitan i šta će još da bude značajno za naš tim, s obzirom da Srbija na OI igra u grupi sa SAD, Južnim Sudanom, dok će treći rival biti poznat posle olimpijskih kvalifikacija.

"Da se uigramo, to će biti najvažnije, posebno sa igračima igračima koji su bili tu prošle godine, a svi znamo njihov kvalitet. Nije isto, jednostavno, prošle godine smo bili rasterećeni, ali sada kada imamo najveće zvezde, kao što su Nikola i Vasa, treba to sve prilagoditi.  Mislim da će ta uigranost biti najvažnija"

Srđan Stevanović/Starsport
 

Petrušev je jedan od košarkaša, od kojih je trenutno sačinjenja najbolja centarska linija koju Srbija ima u ovom trenutku. Tu je Jokić, njegov saigrač Nikola Milutinov, Dušan Ristić i debitant Uroš Plavšić.

"To je neka karakteristika, mislim da smo reprezentacija sa mnogo visokih igrača koji igraju na visokom nivou, ali i bekovska linija je mnogo dobra i trebaće nam sve to", jasan je bivši igrač Mege, Crvene zvezde i Filadelfije.

Srbija prvi meč na OIimpijskim igrama igra 28. jula protiv američkog drim tima u Lilu.

"To će biti neveroatno stvarno, to je vrhunac svakog igrača. Od malena kada kreneš da igraš košarku, sanjaš da igraš protiv Amerike, koja je najbolja na svetu. Kada dođu u takvom sastavu, ne možeš da tražiš ništa više od toga", kaže Filip.

Srbija na olimpijski turnir dolazi kao druga najbolja reprezenatcija na svetu, a da li se oseća pritisak pred novo veliko takmičenje.

"Sada ne, možda kada budemo krenuli, možda bude drugačije, ali za sada ne. Mi smo svi opušteni i jedva čekamo da počne. Stvarno se osećam odlično, OI svima mislim da daju jedno veliko sampouzdanje", poručio je Petrušev.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 5

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu