Nova vest
Košarka 10

24.6.2024.

10:35

Karijevi "orlovi" kreću na olimpijski let

Tačno mesec dana pre puta u Francusku, košarkaši Srbije započinju pripreme pred Olimpijske igre, koje će se održati od 26. jula do 11. avgusta u Parizu.

Dejana Popović
FIBA

Nakon propuštenih Igara u Tokiju, kada naša reprezentacija nije uspela u Beogradu da izbori olimpijsku vizu, ekipa Svetislava Pešića ovog leta vraća se na najveću sportsku smotru na svetu i to na velika vrata.

Zahvaljujući dobrom nastupu i srebru na Mundobasketu u Manili, košarkaši Srbije već prošlog septembra znali su da su sigurni putnici u olimpijskom avionu, pa će imati tačno 30 dana da se bez pritiska spreme za izazove u Lilu i Parizu.


A koliko je veliki posao Srbije odradila prošle godine na Filipinima, govori i to što olimpijsku normu tek treba da obezbede Španija, Grčka, Slovenija, Italija, Litvanija, Letonija, Brazil...

Zato će aktuleni vicešampion sveta dešavanja na olimpijskom kvalifikacionom turniru pratiti pored TV i sa znatiželjom ko će im biti treći rival u grupi C, gde su već smešteni košarkaši SAD i Južnog Sudana.

FIBA



Iako su reprezntativici već počeli fakultativno sa radom pre nekoliko dana, Svetislav Pešić ovog ponedeljka okupiće 15 kandidata za olimpijski turnir, a među njima su Vasilije Micić, Aleksej Pokuševski, Bogdan Bogdanović, Nikola Jović, Nikola Jokić, Marko Gudurić, Vanja Marinković, Ognjen Dobrić, Filip Petrušev, Nikola Milutinov, Dušan Ristić, Aleksa Avramović, Ognjen Jaramaz, Dejan Davidovac i Uroš Plavšić.


Pre samog okupljanja i rada u sportskom centru FSS u Staroj Pazovi, nekadašnji kapiten Vladimir Lučić obavestio je selektora da ne može da iznese ulogu i napore koje sa sobom nose pripreme i sam olimpijski tunir.

Među kandidatima su gotovi svi igrači koji su prošlog leta osvojili srebro na Svetskom prvenstvu, a jedino nedostaju Boriša Simanić, koji će svakako biti sa timom u Staroj Pazovi, kao i iskusni Stefan Jović.

FIBA



Osvajač četiri srebrne medalje sa nacionalnim timom, koji je u prethodnim akcijama bio važan šraf u mašineriji Svetislava Pešića, odlučio je da ovogodišnju reprezentativnu akciju propusti zbog porodničnih stvari.


Nakon propuštenog SP, u tim su vratili Vaslije Micić, ali Nikola Jokić, čiji je nastup bio glavna tema nakon što je MVP NBA lige sezonu u SAD završio u polufinalu Zapadne konferencije.

Za svoje mesto boriće se i Aleksej Pokuševski, a košarkaš Šarlota posle nekoliko godina, konačno je na raspolaganju za reprezentaciju.

Debitant je i Uroš Plavšić, novi centar Crvene zvezde, koji je nakon sezone u Megi skrenuo pažnju na sebe, pa se njegovo ime našlo na Pešićevom spisku odabranih.

Jedina briga je Nikola Jović, koji ima problem sa skočnim zglobom, ali mladi košarkaš Majamija trebalo da bude među igračima koji počinju pripreme.

FIBA



Iskusni i trofejni trener sa proverenim snagama i najboljim igračima koje Srbija ima u ovom trenutku, pokušaće da nadmaši rezultat ostvaren pre dva olimpijska ciklusa, jer je Srbija 2016. godine bila olimpijski vicešampion na Igrama u Rio de Žanieru.

Srbija od SP u Indijanapolisu i 2002. godine čeka zlato sa nekog takmičenja, pa će zato sve oči biti uprte u Lil i Pariz, gde naši košarkaši neće imati nimalo lak zadatak.

"Svi već sve znaju, odredili su ciljeve, što znači da ja to ne moram da činim. Moje je samo da trasiram put do cilja. Odrediti cilj i trasirati put do cilja su dve različite stvari. U grupi moramo da pobedimo najmanje na dve utakmice da bismo bili drugi, ili najbolji treći. Ne idemo tamo da bismo samo igrali u četvrtfinalu, nego i dalje", pričao je Pešić za časopis Trener u aprilu ove godine.

"Dobro je što ćemo u četvrtfinalu izbeći SAD, ali na tom stepeniku moramo da pobedimo, na primer, Francusku, Kanadu... Ne možemo da pričamo o dometima, već samo o želji, ne zato što ne želim uspeh, nego zato što je prerano da govorimo o svemu tome. Ne znamo ni sve rivale u grupi, ni s kim ćemo da igramo u četvrtfinalu. Ako pobedimo tada, možemo da naletimo u polufinalu na SAD ili Kanadu. Moje je da se bavim time kako da ostvarimo svoje želje, ali trenutno iznosim samo argumente kojima raspolažem", dodao je Pešić.

FIBA



Svetislav Pešič kao trener osvojio je sve što se osvojiti može, u trofejnoj riznici nedostaje mu samo olimpijsko zlato, pa će zato i sam 74-godišnji stručnjak imati dodatni motiv, da možda iskoristi poslednju šansu, da dođe do olimpijskih lovorika.

"Gotovo svi učesnici su favoriti za medalju. Recimo da su SAD i Kanada najozbiljniji kandidati za medalje, ali još osam ekipa ima kvalitet za odličje. To je ukupno deset selekcija. Jedino se može reći za Južni Sudan i Japan da nisu jaki. Svi su napredovali. Što se košarke tiče, biće ovo najjače i najizjednačenije OI u istoriji. Mnogi su se prošle godine čudili otkud su Nemci postali prvaci sveta", istakao je Pešić.

Voljom žreba odlučeno je da Srbija da prvi meč grupne faze na OI u Lilu sa Amerikancima 28. jula.

"Ne znam šta bih rekao, teško je reći da li je to dobro ili ne. Takva je volja žreba. Naravno, ljudi se već bave prognozama, svi pričaju o utakmici sa Amerikancima, a ja više razmišljam o drugim mečevima, jer i ostali rivali su podjednako jaki. Ima i "stručnjaka", koji tvrde da nije to "ona prava” Amerika, što je bila nekad. Takvi samo pričaju o Amerikancima i sve znaju", rekao je selektor Srbije.

Izvor: B92.sport

Duelu sa američkim "drim timom", koji će predvoditi Lebron Džejms, na startu olimpijskog turnira raduje se i Vaslije Micić.

"Od kada sam se vratio, ja sam u treningu, trudim se da održim svoju formu, jer prvi put imam  toliko prostora za trening, da se posvetim sebi što se tiče tela i same igre. Kako se približvaju Olimpijske igre, verujem da smo svi u glavi, orijentisani ka nacionalnom timu. Uz zdravlje, mislim da su svi nestrpljivi negde pred početak. Iskreno, nakon ove sezone u Americi,  radujem se što igramo sa njima prvu utakmicu.  Posebno ako budemo kompletni, talentovana smo ekipa na najvišem mogućem nivou. To je samo jedna utakmica za nas, mi kao reprezentacija treba da imamo neki neki mir povodom svega toga, ne dobija se finale u prvoj utakmici. Šta god da bude u toj utkmici, ne verujem da će to uticati na moral i motivaciju", poručio je Micić.

Do toliko iščekivanog duela u Lilu, izabranike Svetislava Pešića prvo čekaju provere iza zatvorenih vrata su 5. i 7. jula protiv Holandije i Turske.

Prvi zvanični prijateljski meč pred, tim Srbije odigraće  12. jula protiv Francuske u Lionu.

Zatim "orlovima" sledi put u Abu Dabi, gde će se naš tim sastati sa Australijom 16. jula i reprezentacijom SAD dan kasnije, a onda će 21. jula u Beogradskoj areni imati generalnu probu pred OI protiv Japana.

Sa spiska kandidata otpašće trojica igrača, dok će 12 košarkaša krenuti put Francuske.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 10

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu