Nova vest
Košarka 10

12.9.2024.

14:25

"Linija za četiri poena – moguće je, ali jedna stvar će biti užasna"

Patrik Beverli je izneo mišljenje o eventualnom uvođenju linije za četiri poena u košarci.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Jedna od najvećih promena u košarci desila se u sezoni 1979/1980, kada je u NBA ligi uvedena linija za tri poena. Danas, postavlja se pitanje da li ćemo u budućnosti videti još jednu revolucionarnu promenu – liniju za četiri poena?

Na Filipinima je već uvedena linija za četiri poena na udaljenosti od 8,22 metra. U poređenju s tim, trenutna linija za tri poena u NBA nalazi se na 7,24 metra, dok je u uglovima terena 6,7 metara.

Patrik Beverli, koji je iz NBA prešao u Hapoel Tel Aviv, smatra da uvođenje linije za četiri poena u NBA nije nezamislivo.

"Ne bih to otpisao, NBA voli da isprobava nove stvari. Možda probaju na godinu dana, da vide kako će da funkcioniše, pa da vrate na staro. Mogli bi čak i prvo da probaju u Dži ligi, pa da vide kako prolazi", izjavio je Beverli.

Ipak, smatra da ima i negativnih strana te promene.

"To bi donelo mnogo više poena, ali bi procenti šuta bili užasni. Ja ne bih igrao odbranu na tom šutu. NBA igrači su pametni, neće tek tako da šutiraju odatle. Ljudi se muče i sa trojkama, nema šanse da bi se konstantno ubacivalo za četiri poena", dodao je Beverli.

Podeli:

Komentari 10

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu