Nova vest
Košarka 29

18.10.2024.

8:10

B92.sport skener: "Stare" boljke i "novi" Partizan

Košarkaši Partizana uspeli su da uz "stare boljke" upišu prvi "brejk" u Evroligi u ovoj sezoni i od 0-2 dostignu skor od 2-2 posle četvrtog kola u elitnom takmičenju.

Autor: Iva Jevtić

Iva Jevtić
Iva Jevtić
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Namučio se Partizan u Pioniru, ali je na kraju uspeo da upiše pobedu koja se jedino i piše.

Ipak, ne treba zanemariti da je u četvrtak uveče Makabi u potpunosti nadskočila izabranike Željka Obradovića i da rezultat (91:79) i nije baš najrealniji.

Obradovićev "remont" ove sezone je najavljivan kao nešto veliko, pogotovo na defanzivnom planu što se ukazalo istinitim, ali samo u finišu meča protiv ekipe iz Tel Aviva.

Sofascore



Prvih 20 minuta upravo je odbrana bila ta koja je "zakazala", te su u nekoliko navrata crno-beli morali da jure rezultat.

Srećom, u napadu je sve teklo kao "po loju", što pokazuje i statistika – više od 50 odsto šuta za dva i, što je još bitnije, više od 40 za tri.

Ono što definitivno brine jeste skok. U prvom poluvremenu domaćini su zabeležili čak 14 skokova u reketu Partizana i loptu su uglavnom hvatali bekovi, a na kraju meča se ispostavilo da je ekipa Odeda Kataša imala čak 17 skokova više od crno-belih.

Složićete se – upravo zbog toga rezultat na semaforu na kraju utakmice možda i nije najrealniji. Možda nije najrealniji, ali se ipak jedino to piše.


 

Statistika igrača Partizana

Najefikasniji je bio Sterling Braun sa 20 poena (5/5 za dva, 2/4 za tri). Isak Bonga je dodao 14 poena (4/5 za tri), Frenk Nilikina 12 (3/3 za dva, 2/3 za tri), a Karlik Džons (šest asistencija) i Ife Lundberg (pet asistencija) po 11.

🔴 Vanja Marinković – Starter. Kapiten je u prvom poluvremenu proveo samo četiri i po minuta na terenu. Dobar je bio protok lopte preko njega, s obzirom na to da je pronalazio saigrače na pozicijama sa kojih su postigli poene, ali nemoć u odbrani protiv raspoloženih bekova Makabija, kao i promašen šut za tri je ukazao Obradoviću da ipak mora da ga skloni na klupu. Do kraja prva dva perioda se više nije vraćao u igru. Dobio je skoro identičnu šansu u drugom poluvremenu, ali uz jedan pogođen šut i greške u odbrani – gledali smo isti scenario.

🟢 Isak Bonga – Starter. Sve ono što Brendon Dejvis u prvom poluvremenu nije uspeo u reketu, prvenstveno defanzivno – gde god i kako god "krpio" je to Bonga. Uz to, odličan je bio u napadu, "namestio" je ruku i već u prvih 20 minuta imao 3/4 sa linije 6.75. Do samog kraja meča iz napada u napad po ko zna koji put potvrdio da jeste došao kao neko ko ima glavni zadatak u odbrani, ali njegovu potentnost u napadu niko ne sme da stavi po trani – inače će biti kažnjen fenomenalnim šutem sa distance.

🟢 🟡 Tajrik Džons – Koliko god Obradovićeva ekipa nije bila na nivou u prvom poluvremenu što se tiče pokrivanja prostora ispod obruča, jasno je da je Džons mnogo bolje tu odrađivao posao od Dejvisa, što ukazuje i broj skokova u prvih 20 minuta (4), ali je vrlo brzo zaradio tri lične greške, te je popularni Žoc morao da "miksa i na petici menja njega i Dejvisa. U drugom poluvremenu je upravo on taj koji je napravio prvi korak kada je u pitanju “zatezanje” odbrane. Postavljao se fenomenalno i samim tim je iznudio faul u napadu, koji su sudije procenile da je nesportski. Ipak, zbog pomenutih faulova Željko nije smeo puno da rizikuje, pa ga tek na polovini poslednjeg kvartala ubacio u igru i sasvim solidno je ispunio sve zadatke. Ukoliko, naravno, ne računamo da je dvaput promašio otvoreno zakucavanje – činilo se da je želeo da ona budu što atraktivnija.

🔴Mario Nakić – U prvom poluvremenu je na parketu proveo samo dva i po minuta i za ta dva minuta uspeo jednom da se domogne lopte ispod protivničkog koša. Očigledno da nije mogao da odgovori na zadatke Obradovića, te je iskusni stručnjak odlučio da ga više ne ubacuje u igru u prvih 20 minuta. Dobio je još jednu priliku u druga dva kvartala, ali zaključak je da ovo i nije bilo njegovo veče.

Balša Koprivica – Nije ulazio u igru.

🟡 Frenk Nilikina –
 S obzirom na to da Vanja nije bio u elementu, njegovu ulogu je preuzeo Nilikina i sasvim solidno je to delovalo i u napadu, i u odbrani. Trudio se Frenk da pokrije te bekove koji su znali da mrse konce crno-belima, nekad je prosto morao da se napravi faul, ali ono što je možda zasenilo sve to jeste njegova pratnja lopte i "iskakanje" u reketu gde je u nekoliko navrata dolazio do lopti. U trećoj četvrtini bio je glavni "šraf" koji je pogurao Partizan do vođstva koje se kasnije završilo trijumfom.

Dvejn Vašington – Nije ulazio u igru.

🟡 Brendon Dejvis – Starter. 
Fenomenalno je Brendon započeo ovo veče, ali samo ofanzivno. Defanzivno skoro da ništa nije mogao u reketu. Ponovo ga je, kao i u Madridu, pokrivao Bonga, a Obradović nije imao druge nego da njegove "greške" pokuša da ispravi time što će uvesti Tajrika Džonsa. U drugom poluvremenu je bila i druga priča. Odlično je funkcionisao u tandemu sa Bongom u odbrani, odnosno sa Karlikom Džonsom u napadu koji ga je proigravao i sa lakoćom spuštao loptu u reket. Time je ublažio "blago izdanje" sa početka meča.

🟢Karlik Džons – Odlična partija beka Južnog Sudana. Doneo je raznolikost u napadu, lopta je imala fenomenalan protok sa njim na parketu, ali ono što je privlačilo veliku pažnju jeste njegovo fenomenalno proigravanje unutrašnje linije, pogotovo Brendona Dejvisa koji je njegove asistencije koristio na najbolji mogući način. Nije se plašio da probija uprkos udvajanjima kojima je konstantno bio izložen kada krene u prodor, te je tako ostavljao prostora ostalima da zauzmu dobru poziciju i iskoriste loptu koju im pošalje.

🟢🟡 Aleksej Pokuševski – Pružio mu je šansu Obradović i zabeležio je Pokuševski prve poene u Evroligi ove sezone, ali i tri faula već u prvom poluvremenu. Prespor je Aleksej bio da zaustavi spoljnu liniju Makabija, a s druge strane fizički inferiorniji od izraelskih petica, te ga je Obradović poslao na klupu, sa koje se više nije vraćao, barem što se prvom poluvremena tiče. U drugom je dobio minute tek u četvrtoj četvrtini i više se izvlačio na šut, odnosno izlazio na spoljnu liniju, pošto je bilo jasno da ne može da parira centrima Makabija. S obzirom na to da ga je Žoc na parketu zadržao do samog kraja utakmice, jasno je da je uspeo da ispoštuje dogovor i ispuni zadate zadatke – definitivno su se oni odnosili na defanzivu, gde je srpski košarkaš zabeležio i nekoliko rampi. Ipak, ne treba zaboraviti i njegov uticaj u napadu, odlično je zamenio Bongu koji je zbog četiri lične morao na klupu.

🟢 Ife Lundberg – Starter. Uz Isaka Bongu mirna glava koja i te kako znači Partizanu u ovakvim utakmicama. Njegovih pet vezanih poena su na startu umanjila prednost domaćina od +9, a onda je u poslednjem kvartalu trojkom za 74:68 "najavio" pobedu. Pametno je odigrao Danac na obe strane parketa i i te kako ima čime da bude zadovoljna.

🟢 Sterling Braun – Starter. Napadački je od starta Braun pokušao da namesti ruku, ubacio je drugu trojku na meču, ali je zbog udvajanja u reketu neretko spoljnu liniju ostavio nezaštićenom. Umeli su to prvotimci Makabija da kazne, pogotovo Randolf. Ipak, u drugom poluvremenu je definitivno popravio utisak i odigrao možda i najbolju utakmicu otkad je došao u Partizan. Kao furija je bio u ofanzivi, te je njemu pripala ta čast da odličnim potezima i koševima stavi tačku na ovu veliku pobedu.


🟢🟡 Željko Obradović – Ono što je sigurno jeste da taktika nije bila da domaćin dominira u skoku, ali generalno gledano vrlo dobro vođenje tima najuspešnijeg evropskog trenera. Prepoznavao je momente kada igrači "ulaze u crveno" i odmah je reagovao. Takođe, pravio je dobre i pametne izmene na svakoj poziciji, a ukazao je poverenje i Alekseju Pokuševskog u prelomnim momentima meča. Prepoznao je ko sa kim odlično funkcioniše u četvrtak uveče i to "forsirao" što je na kraju i dalo rezultat.
 



Ovakav napad + jača odbrana = nesalomivi Partizan

Kažu "uz ovakav napad Partizanu ne treba odbrana", možda u četvrtak uveče – protiv Makabija i to u prvih 20 minuta.

Ukoliko Željko sa pulenima uspe da "ispegla" ove mane koje su izašle na videlo protiv Makabija, čini se da će ova ekipa moći mnogo, pa čak i protiv najjačih timova.

Kao što se u više navrata pokazivalo, košarka mora da se igra svih 40 minuta ukoliko želiš pobedu. Odbrana crno-belih radila je samo u poslednjih 20 minuta, a potpomognuta sjajnim procentima šuta i poletnosti u napadu obezbedila i trijumf.

Ipak, ukoliko, Partizane, želiš daleko ove sezone – ovakve "skakačke epizode" ne smeš sebi da dozvoljavaš.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 29

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu