Nova vest
Košarka 4

17.10.2024.

22:06

Kad je napad ovakav, Partizanu odbrana ne treba

Košarkaši Partizana savladali su Makabi rezultatom 91:79 u meču četvrtog kola Evrolige.

Dušan Đukanović
Srdjan Stevanovic/Starsport

Evroliga, 3.kolo

Makabi – Partizan 79:91 (27:28, 19:14, 18:24, 15:25)
Dvorana: Aleksandar Nikolić (Beograd)
Sudije: Karlos Peruga (Španija), Josip Radojković (Hrvatska), Igo Tepenije (Francuska)

Najefikasniji je bio Sterling Braun sa 20 poena (5/5 za dva, 2/4 za tri). Isak Bonga je dodao 14 poena (4/5 za tri), Frenk Nilikina 12 (3/3 za dva, 2/3 za tri), a Karlik Džons (šest asistencija) i Ife Lundberg (pet asistencija) po 11.

Niko više nije bio dvocifren, dok je Brendon Dejvis imao devet poena, a Tajrik Džons osam uz pet skokova.

Više od 50 odsto šuta za dva i što je još bitnije više od 40 za tri govori samo za sebe posle meča u kom je Partizan imao čak 17 skokova manje od protivnika.

Odbrana, koja se u finišu probudila i bila "x" faktor, je ono što je nedostajalo da ranije završe meč u kom su bili napadački perfektni.

Kod Makabija se istakao Tamir Blat koji je bio na pragu tripl-dabla (10 poena i po devet skokova i asistencija). Najefikasniji je bio Levi Rendolf (sedam skokova) sa 19 poena, dok je Hasijel Rivero (osam skokova) dodao 15.

Sofascore

Crno-beli su u meč ušli sa teretom skinutim sa leđa nakon što su u prošlom kolu kontinentalnog takmičenja uspeli posle dva neuspeha da upišu prvu pobedu ove sezone nad Bajernom.

Na ruku im je išlo i to što nisu morali nigde da putuju tokom duplog kola Evrolige, kako Makabi svoje mečeve zbog ratnog stanja u Izraelu svoje mečeve igra u beogradskoj dvorani "Aleksandar Nikolić".

Šuterski raspoloženo su oba tima ušla u ovaj meč, kako su i jednima i drugima obruči u toj hali dobro poznati. Ređale su se trojke na obe strane, a među onima koji su se u tim trenucima upisali bio je i Aleksej Pokuševski.

Srpskom košarkašu su to bili prvi evroligaški poeni u dresu Partizana nakon što nije uspeo da se upiše protiv Bajerna i Reala (protiv Baskonije nije igrao).

Partizan je u tom delu igre uspeo da nadoknadi minus od devet poena (21:12), što je bila najveća prednost kluba iz Tel Aviva na ovom meču, te da na kraju uvodnih 10 minuta ima minimalnu prednost.

Najzaslužniji za to je bio Ife Lundberg koji je uvodnu deonicu završio serijom od pet poena.

Crno-beli su postigli čak 28 poena, a u drugoj četvrtini priredili značajno slabije izdanje. Tačno duplo slabije kako su postigli svega 14 poena.

Razigrao se Levi Rendolf koji je imao čak 17 poena na kraju prvih 20 minuta, ali je postojao i veći problem po tim Željka Obradovića od njega.

Igrači Makabija su bili dominantni u skoku. Rendolf je imao pet, Rivero šest, a Tamir Blat čak osam. Igrač koji je visok svega 1.83 je u drugoj deonici pokupio šest skokova i imao od ukupnog broja čak tri ofanzivna.

Brojni poeni iz drugih šansi i slaba odbrana Partizana kako u "reketu" tako i na distanci su omogućili izabranicima Odeda Kataša da završe prvo poluvreme serijom 10:0 i odu na pauzu sa prednošću.

U trećoj deonici Partizan je uspeo da se vrati predvođen Frenkom Nilikinom, ali im je slaba igra u odbrani (pa sve do samog finiša meča) onemogućavala da meč "prelome" u svoju korist.

Brendon Dejvis je na kraju iste uspeo da postigne koš uz 0,6 na semaforu do kraja, preokrene rezultat i tako ostavi iza sebe bledo izdanje koje je imao.

Konačno, Partizan je tek na nekoliko minuta do kraja uspeo da reši pitanje pobede. Ne malom zaslugom Alekseja Pokuševskog na odbrambenom, dok je Sterling Braun zadao konačan udarac na drugom kraju terena.

Možda je do njega došlo i nekoliko minuta pre toga, kada je Nilikina trojkom prekinuo višeminutnu "sušu" kada je reč o poenima iz igre gostiju.

Partizan u narednoj rundi u sredu dočekuje Virtus iz Bolonje, a pre tog meča u nedelju gostuju u Zadru u meču ABA lige. Makabi putuje u Kaunas gde će u četvrtak igrati protiv Žalgirisa.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 4

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu