Nova vest
Košarka 7

16.10.2024.

12:32

Partizan čeka "pakao" protiv Makabija VIDEO

Košarkaši Makabija su uspeli da savladaju Efes sa 93:91, u okviru trećeg kola Evrolige i to na krilima novajlije Sejbena Lija. Već u četvrtak ih očekuje duel sa Partizanom.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia/Filip Stevanovic / Anadolu

Crno-bele čeka težak zadatak u "Pioniru" u četvrtak od 20 časova i pet minuta, pošto gostuju veoma napadački potentnoj ekipi Makabija, koja je u tri prethodna meča u proseku postizala 87 poena, što je čini drugim najboljim napadom ovogodišnjeg izdanja elitnog takmičenja.

Nije ni Partizan ništa lošiji, već je četvrti napad sa 84,7 poena u rukama u proseku.

Ipak, ono što ove dve ekipe izdvaja jesu mečevi na veliki broj poena uz "tanku" odbranu. Primera radi crno-beli su druga treća najgora defanzivna ekipa, dok je Makabi dva mesta bolji od Partizana.

Ako je sudeći po statistici očekuje nas "revolveraški" obračun.

Makabi je do pobede protiv Efesa došao na krilima novopridošlog Sejbena Lija, koji gotovo nije stigao da odradi trening sa ekipom, a uspeo je da "klikne".

Li je na debiju u Evroligi, upisao 23 poena (8/10 iz igre) uz jedan skok i pet asistencija za oko 22 minuta na parketu.

Radi se o američkom 25-godišnjem beku, koji je pre nekoliko dana stigao u Makabi iz Manise kao zamena za Džordana Lojda, koji je napustio Izrael zbog ratnog stanja.

Li je rođen u Sent Luisu, a potom je srednju školu pohađao u Arizoni – Korona del Sol. Od 2017. do 2020. godine pohađao je koledž Vanderbilt, gde je u trećoj sezoni imao 18,6 poena uz 3,5 skokova i 4,2 asistencije u proseku.

Posle treće sezone, izašao je na NBA draft, gde je izabran od strane Juta Džeza, ali je posle trejda završio u Detroit Pistonsima, gde se zadržao dve sezone, gde je u obe imao prosek od 5,6 poena.

Pokažite vaše košarkaško znanje – Euroleague Selektor

Veći deo mandata je proveo u razvojnoj ligi, nastupao je još za Filadelfiju Seventisikserse, kao i Finiks Sanse, da bi posle otkaza na kraju sezone 2023/24 prešao u tursku Manisu.

Njegov veliki kvalitet odmah je došao do izražaja u Evropi. Odigrao je jednu utakmicu u turskom šampionatu, gde je upisao 12 poena, dva skoka i šest asistencija, dok je u dve utakmice u FIBA Ligi šampiona dominirao.

Prvo je španskoj Mursiji ubacio 36 poena uz odlične procente iz igre (10/14), a zabeležio je i po šest skokova i asistencija, da bi potom protiv FMP-a potvrdio klasu.

Za 35 minuta provedenih na terenu, uspeo je protiv ekipe iz Železnika da postigne 43 poena (13/21 iz igre), uz četiri skoka i tri asistnecije.

Nije mu mnogo trebalo vremena da se pokaže u Evroligi, trenutno je u odličnoj formi, a novu šansu već ima protiv Partizana u četvrtak od 20 časova i pet minuta u "Pioniru".

Upravo on bi mogao da bude "glavno oružije" Makabija za ovu sezonu.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 7

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu