Nova vest
Košarka 22

10.10.2024.

8:00

Zvezda na skeneru B92.sport: Kad napad zataji, odbrana rešava

Košarkaši Crvene zvezde su zabeležili odličan start u Evroligi, posle pobede nad Parizom pala je i Baskonija.

Aleksandar Stajkovac
Starsport/Srđan Stevanović

Ono što je zajedničko jeste trijumf, ali smo videli dve različite Zvezde. U prvoj je to dobar napadački potencijal, dok u drugoj je odbrana presudila.

Crveno-beli su uspeli da savladaju Baskoniju rezultatom 78:71 u ponoj "Beogradskoj areni" i tako oduševili navijače.

Ono što takođe može da raduje jeste 2-0, pošto Zvezda nikada u svojoj istoriji nije otvorila sezonu u Evroligi sa dve uzastopne pobede.

Mogli smo da vidimo odličan start utakmice crveno-belih, iako je Baskonija otvorila meč sa 4:0, usledila je "rafalna paljba" Zvezdinih košarkaša. Čak šest trojki su crveno-beli pogodili samo u prvoj četvrtini.

Izabranici Janisa Sferopulosa su održavali vođstvo gotovo čitav meč, u jednom momentu su imali i maksimalnih +16 u poslednjem kvartalu, ali je Baskonija nastojala da se vrati u meč i prvu krizu crveno-belih iskoristila. Napravili su igrači tima iz Vitorije 13:1 seriju i u poslednja tri minuta ušli sa -4 (66:62).

Ipak, Zvezda je zaigrala nešto čvršću odbranu, a onda je proradio i napad. Sve je počelo od rampe Bolomboja i njegovog pogotka is kratkog kornera za dva poena, potom trojke Kenana i Kalinića, napravljena je razlika da može da se diše i uđe u koliko-toliko mirniju završnicu, a potom upiše i veoma bitna pobeda.

Zvezda je po statističkim parametrima bila solidna u svim kolonama, bolja po broju asistencija (17/13), ukradenih lopti (8/6), procentima šuta pogotovo za tri poena 10/22 (45%), naspram 3/18 (17%) Baskonije. Ipak, ono što je bilo loše jeste skok igra, Zvezda je imala čak 10 skokova manje od ekipe iz Vitorije (26/36).

U odnosu na utakmicu sa Parizom, gde je katastrofalno odigrano prvo poluvreme, ovde je bolja igra od strane crveno-belih viđena u prve tri četvrtine.

🟢 Džoel Bolomboj – Poeni, skokovi, blokade, odbrana, Zvezdin centar je bio svuda na teren, na kraju najbolji igrač po indeksu (17) i MVP, očekivano za posao koji je odradio. Upisao je 15 poena uz osam skokova i dve blokade i odigrao ključnu ulogu u poslednjoj četvrtini, kada je prekinuo nalet Baskonije i seriju gostiju 13:1. Prvo je udario blokadu Donte Holu, a potom iz skraćenog kornera pogodio za dva poena na isteku napada, kako bi Zvezda vratila +6 (68:62). Odličnu utakmicu je odigrao Bolomboj.

🟢 Ajzea Kenan – Odlična partija Kenana, odradio je ono što se očekuje od njega i što najbolje zna, uz dobre procente je “zatrpao” koš Baskonije, ubacio ke 19 poena uz šut iz igre 6/11 (55%), od čega trojke 3/6. U pravom momentu, kada je Zvezda napadački stala, preuzeo je odgovornost, pogodio trojku, a porom sa linije penala presudio ekipi iz Vitorije. Uz sve navedeno sto je uradio upisao je i dve asistencije uz jednu ukradenu loptu. Takodje je doboro odradio posao u defanzivi. Uz Džoela Bolomboja, bio je najbolji pojedinac na meču.

🟢 Nikola Kalinić – Još jedna odlična utakmica za Kalinića, pogodio je važnu trojku protiv Pariza, ubacio je dve bitne protiv Baskonije. Uz Bolomboja i Milera-Mekintajera, igrač koji je imao najveću minutažu na meču. Otvorio je utakmicu sa trojkom pogođenom uz faul, stavio je tačku na meč u poslednjem naletu Baskonije za +8 (74:66), u poslednjem minutu meča. Po mišljenju mnogih i jedan od najzadlužnijih za trijumf. Postigao je 12 poena uz tri skoka i po dve asistencije i ukradene lopte. Odlično se uklopio u uloge koje mu je Sferopulos dao, igrao je i na poziciji tri i četiri.

🟡 Luka Mitrović – Iako njegova statistika ne kaže mnogo toga, odigrao je dobru utakmicu. Imao je šest poena uz četiri skoka i asistenciju, ali je sa 13 minuta provedenih na parketu imao i dosta dobrih momenata, poput defanzive na Markusu Hauardu. Nekoliko puta su hteli da dovedu sjajnog šutera u mis meč situaciju, ali je svaki put odlično zatvorio beka Baskonije ili sekao njegov prodor faulom. Takođe uz Bolomboja je uspeo na blokovima da “navuče” Hauarda da napravi faul i tako vrlo brzo zaradi četiri, što ga je izbacilo iz ritma. Utisak, dobro odrađen posao od strane Mitrovića.

🟡 Nemanja Nedović – Kao i prošle sezone toplo/hladno. U Parizu je bio igrač odluke sa 21 poenom, sada samo devet. Doduše dosta skraćena minutaža, samo 11 minuta. Postigao je devet poena uz šut iz igre 4/9 (44%). Trener Janis Sferopulos je na konferenciji za medije rekao da je doživeo blažu povredu, zbog čega nije želeo da mu dodeli veću ulogu i minutažu zbog opreznosti.

🟡 Kodi Miler-Mekintajer – Procenti šuta su ono što bi trebao Amerikanac da popravi na narednim mečevima, upisao je samo sedam poena uz šut iz igre 2/7 (29%). Takođe, ono što nije izgledalo najsjanije, jesu odluke koje je donosio u nekim napadima. Dva puta je imao otvoren pogled ka košu, da završi na obruču, ali se on opredeljivao za dodavanje u stranu, gde su obično igrači Zvezde bilo okruženi sa dvojicom igrača Baskonije i tu bi napad propadao. Ipak, pored toga je upisao sedam asistencija uz tri skoka, jednu ukradenu i izgubljenu loptu, još nedna utakmica sa 7+ dodavanja. Odradio je koliko-toliko dobar posao.

🟡 Rokas Gedraitis – Nismo mnogo videli od Litvanca u napadu, ali nije ni trošio lopte, jedan šut za dva poena, pogođen i toliko od njega. Dobra defanzivna uloga uz jednu asistenciju. Očekivalo se malo više u napadu, ali toliko od njega.

🟡 Majk Daum – Kao i Gedraitis, odigrao za tim, nije želeo da forsira šut, pogodio je trojku u prvoj četvrtini, pokušao kasnije još jednom i toliko od njega što se napada tiče. Dobra defanzivna partija za 16 minuta na parketu. Deluje da je odigrao ulogu koju mu je Sferopulos napisao.

🟡 Dejan Davidovac – Igrač uloge, odigrao je samo osam minuta, za to vreme upisao dva poena, odigrao je čvrstu odbranu i kada je trebalo dva puta “sekao” igru Baskonije. Nije imao greške, upisao je još po jednu asistenciju i skok.

🟡 Ognjen Dobrić – Dobra defanzivna partija za srpskog reprezentativca, kada je bio na terenu uspeo je da zatvori Markusa Hauarda i “odseče” ga od igre. Uspeo je da zabeleži jedan skok, tri asistencije i dve ukradene lopte, ali nismo mnogo videli od njega u napadu. Svega dva uzeta šuta, oba promašen. Ipak, ukoliko pitate trenera Janisa Sferopulosa, on je zadovoljan njegovom ulogom, ispunio je zadatak.

Starsport/Srđan Stevanović

🔴 Jago dos Santos – Brazilac je proveo 12 minuta na terenu, nije bio najsigurniji u svojim odlukama, nekoliko puta se zaletao pod koš, a potom nije imao rešenje kada ga dole sačeka Donta Hol, ili Kalifa Diop. Pogodio je jednu trojku, kao odgovor na prethodnu Nikosa Rogavopulosa u prvoj četvrtini, zabeležio dve izgubljene lopte i dva skoka. Plejmejker je, a Zvezda sa njim nije dobila kreativnosti i širinu u napadu. Deluje da se trenutno nalazi u kontra ritmu.

🔴 Branko Lazić – Ušao je pred poluvreme da odigra odbranu u poslednjih 17 sekundi. To je njegova čitava minutaža, tako da je to malo vremena da bi se donosili neki zaključci.

🟢🟡 Janis Sferopulos – Dobro postavljena utakmica pogotovo defanzivno, postavio je svojim igračima jasan cilj, a to je da se iz igre "iseče" Markus Hauard, što je i uspelo. Pakleni šuter Baskonije je postigao samo sedam poena. Pored toga, pravio je pravovremen izjave, dobro podelio minutažu igračima. Pogotovo u prvom poluvremenu. Ono što je jedina zamerka, što nije pronašao način da aktivira igrače u napadu u poslednjoj četvrtini, kada je bilo praznog hoda jedno četiri i po minuta od 7:34 do 2:59.

Zaključak

Srđan Stevanović/Starsport

Ako zanemarimo ABA ligu, gde su crveno-beli loše startovali sa dva poraza i jednom pobedom, potpuno je drugačija slika u Evroligi. Za sada može da se vidi dosta mana u igri Zvezde, ali takođe i da je potrebno vreme da se tim uigra i Janis Sferopulos posloži sve "kockice".

Ovu utakmicu je dobila dobra odbrana, Zvezda je "zaključala" Baskoniju na 71 poen, ekipu koja u često zna da rivalima ubaci između 80-90 poena. Pogotovo je bila važna defanziva u završnici meča kada je napad zatajio.

Zvezda je za sada u gornjem delu tabele, a videćemo u nastavku sezone da li će moći tu i da se održi. Za sada perfektan start, dve utakmice koje su "morale" da se dobiju i to je urađeno.

Ono što i "ptice na grani znaju", a već dugo se piše o tome jeste da je potreban još jedan visoki igrač u rotaciji. Deluje da za sad neće biti doselekcije. Centar Uroš Plavšić nije dobio šansu na ovom meču, deluje da će morati da se dokazuje kroz regionalnu ABA ligu. 

Gotova je i suspenzija od dve utakmice za Miloau Teodosića, koji će se definitivno vratiti u protokol za naredni meč u Evroligi. 

Dva odigrana meča ne mogu toliko toga da kažu i ne možemo da imamo pravu sliku, kao što je rečeno, dve različite Zvezde u dva meča.

Crveno-bele u nastavku elitnog takmičenja očekuje prvo duplo kolo. Izabranici Janisa Sferopulosa prvo gostuju Fenerbahčeu u Istanbulu u utorak, a potom dočekuju Barselonu u petak. 

Slede dva teška meča, a onda i Gostovanje Realu u Madridu. Već posle tih mečeva, sa dosta jačim protivnicima, moći ćemo da vidimo koliko crveno-beli mogu ove sezone u Evroligi. 

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 22

Podeli:

Tenis

Gracias

Došao je i taj dan. Znali smo da dođe. Znali smo čak godinama unazad da je jako blizu. I uprkos tome, dočekali smo ga nespremni.

Luka Nikolić

12:50

26 min

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Gracias

Došao je i taj dan. Znali smo da dođe. Znali smo čak godinama unazad da je jako blizu. I uprkos tome, dočekali smo ga nespremni.

Luka Nikolić

12:50

26 min

Novo Sport Video Menu