Nova vest
Košarka 49

4.10.2024.

8:00

Partizan ovo nije smeo da izgubi

Košarkaši Partizana porazom su počeli sezonu u Evroligi.

Stefan Nikolić
EPA-EFE/ADRIAN RUIZ HIERRO

Partizan je odmah na startu Evrolige razočarao navijače i izgubio od Baskonije u "Fernando Buesa Areni" rezultatom 88:82 u prvom kolu Evrolige.

Imali su crno-beli veoma lepu šansu da u Španiji sezonu počnu pobedom, ali su u drugom poluvremenu "sve prosuli" i ostali bez trijumfa dok u drugom kolu gostuju Real Madridu (koji je izgubio od Bajerna u svojoj prvoj utakmici Evrolige).

Željko Obradović je utakmicu počeo petorkom "Ife Lundberg-Vanja Marinković-Sterling Braun-Brendon Dejvis-Tajrik Džons", dok je Pablo Laso odabrao petorku "Trent Forest-Tadas Sedekerskis-Timoti Luvavu-Čima Moneke-Donta Hol".

Fizički veoma snažna petorka Baskonije koja je i igrala u kontaktu i uspela propisno da namuči Partizan i da ih ostavi na samo 3 poena u prvih pet minuta utakmice, gde smo videli dve sjajne prilike za Tajrika Džonsa koje nije iskoristio.

EPA-EFE/ADRIAN RUIZ HIERRO

Ako volite košarkaški fantazi, imamo za vas Euroleague Selektor

Prvo je uhvatio ofanzivni skok posle promašaja Lundberga i lopta mu je samo ispala iz ruku, da bi u pikenrol igri na levoj strani napravio višak i uz faul imao šansu da pogodi, ali je promašio šut o tablu i ostao bez koša, a sa linije za slobodna bacanja bio je polovičan.

Birao je Želimir Obradović "motion napad" nešto kasnije sa četiri igrača na istoj strani, a Sterling Braun loše čita kretnju Lundberga i gubi loptu lošim pasom čime Baskonija stiče momentum.

Probao je Partizan da iznenadi Baskoniju presingom na polovini terena i udvajanjima uz usmeravanja uz aut liniju, ali su nekako uspevali da se izvuku iz toga pa su crno-beli brzo odustali da Baskijci ne bi stvarali višak i lake poene iz sekundarne tranzicije.

Ono što je Pablo Laso sjajno video bilo je trčanje u leđa Partizana i rani kontra napadi koje je uspevao brzo da zaustavi, ali njegovu zamisao da Čima Moneke u izolaciji rešava situacije sa Sterlingom Braunom ovaj nije mogao da sprovede u delo, pa je nakon forsiranja određenih situacija Paritzan vezao četiri dobra defanzivna poseda u kojima nije primio koš.

Stali su igrači Partizana u neku vrstu zonske odbrane gde se puštao šut sa polu distance, pogotovo Monekeu i on u tim momentima ništa nije mogao da pogodi dok Markus Hauard biva usmeren u levu stranu i nateran na šuteve na koje baš i nije navikao pa je recimo svoju prvu trojku pogodio tek u drugoj četvrtini.

Partizan je meč završio sa čak 20 asistencija, a jedna prelepa je bila kada je Karlik Džons asistirao Tajriku Džonsu i bacio ali up pas za monstruozno zakucavanje pod faulom i taj potez je bio ocenjen kao najlepši na utakmici, ali to je slaba uteha za bilo koga u Partizanu.


Koncentracija je bila velika boljka igračima Partizana, čak je i Isak Bonga imao zicer kada je bio maltene neometan u reketu i nije uspeo da pogodi, a u samom finišu prve četvrtine Sedekerskis postiže koš uz zvuk sirene i smanjuje vođstvo Partizana na 17:16.

Igralo se tvrdo, čvrsto, tranzicije su se sprečavale kada god je za tako nešto postojala prilika, a interesantan je bio i momenat kada Partizan staje u 2-2-1 i menja momenat utakmice, ali su ponovo ti promašaji skupo koštali crno-bele.

Imali su otvorene šuteve koje nisu pogađali, a Baskonija je dobro čitala kretnje Tajrika Džonsa i Brendona Dejvisa i pronalazila rupe i maksimalno koristila loše građenje skoka u timu Partizana što će ih kasnije još skuplje koštati.

Ta druga četvrtina je bila najbolja koju je Partizan odigrao i na poluvreme otišao sa "samo" 38:32, uz 3 ukradene lopte i najavom da greške mora da smanji kako bi izbegao neprijatnu situaciju i eventuelni poraz.

Naravno, Partizan to nije uradio. Treću četvrtinu počinju trojkom za 41:32, a onda dozvoljavaju Baskoniji seriju 7:0 maltene ni iz čega gde je Željko Obradović pobesneo nakon što je Bonga ispalio "air ball" i Moneke lako istrčao kontru za 41:39.

Pablo Laso je polako shvatao šta treba da uradi da "pritegne" odbranu i na koji način može da ugrozi Partizan – bila je to "1-3-1" zonska odbrana kojom su provocirani neki šutevi sa polu distance koji nisu baš bili iz dobrih situacija, a tada je recimo Ifea Lundberga povukla lopta.

Partizan je ponovio greške iz prošle i pretprošle sezone i dozvolio Baskoniji 16 poena za 4 minuta četvrtine bez izjednog faula, a do kraja perioda imali jednu ličnu grešku i primili ukupno 27 poena za 10 minuta košarke.

Željko Obradović je povratio momentum na krilima Tajrika Džonsa koji je od 22 ubačena poena 9 imao u trećeoj četvrtini, a uz to je Partizan prelazio iz zone 3-2 u zonu 2-3, što je Baskonija nekim šutevima i dobro rešila i stigla na 54:54.

Možda i poslednji dobar momenat Partizana je bio odgovor na tu čvrstu odbranu Baskijaca i trojkama Ifea Lundberga i Isaka Bonge dolazi na 60:54 čime Pablo Laso mora da pozove tajm-aut.

Laso je vratio Hauarda zbog Partizanove zonske odbrane i on je pogodio neke šuteve, ali tu je pre svega opasan bio Tadas Sedekerskis i Baskonija je konstantno Partizanu disala za vratom.

Sredinom poslednje četvrtine, Trent Forest je postigao trojku i doneo Baskoniji prvo vođstvo u drugom poluvremenu i posle toga slede neke velike greške Partizana koji dugo ostaje na -3.

Nisu uspeli crno-beli da se vrate, Hol i Luvavu su "lovili" nesmotrene poteze Brendona Dejvisa i Sterlinga Brauna, a bilo ih je, pa su ih "častili" sa nekoliko rampi i ukupno imali 6.

Mnogo je veliki problem bila pomenuta zona "1-3-1" na koju Partizan nije mnogao da nađe odgovor. Uz to su igrači Baskonije imali oko 60 odsto šuta za tri poena i ubacili oko 50 poena u drugom poluvremenu pa je jasno gde je Partizan izgubio.

Čak i kada bi iz tih zonskih presinga i zamki uspevali da ukradu loptu nisu dolazili do poena, konkretno u situaciji kada Sterling Braun trči kontru i sam kreće na obruč, Hol ga zadržava i Luvavu sa leđa "lupa rampu".

Konkretno, Partizan je imao kontra napad 3 na 1 koji je morao da bude drugačije završen i samo je dozvoljeno Baskoniji da nakon jeftine greške ne primi koš koji bi Partizanu mnogo značio...

Baskonija je potpuno zasluženo pobedila Partizan rezultatom 88:82 i odbranila "Fernando Buesa Arenu" u četvrtak uveče na otvaranju Evrolige.

Videlo se koliko Karlik Džons znači Partizanu u napadu, ali i koliko je inferioran u odbrani i koliko se pogubi u kontakt igri protiv ekipe kao što je Baskonija i to bi protiv, recimo, Žalgirisa u Kaunasu, mogao da bude ključni faktor.

Ono što se takođe mora izdvojiti jeste duo "Brendon Dejvis - Tajrik Džons" koji je imao 42 poena kombinovano uz 14/17 za 2 i 3/5 za 3.

Takođe, ovaj duo je u odbrani bio loš, imali su kombinovano tek 5 uhvaćenih skokova (4 Džons i 1 Dejvis) uz 3 izgubljene lopte i 6 ličnih grešaka...

Sterling Braun je imao 2/6 iz igre i čak 3 puta je bio izblokiran, a imao je i 3 asistencije i po 2 ukradene i izgubljene lopte i ono što je najviše zabrinajvalo je njegovo konstantno ispadanje u odbrani, pogotovo u zonskim postavkama gde je defanziva Partizana pucala.

Željko Obradović je na ovom susretu bio bez Ajzee Majka i Dvejna Vašingtona, a šansu nisu dobili Balša Koprivica, Mario Nakić, Aleksej Pokuševski i Arijan Lakić, pa je Partizan igrao sa svega 8 igrača.

Vidi se nedostatak onog pravog skorera, da je igrao Dvejn Vašington možda bi utakmica bila drugačija, ali je Partizanu nedostajao neko ko će da povuče i pogodi neki šut kojim bi razmrdao čitav tim i uneo neku sigurnost što je Kevin Panter radio prethodnih godina.

Kontrola skoka je baš bila problem, ali i nedostatak pravog krilnog centra koji bi igrao uz Dejvisa i Džonsa i pomagao tokom skokova i preuzimanja što je često i bio Partizanov problem.

Takođe, crno-beli su imali problem da izvuku faulove u Fernando Buesa Areni i videli smo tek drugi timski faul Baskonije na 3 minuta do kraja četvrte četvrtine.

Partizan je šutnuo samo 10 slobodnih bacanja i pogodio 7 što je zapravo solidan procenat, dok je Baskonija bila na 19/21 sa linije za slobodna bacanja.

Šutirali su 46% za tri poena, 52% za dva i izgubili, a pošto ova ekipa baš i nije nešto previše efikasna kada pričamo o šutu za tri poena jasno je koliko Partizan takvu utakmicu nije smeo da izgubi.

Teško je da ekipa sa 8 igrača održi fokus i energiju tokom 40 minuta čak iako se radi o počektu sezone, tako da i ne čudi što su toliko dugo vremena proveli u zoni, ali je Baskonija imala: 60% za 2, 43% za 3 i 91% sa linije za slobodna bacanja.

Imali su 106 indeksnih poena naspram 82 igrača Partizana što je još jedan pokazatelj, dok treba napomenuti i da je Partizan pored ogromnog broja minuta u zoni imao 27 skokova pa iako deluje boljka zapravo i nije tako strašno.

Dakle, kada se tim kompletira i kada se bude koristila malo šira rotacija možda i ekipa bude izgledala bolje i potentnije. Zaista deluje da Partizan ovaj meč nikako nije smeo da izgubi, ali nisu uspeli da pobede i u narednoj rundi gostuju Realu u Madridu i to Realu koji je izgubio od Bajerna uz isključenje Kampaca i želeće da se osveti za taj poraz.

"Jasno je da je odigrao dobru utakmicu. Mali detalji su odlučili, u tranziciji, nismo smeli da dopustimo te šuteve u poslednjim trenucima napada, Baskonija je dala tri šuta za tri poena. Mnogo poena u drugom poluvremenu smo primili. I to su razlozi zbog kojih smo mi na kraju izgubili meč. Odbrana je bila takva da smo imali nula ili jedan faul samo i dopuštali smo lake koševe. Sve ostalo je bilo korektno. Ovo je samo prvi meč, vraćamo se radu", rekao je Željko Obradović.


Nikako ovo nije crno. Ima i te kako Partizan na čemu da radi i kojim stvarima da se okrene, samo ne bi valjalo da se neke stvari skapiraju kasno, ali kako je i trener Obradović poručio, fokus je bio problem.

Ipak, ovo je tek prva utakmica u Evroligi. Ima tu još mnogo da se igra, ali je važno da Partizan vidi gde je grešio i oni će to sigurno bolje videti od svih nas pa će biti i vremena da se poradi na tim stvarima.

Daleko od toga da treba paničiti nakon ovakvog poraza, ali je šteta da se ovakve utakmice gube pa makar bile i na startu sezone.


Stefan Nikolić

 

Podeli:

Tagovi:

Komentari 49

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu