Nova vest
Košarka 3

30.7.2024.

13:38

Stojačić za B92.sport: "Samo to nedostaje – možemo da napadnemo zlato"

Ako se od nekog očekuje olimpijska medalja i to ona najsjajnija, onda su to basketaši Srbije.

Dejana Popović
EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG

U Pariz su doputovali kao evropski i svetski šampioni, a natovarena leđa Strahinje Stojačića i drugova put, Olimpijskih igara ponela su tone zlata i pritiska - sa ciljem da se na sve to nakaleme i olimpijsku zlatnu polugu.

"Pritisak postoji, ali to je sigurno jedan od razloga zašto se bavimo sportom, naše je da se izborimo sa tim i da uživamo u svakom mometnu na terenu", počeo je priču Strahinja Stojačić za B92.sport.

Ono što nisu uradili u Tokiju pre tri godine, basketaši sada mogu da poprave u "gradu svetlosti".

Sa Olimpijskih igara u Parizu

Dejana Popović


"Sigurno da su naši ciljevi najviši, ali idemo korak po korak. Prvi cil je da završimo grupnu fazu kao prvi ili drugi, pa ćemo onda razmišljati o polufinalu i borbi za medalju", jasan je trenutno  najbolji basketaš sveta.

Od 2021. godine i bronze u zemlji izlazećeg sunca, baketaši Srbije napravili su fantastinu seriju i do dana današnjeg osvojili su pet zlatnih medalja na svim takmičenjima na kojima su učestovali.

Na krov Evrope popeli su tri puta (2021, 2022. i 2023. godine), a epitet naboljeg tima na svetu poneli su dva puta (2022. i 2023. godine).


Sad se čeka šest zlatna recka u nizu.

TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ


"Sigurno da je olimpijska medalja ono što nam svima nedostaje da popunimo kolekciju, jer iza nas su rezultati takvi da imamo podlogu da se nadamo i napadanemo zlato", ističe Strahinja.

Pored Srbije za olimpijske medalje boriće se Francuska, SAD, Kina, Letonija, Holandija, Litvanija i Poljska, a srpski basketaši u utorak od 22.35 počinju put ka olimpijskom tronu.

Čeka ih meč sa Amerikancima, koje je Srbija prošle godine u Austriji pobedila u finalu SP posle preokreta (21:19).

"Što se tiče Amerike, sigruno da su jedni od favorita za medalju. Biće sigurno teška utakmica, ali mislim da smo spremni da odigramo kvalitetan meč i da ga završimo u našu korist", jasan je Stojačić.


Stecište olimpijskog basketa biće na Konkordu, najvećem javnom trgu u samom srcu Pariza, u blizini Jelisejskih polja, Luvra i Velike palate.

"Stigli smo u Pariz 25.  jula i prvi utisci su super. Teren izgleda fenomenalno, imali smo priliku da istreniramo u nedelju,  tako da sve ide kako treba za sada. Otvaranje je bilo neverovatno, mislim da bi ceo događaj bio još mnogo lepši da nije bilo kiše, ali dobra atmosfera u našem timu je bila bez obrzira na sve", ističe Stojačić, koji se i u Parizu nada podršci navijača.

"Naši ljudi stvarno vole basket i podržavaju nas gde god da igramo, tako da se nadam i verujem da će i ovde biti isto", zaključio je Stojačić.

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu