Nova vest
Košarka 3

25.9.2024.

13:08

Stefanović za B92.sport: "Boriša nije tražio povlastice – saigrači su bili malo više u čudu"

Krajem avgusta košarkaškom čaršijom pronela se vest da se Boriša Simanić vraća treninzima i to u ekipi Igokee, koju s klupe vodi Nenad Stefanović.

Dejana Popović
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Momak koji je životnu dramu preživeo prošle godine u Manili na Svetskom prvenstvu, kada je dobio nezgodan udarac na meču Srbije s Južnim Sudanom, a nakon kompikacija ostao bez bubrega, dobio je priliku da se vrati profesionalnoj košarci.

Boriša Simanić tada je govorio da će biti spreman za nastavak karijere, ali je bio i svestan činjenice da će teško pronaći klub koji će angažovati igrača s takvom povredom.

Da 26-godišnji košarkaški reprezentativac Srbije oseti čari košarke 12 meseci posle kobne situacije na Filipinima, pobrinuo se klub iz Laktaša, koji je Boriši dao do znanja da nije zaboravljen.

"Još letos su ljudi i z kluba stupili u kontakt sa Borišom, kada je počela faza ispitivanja, da vidimo da li je zainteresovan i kakve su mogućnosti. Tada su napravljeni inicijalni kontakti, samo je trebalo posle malo strpljenja i vremena da se neke stvari reše. Nakon toga, mi smo bili na pripremama u Beogradu, spojili smo lepo i korisno i to je bio prvi trenutak kada je on kod nas došao na treninge početkom septembra", počinje priču za B92.sport Nenad Stefanović, trener Igokee.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©



Igokea je tako postala prvi Simanićev klub posle Saragose, a trener Stefanović našao se u specifičnoj situaciji –  kako da se postavi prema igraču koji se vraća posle jedne teške povrede.

"Sam Boriša je meni kao treneru mnogo olakšao taj proces. Nije tražio nikakave povlastice sem postepenog uvođenja u ritam rada i u treninge s kontaktom, što smo mi svakako planirali. Kada kroči na teren, ne vidi se razlika ni u odnosu na jednog drugog igrača. Prvi susret i prvi treninzi su prošli sasvim normalno. Na terenu ne može da se primeti da je on prošao kroz nešto tako dramatično i to je najviše njegova zasluga. Rekao bih da je saigračima bilo mnogo više čudno kada smo ušli u kontakt na treningu, da se naviknu da ga tretiraju najnormalnije. Već posle nekoliko treninga i to se rešilo, tako da Boriša funkcioniše sasvim normalno od početka", priča nam trener koji je s juniorskom reprezentacijom Srbije minule godine postao šampion Evrope.

Prvu utakmicu u dresu Igokee Boriša je odigrao 14. septembra u prijateljskom duelu s Borcem, kada je na terenu proveo skoro 18 minuta. Postigao je osam poena, uz četiri skoka i jednu asistenciju.


Tri dana kasnije Simanić je zvanično potpisao ugovor s timom koji se takmiči u ABA ligi i novi košarkaški život za krilnog centra je počeo.

"Što se tiče mene kao trenera, stručnog štaba i saigrača, mogu da kažem da je dobio punu podršku. Verujem da smo mi idealna sredina za njegov povratak, s obzirom da nastupamo i u ABA ligi i Ligi šampiona i da mu pružamo sve ono što mu je u ovom momentu potrebno - priliku da igra, da igra na visokom nivou, da bude u jednom zdravom klubu, gde stvari najnormalnije fukncionišu, a pre svega da bude u jednoj dobro selektiranoj ekipu, pre svega što se tiče ljudskih kvaliteta. Mislim da smo idealan spoj", jasan je bivši strateg FMP-a.

U prvom zvaničnom meču za Igokeu u ABA ligi, nekadašnji član Crvene zvezde, FMP-a i Mege, bio je starter protiv Splita.

Susret na otvaranju regionalnog takmičenja završio je s 10 poena (5/5 iz igre) i četiri uhvaćene lopte, za nepuna 23 minuta.

"Što se tiče Boriše, ne postoje nikakva ograničenja. Znam da je odluka da počne meč kod svih dočekana sa velikim simpatijama, ali ja iskreno nisam gledao iz tog ugla, nego na osnovu toga ko počinje u startnoj petorci u Splitu, pa smo na osnovu toga pravili naše petorke. Odigrao je odličan meč, s obzirom na to da je to momak koji je imao pauzu od godinu dana bez zvaničnih utakmica. Generalno, kao i svaki igrač koji izlazi iz velike pauze i koji nije u stoprocentnoj formi, ne smemo da ga preopteretimo, već je to neka minutaža koja je realna. Verujem da će i vreme i okolnosti dozvoljavati da to nekada bude i više, a nekada verovatno i manje. Za sada nema nikavih ograničenja, Boriša sluša svoje telo koje dobro funkcioniše. Sem specifične košarkaške kondicije, manje-više sve ostale stvari su u redu. On će tu kondiciju sticati kroz utakmice, kojih će biti dosta u prvih mesec dana sezone", kaže Stefanović.
 


Trener, koji ima 39 godina, ispričao nam je i kako se Boriša Simanić uklopio u njegovu košarkašku strategiju i ekipu.

"On se uklopio odlično. Pored svih kvaliteta koje nudi i ljudskih i košarkaških, koji su nama bili neophodni naročito na poziciji 4, ali još jedan veliki faktor je taj što je Liga šampiona ima pravilo od pet domaćih igrača koji treba da budu u rosteru u tih 12. On se uklapa u to pravilo i iz tog ugla nam je veoma značajan. To j bio poslednji deo slagalice koji nam je bio neophodan, igrač takvog profila koji može da pokrije više pozicija, koji ima veliki nivo talenta i može da uradi dosta stvari i odbrambeno i napadački. Što se mene tiče, Boriša je nama doneo ono što nam je potrebno u početku, a verujem kako sezona bude odmicala i kako ga budemo još bolje upoznavali da će njegov dopinos biti sve veći."

Osim što se Boriša Simanić vratio u profesionalnu košarku, i Stefanović je povratnik u ABA ligu, jer nakon odlaska iz FMP-a nije imao angažman.

"Drago mi je što sam svratio svom poslu naročito u ligu koju poznajem. Možemo da očekujemo fajterski tim, sa jakim karakterom, koji se nikada ne predaje i koji će na svakom meču ići na pobedu. To je ono što možemo da garantujemo, a sve ostalo će zavisiti od mnogo faktora. Probaćemo da imamo što više pobeda, da uz to izgledamo lepo na terenu. Tim je nov, ima mnogo novih igrača i sa pobedama ide lakše, ali treba će vremena da sve to legne i da izgleda onako kako ja mislim da može", kaže Stefanović, koji se osvrnuo i na planove koje Igokee ima ove sezone.

"Jasno su nam definisani ciljevi, a to su plej-of ABA lig, prolazak u drugu rundu Lige šampiona i da odbranimo i povratimo trofeje. Pored toga, jedan od ciljeva kluba je da mlađi igrači imaju neke uloge u ovoj sezoni, prevashodno Ognjen Stanković i Ognjen Radošić, s obzirom da klub veoma dobro radi sa mlađim kategorijama. Trofej Beograda, koji je organizovan pre dvadesetak dana, naši juniori su tamo dominanto osvojili, pobeda nad Zvezdom i Megom. Cilj Igokee je da što više mladih košarkaša dobije šansu kroz prvi tim i verujem da ćemo i taj cilj uspeti da ostvarimo", zaključio je Stefanović.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu