Nova vest
Košarka 13

25.9.2024.

8:00

Čekali, čekali – i dočekali: Crno-beli protiv Borca koga samo čudo može da spase

Košarkaši Partizana dočekuju ekipu Borca iz Čačka u Beogradskoj Areni od 19 sati u prvom kolu ABA lige, a ovo je sve što treba da znate o predstojećem meču.

Autor: Iva Jevtić

Iva Jevtić
Iva Jevtić
Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Partizan ulazi u novu sezonu sa skorom 7-1 u pripremnim utakmicama, nakon što su savladali ekipe poput Panatinaikosa, Pariza, AEK-a, Tortone, Trapani Šarka, Igokee i Jeniseja, dok su jedini poraz pretrpeli od Anadolu Efesa.

Iako pripremne utakmice ne nose veliku težinu, pobede su uvek bolji podsticaj, a ovakav niz sigurno doprinosi pozitivnom raspoloženju pred izazove koji ih očekuju.

Posle neuspešne sezone i razočaravajućih rezultata na svim frontovima, Željko Obradović se odlučio za radikalne promene u ekipi.

Tim je potpuno rekonstruisan, a jedini igrač koji je ostao iz prošle sezone je Balša Koprivica.


Obradović je istakao da ovakav potez nije bio planiran, ali da su neki igrači očigledno odlučili da ne žele ostati u klubu.

Tako su crno-beli napustili Frenk Kaminski, Kevin Panter, Zek Ledej, Pi-Džej Doužer, Alen Smailagić, Danilo Anđušić, Džejlen Smit, Mateuš Ponjitka, Aleksa Avramović, Uroš Trifunović, Ognjen Jaramaz, Džejms Naneli, Bruno Kaboklo i Savo Drezgić.

S druge strane, Partizan je doveo impozantan broj pojačanja – Karlika Džonsa, Brendona Dejvisa, Frenka Nilikinu, Isaka Bongu, Maria Nakića, Dvejna Vasšingtona, Mitra Bošnjakovića, Alekseja Pokuševskog, Tajrika Džonsa, Ajzea Majka, Arijana Lakića, Sterlinga Brauna, Ifea Lundberga i Vanju Marinkovića. 

Starsport

Iako je Partizanov prioritet uspeh u Evroligi, crno-beli će se truditi da nadmaše prošlogodišnji rezultat u ABA ligi, gde su u finalu doživeli poraz od Crvene zvezde sa 3-0. Taj ishod svakako ne zadovoljava Obradovićeve ambicije, a sa ovim značajnim promenama i pojačanjima, tim ulazi u sezonu sa ciljem da se vrati na pobedničke staze.

Definitivno je da je ova ekipa defanzivno orijentisana, što je bio problem prošle sezone, ali ruku na srce – daleko od toga da nije i napdački potentna.

S druge strane, Borac Čačak ulazi u novu sezonu ABA lige sa skorom 2-4 iz pripremnog perioda, nakon što su pobedili ekipe Zlatibora i Jeniseja, ali pretrpeli poraze od Mege, Spartaka (dva puta) i Studentskog centra.

Iako su uspeli da ostvare dve pobede, tim dočekuje sezonu u nešto lošijem raspoloženju, prvenstveno zbog finansijskih problema koji su ih pratili tokom leta, ali i zbog teške povrede jednog od ključnih igrača.

Finansijski problemi su već dugo mučili Borac od kada su ušli u ABA ligu, a ovog leta se čak postavljalo pitanje da li će tim uopšte učestvovati u takmičenju, zajedno sa Cibonom i Mornarom, zbog velikih dugova.

Ipak, klub je uspeo da prevaziđe te prepreke, ali su usledile promene. Dejan Mijatović napustio je mesto glavnog trenera, a njegovu ulogu preuzeo je Saša Ocokoljić.

Kao deo rekonstrukcije tima, Borac su napustili ključni igrači poput Ronalda Segua, Danila Tasića, Bojana Tomaševića, Alekse Uskokovića i drugih.

U Čačak su stigla pojačanja: Marko Pavićević, Justas Furmanavicius, Paulius Valinskas, Đorđe M. Ćurčić, Marko Jošilo, Đorđe Gagić, Dajante Boldvin i Majk Smit, a važna vest za navijače je i produženje ugovora sa Urošem Čarapićem.

Lejča photography

Prošle sezone Borac Čačak završio je na 10. mestu ABA lige sa skorom 10-16.

Ove godine, međutim, očekivanja su daleko veća, jer će Borac morati da se bori za opstanak, budući da je jedan od glavnih kandidata za ispadanje iz elitnog ranga, posebno ako dođe do dvomeča sa najboljim timom iz Druge ABA lige.

U ovom, prvom okršaju u sezoni protiv Partizana, Borac će morati da igra na visokom nivou, posebno u odbrani, dok će takođe morati da se nada slabom šuterskom učinku crno-belih.

Samo loše veče Partizana i potpuni pad u defanzivi mogu da pruže šansu gostima za pozitivan rezultat.

U drugom slučaju, baš nemaju šansi za bilo kakvo iznenađenje.

Problemi, povrede i izostanci

Željko Obradović neće moći da računa na Ajzea Majka zbog povrede, dok su Arijan Lakić i Vanja Marinković spremni za ovaj duel.

Što se tiče Borca, skoro sigurno će biti bez Uroša Čarapića, koji je u susretu protiv Jeniseja doživeo tešku povredu prednjih ukrštenih ligamenata. Takođe, Nikola Manojlović i Paulius Valinskas se muče sa lakšim povredama, zbog čega su propustili poslednju pripremnu utakmicu protiv Zlatibora, a pod znakom pitanja su i za prvu utakmicu u Jadranskoj ligi.

Šta kažu iz Partizana pred ovaj susret?

Trener Partizana Željko Obradović je istakao da igrači jedva čekaju početak sezone.

"Prva utakmica, to je ono što verovatno igrači najviše čekaju, da krene sezona. Prošli smo pripremni period, odigrali par prijateljskih utakmica i to je to. Veliko poštovanje prema protivniku, ekipi Borca iz Čačka. Nadamo se da će biti lepa atmosfera", poručio je trener Partizana Željko Obradović.

Dimitrije Vasiljević/STARSPORT

Centar Balša Koprivica poštuje sutrašnjeg protivnika.

"Imaju finu ekipu uz par novih igrača. Neke igrače su čak vratili od prethodnih sezona. Verujem da će biti maksimalno motivisani protiv nas. Prva utakmica sezone, jedva čekamo da igramo pred našim navijačima i nadamo se pobedi", naglasio je Koprivica.

Peđa Milosavljević/Starsport

Šta kažu iz Borca pred ovaj susret?

Trener Borca Saša Ocokoljić nije mnogo reči potrošio govoreći o Partizanu, svestan je da njegovu ekipu čeka težak zadatak.

"Nema potrebe mnogo trošiti reči na Partizan. Ove godine su napravili izuzetan tim, kvalitetom i fizički verovatno najbolji otkako se Željko Obradović vratio u Partizan. U pripremnom periodu izgledaju impresivno, tako da nas očekuje veoma težak duel. Iako igramo protiv evroligaške ekipe, predvođene najboljim evropskim trenerom, cilj nam je da odigramo što bolju utakmicu”, rekao je Ocokoljić za klupski sajt.

Izneo je očekivanja i od kompletne sezone.

"Što se tiče očekivanja, najpre da igrači budu zdravi i da dobro radimo, da idemo utakmicu po utakmicu. Liga je duga, ima 30 kola, a osnovni cilj je naravno opstanak u ligi", dodao je Ocokoljić.

Lejča photography



Marko Jošilo takođe zna šta ih čeka.

"Partizan je, bez sumnje, jedan od glavnih favorita za osvajanje ABA lige, pre nekoliko dana je pobedio aktuelnog šampiona evrope Panatanaikos. Partizanova ekipa je pravljena za vrh Evrolige. Mi ćemo taj meč iskoristiti da vidimo gde smo u odnosu na njih, to je sigurno najteži protivnik u ovom trenutku za nas, ali mi predstavljamo brend Borca i imamo obavezu da pružimo maksimum. Takođe, biće i veliko zadovoljstvo igrati pred velikim brojem navijača, uvek je lepše nastupiti pred punim tribinama, a nama motiva neće nedostajati", poručio je Jošilo.

Lejča photography

Ko sudi, gde gledati i šta kažu kladionice?

Pravdu će u Beogradskoj Areni deliti Milivoje Jovčić, Tomislav Vovk i Ivan Stefanović. Ulaz je besplatan, odlučili su crno-beli, a TV prenos utakmice će biti omogućen na kanalu Arene sporta od 19 sati. Takođe, putem B92.sporta moći ćete da pratite meč u tekstualnom lajv blogu.

S obzirom na to da Partizan ne zna za poraz od ekipe Borca (u poslednjih 10 mečeva je slavio čak osam puta), kladionice su domaćinu dodelile epitet velikog favorita te je kvota na njhov trijumf na 1.00, dok se pobeda gostiju kotira na 14.00.

Za kraj – kako su izgledali okršaji prošle sezone?

Partizan – Borac 101:56

Borac – Partizan 77:84


Podeli:

Komentari 13

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu