Nova vest
Fudbal 8

17.10.2024.

9:54

Godina neverovatnog uspona Aleksandra Pavlovića

Nesuđeni reprezentativac Srbije za manje od godinu dana se izdigao iz pozicije potpunog anonimusa do statusa standardnog člana nemačkog nacionalnog tima.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Vrhunac njegovog proboja na veliku scenu u poslednjih godinu dana je prvi start za Nemačku već u četvrtoj utakmici za selekciju koju vodi Julijan Nagelsman.

Za Pavlovića struka u Nemačkoj kaže da će malo koji igrač moći da ga zameni na poziciji koju igra u narednoj deceniji i to je možda i najbolji opis njegovog potencijala i kvaliteta.


Protiv Holandije je dobio poverenje selektora od starta, pa je tako upisao i svoj prvenac među starterima "pancera", a ne tako davno, nema tome ni godinu dana, tek je potpisao profesionalni ugovor sa svojim klubom Bajernom - do 2027. godine.

Ni tada, verovatno, nije bilo mnogo onih koji su Pavlovića videli kao standardnog reprezentativca Nemačke već u oktobru 2024. godine.

"Sad je neko debitovao za Bajern, pa kao u "A" tim. Ne ide to baš tako. To je kao da čekamo ispred bolnice da se rodi neko Srpče, da ga iz bolnice rezervišemo. Ti svi momci moraju da se dokažu. To su neke pionirske, mlade, pa onda A reprezentacija. Sem ako si čudo pa sa 17 u A tim, kao Pele", rekao je svojevremeno selektor Srbije Dragan Stojković Piksi za Pavlovića, nedugo posle njegovog debija za Bavarce.

Selektor Srbije nije uspeo da ubedi fudbalera Bajerna da zaigra za naš nacionalni tim.

Pavlović je propustio EURO samo zbog zdravstvenih problema međutim već nakon toga postao je nezamenjiv u planovima Nagelsmana. Sa samo 20 godina Pavlović deluje kao da mu je peta ili šesta sezona u najjačoj konkurenciji, među najboljima u Bundesligi, u Ligi šampiona, 

Podsetimo samo na neverovatan uspon ovog momka u poslednjih godinu dana.

Prvog dana novembra 2023. godine potpisao je profesionalni ugovor sa Bajernom, a već tri dana kasnije upisao je prvu asistenciju za klub u okviru Bundeslige, za gol Harija Kejna.

Nedelju dana kasnije već je bio starter za Bavarce (protiv Hajdenhajma, 4:2), da bi već krajem novembra debitovao u Ligi šampiona!

Tada je ušao sa klupe u 64. minutu i prvi put osetio draž igranja u najjačoj evropskoj konkurenciji.  

Profimedia/IMAGO

Krajem januara tekuće godine stigao je i prvi gol u Bundesligi, u pobedi protiv Augzburga 3:2. U junu, kada je Bajern shvatio kakav potencijal ima u rukama, ponudio je Pavloviću novi ugovor - do 2029. godine.

U martu je momak "naše gore list" bio na "raskrsnici", zapravo bio je to samo za javnost u Srbiji koja ga je očekivala kod Piksija u taboru, međutim ovaj momak je imao druge planove - Nemačka je bila njegov izbor. 

Logičan, imajući u vidu njegov život i karijeru.

Pavlović je 14. marta dobio poziv Nagelsmana za prijateljske mečeve sa Francuskom i Holandijom, koje je, doduše, preskočio zbog zdravstvenih problema. Na debi je sačekao do 3. juna protiv Ukrajine u prijateljskoj utakmici. EURO je, rekosmo, propustio zbog bolesti ali je i tada bilo samo pitanje vremena kada će zablistati u dresu "manšafta".

Konačno, dočekao je i reprezentativni "prvenac" 7. septembra protiv Mađarske, u trijumfu Nemaca 5:0 u okviru Lige Nacija.

U međuvremenu, pažnju je privukao i spektakularnim golom u derbiju Bundeslige protiv Bajera.

Sve prethodno nabrojano Pavlović je postigao za manje od godinu dana.


 

Podeli:

Komentari 8

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu