Nova vest
Fudbal 16

20.8.2024.

8:00

“Žuta horda” na putu Crvene zvezde ka Ligi šampiona

Crvena zvezda kreće u novi pohod na grupnu fazu Lige šampiona, četvrtu u poslednjih sedam sezona, nešto što je bilo nezamislivo pre 2018. godine.

Izvor: B92.Sport

Autor: Petar Tadić

Petar Tadić
Petar Tadić
FK Crvena zvezda

Pred izabranicima Vladana Milojevića nalazi se ozbiljan ispit, šampion Norveške, ekipa Bode/Glimta (utorak, 21.00) koja od sezone 2021/22. nije propustila nijedno evropsko proleće, a kamoli grupnu fazu.

Međutim, Bode, čiji se navijači nazivaju “Žutom hordom”, nijednom nije igrao Ligu šampiona, a iz crveno-belog tabora se nadaju i da neće, s obzirom da će se upravo dva kluba sastati u plej-ofu kvalifikacija za elitno klupsko evropsko fudbalsko takmičenje.

Bode/Glimt je poslednjih godina postao najjači tim u Norveškoj, osvojivši nacionalnu titulu i postavši redovan učesnik evropskih takmičenja.

Njihova najveća prednost su teren, jer su navikli da igraju u hladnijim uslovima na veštačkoj travi, što može biti izazov za gostujuće timove, odnosno uigranost i sistem koji je postavio trener Kjetil Knutsen.

Upravo o tome pričao je i Vladan Milojević na konferenciji za medije uoči utakmice u gradu na severu Norveške.

“Mnogo se pričalo o podlozi, koja nam nije uobičajena. Igrali smo protiv Čukaričkog na veštaku, ali i tada sam rekao da ona podloga nema dodirnih tačaka sa ovom ovde. Sama podloga će davati ritam i brzinu. Bode je ekipa koja igra brzo, kratkim pasovima, imaju hitre igrače i moramo što pre da se adaptiramo na teren”, rekao je Milojević na konferenciji za medije.

FK Crvena zvezda

Bode, kao i većina drugih norveških timova, igra na veštačkoj travi iz razloga što se nalazi na severu Norveške gde su zimi uslovi za igru veoma teški i surovi. Zbog toga je instalirana veštačka podloga, što omogućava igranje utakmica i u periodima kada bi bilo nemoguće održavati prirodnu travu.

Stadion nije spektakularan, prima svega osam hiljada gledalaca i logično je da se zapitate kako takav objekat ispunjava UEFA standarde, ali iz kluba su se pobrinuli da ga renoviraju i spreme za međunarodna takmičenja.

Aspmira stadion je prošao kroz nekoliko faza renoviranja kako bi se poboljšali uslovi za igrače i navijače, a najveća obnova je izvedena 2001. godine kada je kapacitet stadiona povećan.

Photo: Marius Simensen, BILDBYRĹN, Profimedia

Podloga može biti problem za timove koji nisu navikli da igraju na veštaku, ali isto tako prednost ekipe iz Norveške je uigranost, sistem koji je Kjetil Knutsen uspostavio i koji drži od 2018. godine. Upravo zbog toga je Vladan Milojević blagu prednost dao Norvežanima.

“Ja sam u decembru imao sasvim drugi tim u odnosu na ovaj sada. Bode godinama već ima istog trenera i sistem, mislim da im je i fizioterapeut isti. Oni su sebi napravili vreme, mi to nemamo i moramo sve da radimo u hodu. Hajde da kažemo da je Bode favorit...  Znate kako, šanse su 50-50. Ali, neka oni zbog tog kontinuiteta budu blagi favoriti. Mi smo na početku sezone i imamo preveliku želju, ali videćemo sutra teren”, rekao je Milojević.

Bode igra veoma ofanzivan fudbal, sa puno presinga i brzim prelazom u napad, što može biti opasno za Zvezdu ako ne bude pažljiva u odbrani.

Patrik Berg i Ulrik Saltnes su legenda kluba, prvi je u timu od 2014, a drugi od 2011. godine i zajedno su sakupili blizu 500 nastupa za klub sa severa Norveške. Obojica igraju na sredini terena i od njih dosta zavisi kako će izgledati igra Bodea.

Profimedia

Jens Hauge je, uz Berga i Saltnesa, verovatno najzvučnije ime u ekipi, momak koji je pre četiri godine igrao za Milan u koji je upravo otišao iz Bodea. Međutim, nije se snašao u inostranstvu i ovog leta se vratio u “Žutu hordu”.

Vrednost tima (37 miliona) i fudbaleri koji igraju za Bode mogu da zavaraju one koji ne prate pomno fudbal, ali Bode je izuzetno organizovana ekipa, pogotovo kod kuće i postoji velika šansa da će u ovom dvomeču ključan meč biti prvi, a ne drugi na “Marakani”.

Toga je svestan i Vladan Milojević koji ima neverovatan niz sa Zvezdom - 12 evropskih dvomeča i isto toliko prolazaka dalje. Zato je Milojevićevo iskustvo i iskustvo igrača Zvezde jedan od glavnih aduta šampiona Srbije.

Ključni faktori

Adaptacija na teren i vremenske uslove – Bode/Glimt ima prednost domaćeg terena i veštačke trave, što može otežati igru Zvezdi. Takođe, sever Norveške može imati niže temperature i specifične vremenske uslove čak i tokom letnjih meseci, što bi moglo uticati na ritam utakmice.

Fizička priprema – oba tima su u takmičarskoj formi, ali način na koji će izdržati tempo i fizičku igru Bode/Glimta mogao bi da bude ključan. Takođe, Bode je odigrao mnogo više takmičarskih utakmica i imaće prednost u tom delu. Zvezda će morati da održi visok nivo koncentracije i fizičke spreme tokom cele utakmice.

Taktička postavka – dok se od Bode/Glimta očekuje da napadne od prvog minuta, Zvezda će verovatno igrati oprezno i čekati svoju priliku. Ukoliko Zvezda uspe da postigne gol u gostima, to bi moglo značajno promeniti tok dvomeča.

Individualni kvalitet – Zvezda ima nekoliko igrača sa iskustvom igranja u Ligi šampiona, što bi moglo da donese prevagu u ključnim trenucima.

Iako je Bode/Glimt blagi favorit zbog domaćeg terena, Crvena zvezda ima dovoljno kvaliteta i iskustva da izbori povoljan rezultat pred revanš u Beogradu. Ključ će biti u taktici, adaptaciji na uslove i maksimalnoj koncentraciji tokom svih 90 minuta.

Sastav Zvezde?

Vladan Milojević neće mnogo menjati, ali zbog najnovije povrede Pume Rodrigesa, koji je zadobio udarac zbog čega nije trenirao dan pre duela, strateg crveno-belih moraće da se opredeli za nešto drugačiju postavu.

Puma pokriva desni ofanzivni deo terena, a kako je mala verovatnoća da će igrati od prvog minuta, to mesto trebalo bi da zauzme Piter Olajinka, igrač koji se nalazi u sjajnoj formi u poslednje vreme.

Ako će Olajinak desno, to znači da će leva strana biti rezervisana za Milsona, momka koji je ovog leta pojačao Zvezdu iz izraelskog Makabija iz Tel Aviva. U sredini ofanzivnog veznog reda trebalo bi da bude Ivanić, a u špicu Šerif Endiaje.

Srdjan Stevanovic/Starsport

U veznom redu nema nikakve dileme, Elšnik i Hvang drže taj deo terena, dok u odbrani ima nekoliko dilema.

Najrealnije je da Rodić zauzme mesto levog beka, Seol pređe na desnu stranu, a da štoperi budu Spajić i Điga. Utisak je da Milojević najviše može da eksperimentiše u odbrani iz razloga što ima dosta igrača na raspolaganju.

Stojić, Leković, Mimović, konkurišu za mesto u startnoj postavi, dok je tu i novi Vanja Drkušić, međutim, za njega je malo verovatno da će biti u 11 jer je tek došao.

Na golu će biti Marko Ilić, što znači da bi postava Zvezde trebalo da izgleda ovako:

M. Ilić – Seol, Điga, Spajić, Rodić – Hvang, Elšnik – Milson, Ivanić, Olajinka – Endiaje.

Utakmica se igra u 21 sat, a vi budite uz B92.sport koji će izveštavati sa lica mesta.

Podeli:

Komentari 16

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu