Nova vest
Fudbal 0

14.7.2024.

9:20

Sautgejt: "Ako se ne uplašimo, mnogo su nam veće šanse da pobedimo"

Engleska i Španija od 21 čas igraju u finalu Euro 2024.

Izvor: Beta

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Španija četvrti put ili Engleska po prvi put do pobede u istoriji evropskih fudbalskih prvenstava, pitanje je na koje će odgovor biti dobijen u glavnom gradu Nemačke, a za selektora engleske reprezentacije to je druga prilika da se "fudbal vrati kući".

"Ne verujem u bajke, ali u snove verujem", izjavio je Garet Sautgejt uoči velikog finala.

Žestoko kritikovani engleski trener barem privremeno je ućutkao sve negativne glasove, pošto je za osam godina na čelu tog tima, već treći put osigurao učešće u završnici nekog velikog takmičenja.

Pomenuta fudbalska "himna" u kojoj se traži povratak fudbala kući, u Englesku, nastala je 1996. i u njoj se spominje 30 godina patnje (prethodni i ujedno jedini engleski nacionalni fudbalski trofej je osvojen 1966. godine), a ta brojka je u međuvremenu narasla do punih 58 sušnih godina.

A upravo je Sautgejtov promašen penal (iz doba kada je i sam bio igrač) doneo Engleskoj poraz u polufinalu Evropskog prvenstva 1996. i to protiv sadašnjeg domaćina turnira - Nemačke.

Sada kao trener Sautgejt ima novu šansu da prekine gotovo 60 godišnji trofejni post nacije koja tvrdi da je izmislila fudbal.

"Od početka smo pokušavali da promenimo naš način razmišljanja o tome, da budemo iskreniji prema onome šta mi zaista jesmo kao fudbalska nacija. Pratio sam mnoga prvenstva kao običan gledalac i na njima gledao prikaze najvažnijih momenata i golova i shvatio da nas (Engleske) nema nigde na njima", kaže engleski selektor.

"Prikazuju se samo finala i najvažnije utakmice. Zato smo morali da se promenimo, da shvatimo da naša velika očekivanja nisu bila u skladu sa našim nastupima. Sada smo prošli kroz razne važne utakmice, oborili mnoge rekorde, ali moramo osvojiti i trofej da bismo zaista osetili poštovanje čitavog fudbalskog sveta", rekao je Sautgejt.

"U finalu, nemam nikakav strah od bilo čega što bi moglo da se dogodi, jer sam do sada već prošao kroz sve. Želim da i igrači osete taj manjak straha. Jer, ako nemamo strah od poraza, mnogo su nam veće šanse da ćemo pobediti", zaključio je Sautgejt.

 

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu