Nova vest
Fudbal 4

30.6.2024.

8:20

Apokalipsa u Dortmundu = srpski fudbal

Ako znamo da u Srba ima puno bojažljivih kada nebo cepaju munje i gromovi, moglo bi se reći da smo se spasli jer nismo prošli grupu na Evropskom prvenstvu.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar

Utakmicu kojoj smo se svi nadali u osmini finala, obeležila je snažna oluja koja je u subotu uveče protutnjala kroz Dortmund i "Signal Iduna Park".

Ko je čitao jutarnju najavu utakmice na stranicama B92.sport zna da smo sve ovo i najavili: i grmljavinu, oluju i potop. Zapratite me za još vremenskih saveta.

Iako celokupna situacija nije bila nimalo naivna, prezanimljive su bile pošalice na račun ovog nesvakidašnjeg događaja na jednoj utakmici. Poput toga da su fudbaleri nekada igrali po snegu i ledu, a sada beže sa terena na prve kapi kiše, alergijski polen ili komarce.

Posebno se istakao "mim" koji prikazuje nacistiške Nemce 1941. kako prepoznatljivo podižu ruke uz natpis: "Nemci u Dortmundu proveravaju da li je stala kiša".

Crni humor nam nikada nije bio stran.

B92.sport

Međutim, istina je takva da niko nije mogao ni da pretpostavi da će biti ugrožena bezbednost samih igrača na terenu. Jednog od njih posebno.

Kristijan Eriksen je neko ko od 2021. godine, zbog dobro poznatog kolabiranja na terenu usred utakmice EP, živi i funkcioniše sa ugrađenim defibrilatorom na srcu. Samim tim, kako su nam rekli na stadionu, podložan je – udaru groma(?!).

A verujte na reč, tuklo je na stadionu toliko da su ljudi u novinarskoj loži bežali pod sto, do te mere uplašeni nastalom situacijom. Dobro, da budem iskren, to su bili Španci. Oni stvarno nisu navikli na ovakve stvari.

Možda se u televizijskom prenosu nije primetilo od blještavosti reflektora, ali u par navrata se u 10 sati uveče igralo po potpunom danu, koliko su munje i gromovi udarali po obodima "Vestfalen" stadiona. Slike sa društvenih mreža to mogu da potvrde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by B92 Sport (@b92.sport)

Nekoliko puta su se munja i grom poklopili, što znači da su udarili baš tu, na samom stadionu ili neposrednoj okolini. Konstrukcija stadiona je bila dovoljna zaštita za sve nas, ali da nam je bilo svejedno – nije.

Pogotovo nije onima u prvim redovima, dole tik uz teren, kada je počeo da tuče ozbiljan grâd, što je još kako uticalo na njihovu bezbednost. Tada je i njima, a i svima nama bilo jasno zbog čega je meč prekinut.

Potom smo dobili još jednu priliku da gledamo jednu od najvećih atrakcija sa ovog Evropskog prvenstva. "Vestfalenski vodopadi" ponovo su se ukazali u Dortmundu, a produkt su neobičnog položaja krova koji pokriva tribine.

Suprotno, recimo, krovu na zapadnoj strani "Marakane", ovde konstrukcija "upada" na unutra. Time omogućava velikoj količini padavina da, umesto da se slije na spoljnašnost stadiona, to učini baš unutra.

I tako smo dobili zabavu za dvojicu, ne sumnjamo, pijanih Danaca. Dok su se svi ostali razbežali na bezbednu i manje bolnu udaljenost.

Još jedna stvar o samom stadionu nas je oduševila, a tiče se dolaska na isti.

"Izvinite, kako do stadiona?", pitanje je koje u Dortmundu ne postoji. Razlog je tako jednostavan, a opet genijalan u isto vreme.

Na velikim svečanostima i filmskim festivalima hoda se crvenim tepihom, a u Dortmundu od glavne železničke stanice do samog stadiona – zelenim.

Nemci su se dosetili da, osim putokaza ka "Signal Iduna Parku", od glavne regionalne saobraćajnice do najveće fudbalske znamenitosti prostru travnati tepih u dužini od oko četiri kilometra.

B92.sport/SS

Toliko je potrebno prepešačiti do ovog prelepog zdanja. Kažu, najlepšeg i najbučnijeg u Nemačkoj.

Svakako bi još lepše bilo da su ga "obojili" srpski navijači i da se čula njihova pesma (jer Nemci svoju nemaju osim aplauza, zvižduka i "ole" kod kornera Tonija Krosa).

Međutim, kada sagledamo sve, ko zna zašto je to dobro. A i svakako ništa "novo" ne bismo videli.

Već smo dovoljno pokisli nastupom naših fudbalera, izudarani kao da nas je voz pregazio, a ne grâd. I dok munje i gromovi uveliko tuku srpskim fudbalom, curi nam na sve strane poput "vestfalenskih vodopada".

Evropo, ne brini, sve ovo mi smo već doživeli i videli. U mnogo gorem obliku.

Podeli:

Komentari 4

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu