Nova vest
Fudbal 39

28.6.2024.

12:00

Srbija posle EURO – ko će skidati etiketu gubitnika?

Srbija je iza sebe ostavila još jedno veliko takmičenje, još jedno na kojem se nije proslavila, još jedno na kojem nije pobedila, nije pokazala ništa što može uliti optimzam za dane buduće.

Izvor: B92.Sport

Miloš Bogovac
EPA-EFE/ANNA SZILAGYI
NIS

Utisak od kojeg se ne može pobeći i koji je toliko upadljiv - kvalitet igre Srbije maltene od Katara je u silaznoj putanji, i strmoglavio se, a EURO je bio samo vrhunac tog trenda. Da li i kraj sunovrata - pokazaće vreme.

Nije se mislilo kada je trebalo o padu forme, nije se reagovalo u skladu sa situacijom i sve slabijim partijama i rezultatima. Piksiju su date odrešene ruke (očekivano - imao je uspeh) umesto da se njegov rad evaluirao na vreme i nešto preduzelo ranije.

I sada smo došli do situacije da pričamo o promenama na svim nivoima.

Ne samo kada je selektor u pitanju.


Pre samo koji mesec sve je delovalo skoro idilično ili se samo tako činilo. Kada se rezultat postigne, sve drugo se gura pod tepih. Ogoljene mane ekipe u Nemačkoj, loše vođenje, neuspeh, pojačali su, po inerciji, pitanje o promenama.

Jasno je i vrapcima na grani da je izbor kadrova u Fudbalskom savezu Srbije krajnje tragičan već dugi niz godina i jedna od posledica toga je naša nemoć da uhvatimo korak sa modernim shvatanjem fudbala i organizacijom fudbalskog sistema.

Promene na svim nivoima, ako se i dese, dolaze kasno. Srbija kasni.

O potrebi za promenama je odmah po sletanju na aerodrom iz Nemačke pričao generalni sekretar Saveza Jovan Šurbatović, prilično zabrinutog lica. On je, kaže, najavio ostavku i pre Evropskog prvenstva, i to iz drugih razloga, i ona je najmanji problem po srpski fudbal. Postoje, i sam kaže, veća goruća pitanja.

"Što se tiče moje ostavke, ja sam i pre Evropskog prvenstva najavio iz drugih razloga da ću dati ostavku i razgovarao sam sa mojim najbližim saradnicima da ću napustiti funkciju generalnog sekretara posle EURA jer imamo mi tu mnoga važnija pitanja o kojima stručna javnost mora da razgovara. A to su kuda ide srpski fudbal, ko će zameniti ove igrače koji su igrali na Evropskom prvenstvu. Slede nam ozbiljne utakmice u Ligi nacija već od septembra, od marta kvalifikacije za Svetsko prvenstvo i ja sam, neko ko je dugo u srpskom fudbalu, ozbilljno zabrinut za budućnost srpskog fudbala", nije delovao nimalo optimistično Šurbatović.



Da li "na vidiku" ima novih igrača za nove izazove?

Šurbatovićevo pitanje "ko će zameniti igrače koji su igrali na EURO?" je jedno od onih koje se imaju postaviti u narednom periodu, koje će sebi postavljati FSS rukovodioci, selektor, pa i javnost, jedno od najvažnijih u moru važnih za srpski fudbal u narednim mesecima.

Navijače, na kraju krajeva, i najviše zanima teren, igra, čist fudbal. Ono zbog čega prate reprezentaciju. Sve drugo je politika.

Liga Nacija i kvalifikacije za Mundijal nisu ni tako daleko. Sa Stojkovićem ili bez njega na klupi, saznaćemo vrlo brzo, kada se slegnu utisci i kada se hladne glave bude rekapituliralo učinjeno u Nemačkoj. Piksi će, jasno, terati po svome u izveštaju koji će pisati. Njegove floskule da "danas svi igraju fudbal", da je "Srbija izgubila od Engleske samo 1:0", da je "bila na pragu osmine finala" jednostavno se ne mogu uzeti kao ozbiljan argument u trenucima kada autsajder Gruzija čini čuda sa daleko jeftinijim timom i sedam puta manje plaćenim selektorom nego što je Piksi.

Starsport

Pored aktuelnog selektora, Srbija za naredne reprezentativne akcije vrlo moguće neće računati na dobar deo igrača koje je Piksi vodio u Nemačku. Ima tu prekobrojnih, nepotrebnih opcija, može doći i do rotacija, pa oni koji su bili po strani sada zauzmu uloge do juče nezamenjivih. Jer, nešto je do selektora, ali i u igračima ima ogovornosti.

Očekujemo i neka nova imena na narednom reprezentativnom spisku.

Jasno je, takođe, da će osovina tima ostati, drugačije ne može, jer drugih, boljih opcija, nema na vidiku još uvek. U ovom trenutku ne postoje četiri ili pet novih igrača ili čitave grupe koja se može implementirati u sastav i doneti ono što nisu doneli aktuelni reprezentativci.

Dokle ćemo još gledati Dušana Tadića, Aleksandra Mitrovića i najiskusnije u timu?

Kakav Stojković nosi utisak o igri Sergeja Milinkovića Savića?

Da li SMS može preokrenuti situaciju u svoju korist kada je njegova igra u reprezentaciji u pitanju?

Da li ima pobune i da li pojedini igrači uopšte žele dalje da sarađuju sa Stojkovićem i da budu deo grupe koja stagnira duže vreme, i to je pitanje. Niko ne želi da bude gubitnik. Bitno je takođe da li Piksi i dalje uživa autoritet kod igrača ili se on okrunio zbog poteza koje je vukao selektor. 

Jedno je sigurno, o golmanima ne moramo da brinemo.

Retko kada je Srbija u jednom trenutku imala ovako kvalitetan kadar zadužen da čuva mrežu, već smo to konstatovali u više navrata. Predrag Rajković je blistao na EURO, priliku su čekali jednako kvalitetni Vanja Milinković-Savić i Đorđe Petrović, i sva trojica će, bez dileme, biti i budući izbor Stojkovića ili njegovog naslednika, ako dođe do promene na selektorskoj klupi.

Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Na vrata reprezentacije zakucao je ovog leta golman Partizana Aleksandar Jovanović koji se nije našao na spisku, što ne znači da ga nećemo gledati u narednim reprezentativnim akcijama.

Nije ni Mile Svilar otpisan za Srbiju.

Defanzivni trio se iskristalisao

Odbrana je, prema rečima Stojkovića, bila najbolji deo tima u Nemačkoj i sa tom konstatacijom se moramo saglasiti. Srbija je primila dva gola na tri utakmice možda i najviše zbog činjenice da je u sva tri meča izveo istu defanzivnu trojku ispred gola Rajkovića - Veljkovića, Milenkovića i Pavlovića.

Nije eksperimentisao Piksi u toj liniji tima i tu mu se ne može prebaciti mnogo toga. Defanzivno, Srbija može da nastavi gde je stala u Nemačkoj, pomenuta trojka uliva poverenje, sada je još iskusnija, zrelija za još jedno veliko takmičenje, što nije mala stvar, i sasvim sigurno biće snažan oslonac i za naredne akcije. 

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Zanimljiv je bio Stojkovićev izbor štoperske trojke rezervista i njihova "uloga" u ekipi u Nemačkoj. Srđan Babić, Nemanja Stojić i Uroš Spajić nisu upisali ni minut na terenu. Njih trojicu možda nećemo gledati na spisku reprezentacije neko vreme. Dodajmo ovde da bi na narednom reprezentativnom okupljanju mogli ponovo da vidimo Strahinju Erakovića kao opciju na toj poziciji.

Kosta Nedeljković se ne može izostaviti iz ove predikcije o budućem sastavu reprezentacije. Desni bek, moderan, dugonog, brz, sve što je potrebno Srbiji za godine koje dolaze bivši fudbaler Zvezde nosi sa sobom. Naravno, Nedeljković i svi ostali kandidati će pre svega morati da se pokažu na klupskom planu, da bi uopšte mogli da budu opcija za nacionalni tim. 

Ne treba previše odugovlačiti sa Jan-Karlom Simićem, defanzivcem Milana, koji je izabrao Srbiju za reprezentaciju i kao zapeta puška čeka da se stavi na raspolaganje selektoru. Našao se na širem spisku Stojkovića za EURO međutim nije prošao poslednji filter. Ali njegovo vreme dolazi. Nadamo se da ga najbolji dani karijere čekaju u reprezentaciji Srbije.

U Milanu je projektovan za komandanta odbrane (već je debitovao i dao gol za seniore) za koju godinu, nije to ni tako daleko, a na isti način bi trebalo da razmišljaju i odgovorni u FSS.

Radonjić neće dok je Piksi selektor - šta je sa Maksimovićem?

Kad je tako u vezi, ni napad ne može da bude bolji od jednog gola koliko je Srbija uspela da postigne za 270 minuta fudbala na Evropskom prvenstvu. Pokušao je Piksi često da prilagodi taktiku protivniku, pa je protiv Engleza držao Lukića i Gudelja od starta, uz njih standardne po bokovima Živkovića i Kostića. SMS je bio zadužen za kreaciju. Protiv Slovenije pojačao je Ilićem vezu, Lukić je i u tom meču počeo, kao i u poslednjem sa Dancima, dok je pomenuti Ilić bio od starta na terenu i protiv Danaca. Fudbaler Torina je, čini se, partijama u Nemačkoj "kupio" sebi mesto startera u narednom periodu.

To se isto može zaključiti i za Lukića.

SMS je platio ceh, bio je neupadljiv protiv Engleske, loš protiv Slovenije, pa ga nije bilo u timu sa Dancima. Izgubio je, kako se čini, sve kredite koje je imao kod selektora. Očito, karijera u Saudijskoj Arabiji čini svoje.

EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Osveženja u narednom periodu biće sasvim sigurno Veljko Birmančević (26) i Lazar Samardžić (21). Obojica su pokazala da se na njih mora ozbiljno računati, mogu biti i oslonac u ofanzivi za naredni period i najveće izazove. Tehnički potkovani, brzi, sa karijerama u usponu, mogu biti dugoročna rešenja za igru napred. 

Piksi ima problem sa Nemanjom Radonjićem odnosno Nemanja Radonjić ima problem sa Piksijem, pa će reprezentacija, dok je aktuelni selektor vodi, biti lišena usluga brzonogog ofanzivca.

To je njegova odluka nakon što ga Stojković nije uvrstio na spisak za EURO.

Radonjić, naravno, nije igrač bez kojeg Srbija ne može, ali u nedostatku "duže klupe" i kvalitetnijih opcija, igrač njegovog kalibra bi i te kako dobro došao nacionalnom timu. 

Mijat Gaćinović je još jedan igrač koji bi mogao da bude "zaboravljen" nakon Evropskog prvenstva. Kiks koji je napravio protiv Slovenije dugo će se prepričavati, bio je to uvod u akciju iz koje su Slovenci matirali Rajkovića.

Piksi otuda Gaćinovića nije uvodio u igru protiv Danaca.

Moraće fudbaler AEK-a da uloži mnogo truda ne bi li ponovo povratio poverenje selektora.

Enigma je za mnoge bio status Nemanje Maksimovića, od naredne sezone igrača Panatinaikosa, retko i pominjanog tokom boravka Srbije u Nemačkoj. Junak omladinske selekcije sa Novog Zelanda nije odigrao ni minut u tri meča na EURO. Nije ga bilo ni u jednoj Stojkovićevoj ideji, nije ga uvodio ni sa klupe. Čudno...

Maksimović bi, ipak, trebalo da ostane "na vidiku" selektoru, da li aktuelnom ili nekom drugom, to će tako i biti verovatno, jer kao i u slučaju Radonjića, i za Maksimovića važi isto, a to je da Srbija nema previše igrača visokog kvaliteta da bi ih se olako odricala. Potrebno je "samo" pronaći im pravo mesto i najbolju ulogu.

Napadački trio zacementiran

Prava uloga, nažalost, nije pronađena ni za Dušana Vlahovića koji je kao drugi najbolji strelac Serije A završio Evropsko prvenstvo bez postignutog gola. Retko je i ulazio u šanse naš najvredniji fudbaler. Koliko mu Piksi veruje najbolje pokazuje činjenica da ga je ostavio na klupi u ključnom meču sa Dancima.

Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Razume se, Mitrović je bio prvi izbor selektora, minuli rad i sve što je doneo reprezentaciji i dalje ga iz vizira aktuelnog selektora čine napadačem Srbije broj jedan. To će biti i nadalje. Za Vlahovića se, sa druge strane, tražilo alternativno rešenje u navali pa golgeter Juvetnusa, otuda, nije demonstrirao ubojitost iz prostog razloga što je delovao sa druge pozicije, u drugačijem sistemu nego što to radi u klubu.

Luka Jović će ostati upamćen kao strelac jedinog gola za Srbiju na EURO. Taj gol i trenutak delirijuma i Jovića i Srbije, ako ništa drugo, doneo je makar njemu spoznaju da i dalje u sebi ima isti golgeterski instinkt koji ga je i doveo do dresa Reala u zenitu karijere. 

Trio napadača koje je Piksi koristio u Nemačkoj zasigurno je dobar izbor i za očekivati je da svu trojicu i dalje gledamo kao najvažnije ofanzivne adute u nacionalnom timu.

Ostali, neka se potrude, ali biće potrebne zaista vanserijske partije drugih kandidata da bi zauzeli mesta nekog od pomenutih.

Srbija će, kako stvari stoje, sa starim snagama u nove izazove - da li može biti bolje nego što je bilo?

Ko će skidati etiketu gubitnika?

Podeli:

Komentari 39

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu