Nova vest
Fudbal 2

27.6.2024.

12:40

Najveću senzaciju na EURO napravio selektor sa najmanjom platom

Predvodnik Gruzina Vili Sanjol uspeo je da napravi ono što njegove daleko plaćenije kolege nisu uspele na Evropskom prvenstvu.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/Robert Ghement

Francuski selektor ređa istorijske rezultate sa ovom selekcijom iz meseca u mesec, iz nedelje u nedelju, sada na Evropskom prvenstvu iz dana u dan.

Gruzine je najpre odveo do prvog učešća na EURO (posle penal drame sa Grcima), potom je uzeo prvi bod na završnom turniru (protiv Češke), usledila je potom najveća pobeda u istoriji fudbala u Gruziji - protiv Ronaldove Portugalije.

Prva na Evropskim prvenstvima za Gruzine, dovoljna za prolaz među 16 najboljih ekipa na šampionatu gde ih čeka Španija.

Ko se tome nadao?

Gruzija ima i najboljeg golmana na prvenstvu, senzacionalnog Mamardašvilija, ima igrača koji je postigao peti najbrži gol u istoriji na EURO (Hviču Kvarackeliju), a ima i najboljeg golgetera posle prve faze šampionata - Žorža Mikautadzea.

EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Napadač francuskog Meca sa tri pogotka šepuri se ispred najvećih zvezda evropskog fudbala.

Za sve ove pobrojane uspehe Gruzina, za ovu bajku, ogromne zasluge, osim igra, idu na račun Sanjola koji je od grupe solidnih, vrlo dobrih i odličnih pojedinaca napravio tim kadar da se pobije sa svima.

I sve to za 200.000 evra po godini ugovora.

Sanjol je prema zvaničnim podacima selektor sa najmanjom platom u odnosu na njegove kolege koje predvode ekipe na aktuelnom Evropskom prvenstvu.

Primera radi, Dragan Stojković Piksi koji je sa srbijom doživeo igrački i rezultatski fijasko, od FSS prima 1.4 miliona evra godišnje.

Za razliku od Piksija, Sanjol se trenerski dugo kalio dok nije došao proboj na veliku scenu. Bio je selektor U20 i U21 reprezentacije Francuske, dve godine je sedeo na klupi Bordoa, bio je i asistent Ančelotiju u Bajernu 2017. godine, čak je i vodio jedan meč Bavaraca posle odlaska Italijana sa klupe.

To iskustvo donelo mu je 2021. godine angažman u Gruziji.

Ostalo je, kako ono kažu, istorija.

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu