Nova vest
Fudbal 1

12.9.2024.

20:32

La Liga objavila "seleri kep" svih klubova – Real je "zastrašujuć"

Španska liga je u četvrtak objavila maksimalan novčani iznos koji svaki klub, prve i druge lige, sme da potroši na pojačanja u skladu sa finansijskim propisima takmičenja.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

To je zapravo limit koji svaki klub, osim na nove igrače, može da investira u trenere, nove članove stručnog štaba, u drugi tim, u juniorsku ekipu i druge investicije.

U tu sumu uključeni su i troškovi plata, bonusi, troškovi nabavke (provizija za agente) i socijalno osiguranje. Gornja granica budžeta se obračunava na osnovu prihoda (TV prava, ulaznice i sl.) klubova u odnosu na otplatu duga tokom sezone.

Svaki klub sam kreira svoj maksimalni budžet na osnovu proračuna, ali mora da poštuje propise finansijske kontrole La Lige. Ovakav princip poslovanja odavno funkcioniše u NBA ligi.

Očekivano, klub koji ima najveće finansijske mogućnosti da troši je madridski Real sa impozanznih 756.890,000 evra.

Iza Reala je Barselona, zapravo je daleko iza najvećeg rivala, sa 426.427,000 evra koje sme da investira u jačanje kadrova. Finansijska moć Katalonaca se uvećala u odnosu na prethodnu godinu međutim klub je u opasnosti da izgubi prava na pojačanja koja je već doveo ovog leta, jer je utvrđeno da dugovi koje ima trenutno premašuju prihode.

Barselona će u propisanom roku morati da proda nekog igrača ili da na drugi način dođe do novca kojim bi pokrila dugovanja i izbegla sankcije.

Na trećem mestu je Atletiko Madrid sa 310.745,000 evra na raspolaganju za trošak. Sevilja je u najgoroj situaciji od klubova Primere o čemu svedoči i činjenica da trenutno na pojačanje može da potroši samo 2,5 miliona evra.

Primera radi, prethodne sezone Andalužani su imali 152 miliona evra novca za pojačanja.

U ovakvu situaciju klub je došao najviše zbog činjenice što nije uspeo da izbori evropska takmičenaj za aktuelnu sezonu.

 

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu