Nova vest
Borilački sportovi 5

20.9.2024.

17:38

Komisija odlučila: Majdov i definitivno suspendovan – nije samo zbog toga što se prekrstio

Nemanja Majdov, višestruki evropski i svetski šampion u džudou, nedavno je objavio da je suspendovan na pet meseci zbog toga što se prekrstio tokom OI u Parizu. Iako je prvobitno izgledalo da je suspenzija rezultat samo tog postupka, situacija je drugačija.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Antonio Ahel/ATAImages

Prema saopštenju Međunarodne džudo federacije (IJF), Majdov je suspendovan zbog nekoliko prekršaja koji se odnose na kršenje Etičkog kodeksa organizacije, čija je poslednja verzija stupila na snagu 27. februara 2023. godine.

Prvi prekršaj odnosi se na to što je srpski džudista otvoreno pokazao religiozni gest i prekrstio se prilikom ulaska na borilište, što je u suprotnosti s članom 3 pomenutog kodeksa, koji reguliše ponašanje sportista na međunarodnim takmičenjima.

Osim toga, Majdov je navodno odbio da se pokloni svom rivalu nakon završetka borbe, što se takođe smatra kršenjem istog člana kodeksa. Poklon je tradicionalni džudo gest poštovanja, koji je sastavni deo etike ovog sporta.

Treći prekršaj koji je doveo do njegove suspenzije odnosi se na pravilo o odeći, prema kojem je Majdov prekršio član 8, stav 6, jer je na borilištu skinuo džudogi, službenu takmičarsku opremu. Ovaj postupak se smatra ozbiljnim narušavanjem pravila takmičenja.


Oglasila se i komisija nakon što je Majdov izneo svoju odbranu i ovo je rešenje.

"Optuženi je priznao svoje ponašanje. Imajući u vidu to priznanje okrivljenog, Komisija je razmatrala specifične okolnosti slučaja da bi primenila sankciju srazmernu težini počinjenog prekršaja.

Komisija je uzela u obzir pružene dokaze, odnosno video-dokaze, na kojima se videlo ponašanje okrivljenog, za kog je jasno utvrđeno da se okrivljeni prekrstio, da nije mogao da kontroliše svoje emocije, odbio je da se pokloni protivniku i skinuo je svoj pojas dok je bio još na samom borilištu.

Video-dokaz pokazuje da se okrivljeni jasno protivio dodeli šidoa (kazna tokom borbe), a onda još jednom, po proglašenju pobednika od strane sudije.

Optuženi je napustio tatami pokazujući gestove nezadovoljstva. Optuženi je takođe objasnio da znak krsta nije imao za cilj da vređa ili provocira, već da je to učinio zbog sebe samog, jer mu je to davalo snagu i samopouzdanje. Komisija smatra da je znak krsta bio relativno diskretan, da nije imao za cilj da vređa, a izveden je u tzv. ‘miks zoni’, blizu ulaska u polje namenjeno borbi.

Komisija smatra da je među glavnim karakteristikama džudoa koje ga razlikuju od drugih sportova njegovo insistiranje na poštovanju, ali i na pravilnom i samokontrolisanom ponašanju na tatamiju. Ovaj koncept je fundamentalni element onoga što je poznato kao ‘duh džudoa’.

Drugi važan faktor u odluci Komisije je prethodno ponašanje okrivljenog zbog čega su mu 2018. i 2022. godine izrečene opomene i pismena upozorenja.

Komisija nalazi da ponašanje okrivljenog nije bilo praćeno agresijom ili drugim neprimerenim ponašanjem, ali se ipak sve dogodilo pred velikom publikom, na olimpijskom džudo događaju, čime se kvari imidž džudoa.

Komisija odlučuje da protiv okrivljenog primeni kaznu od sto i četrdeset (140) dana suspenzije od svih džudo aktivnosti i na kontinentalnom i na svetskom nivou. Takva suspenzija se odnosi i na sva njegova članska prava u džudou, uključujući i obavljanja funkcije u vezi sa sportom ili administrativne aktivnosti u njemu. Smatra se da period suspenzije počinje 31. avgusta 2024. godine", piše u saopštenju.
 

Podeli:

Komentari 5

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu