Nova vest
Borilački sportovi 3

3.8.2024.

22:04

Predsednik MOK-a o "slučaju bokserki": Obe su žene, poštujte ih!

Stišava se, čini se, bura nastala zbog sumnji da se u ženskom boksu na Olimpijskim igrama u Parizu bore muškarci.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Tanjug/AP Photo/John Locher

Plotun kritika i uvreda se sručio na MOK zbog toga što je dozvolio da se u konkurenciji nežnijeg pola takmiči muškobanjasta Alžirka Iman Helif, kao i Tajvanka Lin Juting.

Javnost je odokativnom metodom, kako to samo jasvnost ume, odmah presudila da su u pitanju muškarci. Reč struke nije vredela

Ali istina je ipak drugačija.

Nije bilo teško utvrditi pol obe takmičarke, obe su biološki, po rođenju, žene, sa odrešenim hormonskim disbalansom. O čitavom slučaju u subotu je pričao i predsednik Međunarodne olimpijske organizacije Tomas Bah.

"Mi ovde pričamo o ženskom boksu. Ona (Helif) je rođena kao žena, odrastala je kao žena, ima pasoš kao žena i takmiči se kao žena", poručio je prvi čovek MOK-a.

Profimedia

Dodao je da ni za Iman, ni za Juting nije postojala dilema nijednog trenutka da su u ženskog pola. Odluka Svetske bokserske federacije da im zabrani takmičenej na Svetskom prvenstvu oborena je na CAS-u, pa su obe stekle pravo da se takmiče u Parizu.

"Želeo bih svima da kažem da poštuju ove devojke, da ih poštuju obe i kao žene i kao ljudska bića. Kada već svi pričate o ljudskim pravima, pravo svake žene je da može da se takmiči u žensko konkurenciji"

Boks je, kaže, sport koji dopire do najnižig slojeva društva, koji daje šansu svima.

"Boks je jedan od najrasprostranjenijih globalnih sportova, sport sa veoma visokim društvenim vrednostima. U svakoj zemlji mnogi bokseri dolaze iz marginalnih delova društva, a boks im nudi mnoge mogućnosti ne samo u ringu, već i van njega. Zato je ono što se dešava sa Imane na društvenim mrežama još tužnije. Zato što je vrlo jasno stavila do znanja da se zalaže za prava žena u svojoj zemlji, a boks joj daje priliku da se izrazi i daje joj samopouzdanje da to učini", zaključio je Bah.

 

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu