Nova vest
Borilački sportovi 2

2.8.2024.

17:28

Sporan pol još jedne bokserke u Parizu – evo i nje u četvrtfinalu

Bokserka iz Tajvana Lin Juting plasirala se u četvrtfinale olimpijskog turnira posle pobede nad Uzbekistankom Sitorom Turdibekovom, ali to nije najvažnija vest u vezi sa ovom takmičarkom.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Ponovo se povelo pitanje fer-pleja, kao i dan ranije u sada već čuvenom meču Alžirke Imane Helif i Italijanke Anđele Karini, jer ni Tajvanka Juting pre godinu dana nije prošla seriju DNK testova kojima se utvrđivao broj hromozoma.

Svetska bokserska federacija je 2023. godine otuda zabranila Alžirki Iman Helif i Lin Juting da učestvuju na Svetskom prvenstvu.

Uprkos tome, Međunarodni olimpijski komitet je doneo odluku da obe bokserke ispunjavaju kriterijume za selekciju i dozvolio im je da se takmiče na Olimpijskim igrama u Parizu. 

Budući da je MOK oduzeo pravo Svetskoj bokserskoj federaciji da organizuje bok turnir u Parizu poslednju reč o svim pitanjima imala je upravo krovna olimpijska organizacija. 

Sada su obe takmičarke sa "spornim polom" u četvrtfinalu turnira i kako stvari stoje mogu daleko da doguraju, uprkos buri kritika koje stižu sa svih strana. 

Za Alžirku je inače utvrđeno da je rođena kao žensko ali je zbog androgenog poremećaja poprimila karakteristike muškog pola. 


 

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu