Nova vest
Borilački sportovi 3

30.7.2024.

13:18

Skandal na OI: Na SP "glumile žene" i bile diskvalifikovane, sada se bore u Parizu

Dve bokserke koje su diskvalifikovane sa svetskih prvenstava zbog sumnje u biološki pol će ipak nastupati na Olimpijskim igrama u Parizu.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/ANDRE PAIN

Kako piše "Dejli mejl", Međunarodni olimpijski komitet je dao dozvolu za Imane Kelif iz Alžira i Lin Ju-Ting sa Tajvana da nastupe na Olimpijskim igrama u Parizu jer ispunjavaju sve kriterijume. 

Ipak, ostali sportisti sa tom odlukom nisu saglasni, pošto su pomenute boskerke bile diskvalifikovane sa Svetskog prvenstva 2023. u Nju Delhiju zbog sumnje u biološki pol. Tada su čak urađeni i DNK testovi kako bi se isti utvrdio.

Predsednik Međunarodne bokserske asocijacije (IBA) Umar Kremlev otkrio je da su testovi pokazali da poseduju XY hromozome, te da su pokušali da "prevare kolege i da glume žene“.

Međutim, IBA je izgubila pravo na organizaciju olimpijskih bokserskih takmičenja zbog problema u upravljanju, dok MOK, čija pravila su manje stroga od IBA-inih, navodi da svi uključeni sportisti imaju pravo na takmičenje.

S druge strane, Olimpijski odbor Alžira se oglasio nakon diskvalifikacije sa Svetskog prvenstva izjavivši da je takva odluka deo "zavere kako bi se sprečilo njihovo osvajanje zlata", a dodao je i da je višak testosterona uzrok "medicinskog razloga".

Mnogi sportisti su osudili ovakav potez Međunarodnog olimpijskog komiteta, među kojima je i Beri MekGjuigen, bokser iz Severne Irske, koji je celu situaciju okarakterisao kao "šokantnu", a ispovest je na društvenim mrežama podelila i  Meksikanka Brijanda Tamara, koja je imala prilike da se bori sa Kelifom.

Ona je na društvenoj mreži "X" napisala kako je prošla na tom megdanu. 

"Njeni udarci su me jako boleli, mislim da nikada nisam osećala takvu bol u svojih 13 godina boksovanja", jasna je bila Tamara.

Podsetimo, Kelif u četvrtak startuje protiv Italijanke Angel Karini u poluteškoj kategoriji, dok će Ju-Ting na borilište istupiti u petakl u perolakoj kategoriji. 

 

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Tesla, ti li si? Nisam FOTO

Ako je imitacija najiskreniji oblik laskanja, u brazilskoj kompaniji očito imaju lepo mišljenje o američkom proizvođaču automobila.

B92.net

22:00

1 h

Novo Sport Video Menu