Nova vest
Auto-moto 0

29.8.2024.

17:40

"Hram brzine" – smrt, rekordi, greške i šampionske titule

Formula 1 se ovog vikenda vozi u Italiji, na čuvenoj stazi Monca.

Stefan Nikolić
Profimedia/James Moy/Alamy Live News

"Hram brzine" kako se popularno zove staza VN Italije u Monci, staza koja ima bogatu istoriju i na njoj su trke prvi put vožene daleke 1922. godine, tačnije pre skoro 102 godine (zvanično je otvorena 3. septembra).

Tamo su se vozile trke izdržljivosti poput 6 sati Monce i 24 časa (kao Le Man), GT svetski šampionat i naravno Formula 1, najglamuroznije trkačko takmičenje na planeti.

Monca se vozila svake sezone od početka Formula 1 šampionata 1950. Njen prvi pratilac je Monako, koji se vozi od 1953. godine.

Monca je najbrža staza u šampionatu, preko 70% dužine staze se vozi pod punim gasom i jedna od najpoznatijih krivina na svetu je čuvena "Parabolika", poslednja krivina na stazi.

Alberto Askari je 1955. godine tu poginuo iz nepoznatih razloga i tada Monca dobija svoju najpoznatiju krivinu, Paraboliku, pa je 1961. godine skraćena je za oko pola kilometra i to posle udesa u kome je poginulo 13 gledalaca.
 

Profimedia

Parabolika je bila odlučujući faktor u brojnim trkama, a 1967. godine smo imali situaciju u kojoj Džek Brabam juri Džona Surtiza, dok je pumpa za gorivo "uništavala" Džima Klarka.

U poslednjem krugu je Brabam probao da zauzme unutrašnju liniju pred ulazak u "Paraboliku" i samo na kratko bio u vođstvu pošto je prilikom kočenja "pokupio" šljunak posut da pokupi ulje koje se tu prosulo ranije tokom trke i izgubio kontrolu.

Brabam je ipak uspeo da ispravi "nos" bolida i "za dlaku" završi ispred Surtiza što je Hondi donelo poslednju pobedu u šampionatu F1, a na narednu su čekali do 2006. godine.

Nekih 20 godina kasnije je Airton Sena "nestao" u oblaku dima dok je u Parabolici zakasnio sa tajmingom kočenja, a interesantno je da je celu trku vozio na istom setu pneumatika i tek na 8 kruga pre kraja napravio grešku.

Nelson Pike ga je obišao i ostavio 1,8 sekundi iza sebe što je svakako impresivan rezultat Sene.

Mihael Šumaher je simbol dominacije u šampionatu Formule 1, a na Monci se čak i on mučio u svom Ferariju jednom prilikom i to pogađajte, Parabolika je napravila problem.

Bilo je to 2005. godine na drugom slobodnom treningu kada je u poslednjoj krivini Šumaher izgubio kontrolu i udario u barijeru od guma, pa je bio primoran da ostatak treninga isprati kao posmatrač.
 

Profimedia

Da li ste znali da upravo Mihael Šumaher i Luis Hamilton imaju najviše pobeda na čuvenoj stazi Monca?

Šumaher je pobeđivao: 1996, 1998, 2000, 2003. i 2006. godine, dok je Hamilton takođe pet puta bio pobednik VN Italije i prvi put slavio 2012. godine, potom 2014, 2015, 2017. i 2018. godine.

U narednih šest godina nije bio pobednik, a odmah nakon njegove poslednje pobede je Šarl Lekler napravio senzaciju i doneo Ferariju pobedu na Monci, da bi godinu dana kasnije viđena još veća senzacija kada je Pjer Gasli na Toro Rosu pobedio.

2021. godine je slavio Danijel Rikardo u duploj pobedi Meklarena, a onda naredne dve trijumfuje Maks Ferstapen na Red Bulu...

 


Kažu da je najbolje mesto za posmatranje ove trke tribina pod nazivom "Variante del Rettifilo" gde smo videli brojne čuvene incidente, a poslednji veliki je bio između Hamiltona i Ferstapena.

Maks Ferstapen i Luis Hamilton su bili učesnici incidenta u 26. krugu trke za Veliku nagradu Italije, zbog koga su obojica završila van staze i naravno da su optuživali jedan drugog kada se sve završilo.

Hamilton je branio prvo mesto prilikom izlaska iz pit-stopa u 26. krugu, Ferstapen je pokušao da ga prestigne sa unutrašnje strane u drugoj krivini, ali ga je zakačio i praktično "zajašio".

Jedan točak Ferstapenovog bolita je čak zakačio Hamiltonovu kacigu, ali ga je teže povrede spasao zaštitni "oreol".

 


Luis Hamilton silno želi da sruši još neki rekord Mihaela Šumahera, ali najviše bi želeo da to bude onaj po broju šampionskih titula i interesantno je da Hamilton u smiraj karijere dolazi u Ferari, a da je Šumaher karijeru završio u Mercedesu.

Ipak, Šumaherovih pet pobeda na Monci su ostvarene za volanom Ferarija, što Mihaela čini najboljim vozačem neke ekipe na domaćoj stazi jer se nije dešavalo da neko toliko puta trijumfuje.

Mogao je Šumaher i više pobeda imati, ali se "isprečio" Rubens Barikelo koji ga je 2002. godine pobedio za 0,2 sekunde u legendarnoj trci.

Klej Regaconi je pobedio u Monci 1975. godine na Ferariju i tako im pomogao da dođu do konstruktorske šampionske titule, dok je njegov timski kolega Niki Lauda bio svetski šampion.

Pet godina ranije, na ovoj stazi je poginuo legendarni šampion Johan Rint. On je poginuo 5. septembra 1970. godine i kasnije te godine je proglašen za šampiona Formule 1 nakon što je osvojio najviše pobeda, a trofej predat njegovoj udovici Nini.
 

Profimedia


Prisetimo se daleke 1960. godine kada je Fil Hil predvodio ekipu Ferarija, a oni su imali prva tri mesta i zauzeli čitav podijum samo za sebe...

Čak 20 puta je ekipa sa Ferarijevim motorom bila pobednik na stazi u Monci, odnosno 19 puta je to bila ekipa Ferarija i jednom Toro Roso, kada je 2008. godine po kiši slavio Sebastijan Fetel.

Ovog vikenda ćemo ponovo gledati trku u Monci, a sam šampionat je postao neverovatno uzbudljiv i Maks Ferstapen je u vidu Landa Norisa dobio prilično ozbiljnog konkurenta u trci za šampionsku titulu.

Red Bulu se "ljulja" tron i u konkurenciji konstruktora. Pogledajmo tabelu za trenutak: Maks Ferstapen ima 295 bodova, a Lando Noris 225.

U ekipnom plasmanu, Red Bul je prvi sa 434 poena, a Meklaren drugi sa 404.

Poslednje dve ekipe koje su pobeđivale su bile upravo Red Bul i Meklaren, tako da smo spremni za još jednu spektakularnu predstavu u "Hramu brzine".



 

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu